MHP'Lİ KALAYCI, "HUBUBAT ÜRETİCİSİ BEKLETİLMESİN"

TAKİP ET

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, yaptığı açıklamada;

“Toprak Mahsulleri Ofisi hububat alımlarını randevu ile gerçekleştirmektedir. Randevu sistemi üreticilerin hiç sıra beklemeden ürünlerini TMO'ne teslim edebilmeleri açısından önemlidir.

Ancak hasat döneminin başladığı Konya'da uygulamada yaşanan bazı sorunlarla ilgili olarak çiftçilerimizden gelen yoğun şikayetler bulunmaktadır. TMO alım merkezlerinde alım işlemlerinin yavaş yürümesi, mevcut mesai sürelerinin yetersiz kalması ve günlük alım miktarlarının düşük olması nedeniyle ileri tarihlere randevu alınabildiği, alman randevu günü için biçer ve kamyon ayarlamakta zorluk çekildiği, bu nedenlerle üreticilerin ürünlerini düşük fiyattan piyasaya satmak zorunda kaldığı ve mağdur oldukları ifade edilmektedir. Buna göre;
Hükümetin hububat alım politikası üreticilerin ürünlerini zamanında almak mıdır, yoksa yeterli alım yapmayarak üreticileri piyasaya yönlendirmek, düşük fiyatla ürünlerini satmak zorunda bırakmak mıdır.
Üreticilerin mağdur olmaması için TMO alım merkezlerinde hububat alımlarının hızlandırılması ve günlük alım miktarlarının artırılması için gerekli tedbirler alınacak mıdır?
Üreticilerin daha kısa sürede randevu alıp ürününü teslim edebilmesi, için TMO alım merkezlerinin günlük mesai saatlerinin uzatılması ve Pazar günleri de alım yapılması sağlanacak mıdır?
Bakanlığımızın ilgili kuruluşu olan Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü (TMO) tarafından hububat piyasaları düzenli olarak takip edilmekte olup, üretim, tüketim, stok, talep durumu vb. unsurlar göz önüne alınarak gerekli tedbirler alınmaktadır.
TMO üretimin sürdürülebilirliği ve piyasaların düzenlenmesini sağlamak amacıyla geliştirdiği politikalar ile üretici ve tüketicinin yanında olmaktadır. TMO, hububat alımlarına günlük maksimum alım kapasitesi ile devam etmekte olup TMO'ya arz edilen ÇKS sistemindeki üretim miktarının tamamını, satın almaktadır. Dolayısı ile üreticilerimiz ürünlerini değerinde TMO işyerlerine satmaları konusunda herhangi bir sorun yaşamamaktadır.
2015 yılı üretim sezonunda iklim şartlarının hububat ekilisi açısından uygun olması sebebiyle hububat üretiminde önemli artışlar yaşanmıştır. Buna bağlı olarak üreticiler tarafından çok kısa bir zaman diliminde çok fazla miktarda ürün hasat edilerek piyasaya arz sağlanmıştır.
Konya bölgesinde, yukarıda arz edilen nedenlerden dolayı üreticilerin TMO yoğun yöneliş nedeniyle başlangıçta bazı alım noktalarında randevulu gün sayısında doluluk yaşanmış olup, üreticilerimizin sorun yaşamaması için üreticilerimizin sorun yaşamaması için personel, ekipman ve malzeme takviyesi yapılarak gerekli tedbirler alınmıştır. Alman bu tedbirlerle Konya ilimizde, 34 alım noktasında günlük alıp kapasitesi 20 Bin tondan, 36 Bin tona çıkarılmıştır. Randevu sistemi ile üreticilerimiz randevu gününde ürününü teslim edebilir hale getirilmiştir. Konya'da alımın başladığı günden bugüne kadar 427 Bin ton civarında ürün alımı gerçekleştirilmiştir.”dedi.