Meyve Bahçelerini Dondan Koruma Yöntemleri Anlatıldı

TAKİP ET

Karaman'da kurak geçen kışın ardından Mart ayında yağan yağmur ve soğuk havanın ardından zirai don olaylarına karşı Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri meyve bahçesi sahiplerini dondan korunma yöntemleri konusunda bilgilendirdi.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Bölgemizde ilkbahar son donları 28 Nisan’a kadar devam ettiğinden meyve bahçelerini dondan korumak için şu yöntemler uygulanmalıdır.

HAVANIN KARIŞTIRILMASI: Isı transferinin yoğun olduğu gecelerde yer ile temas eden hava soğuyarak yüzeye yakın yerde soğuk hava tabakası meydana gelir. Normal günlerde yerden yükseldikçe düşen sıcaklık böyle gecelerde yerden yükseldikçe artar. Üst seviyelerdeki daha sıcak hava ile aşağıdaki daha soğuk havanın karıştırılmasıyla don zararı en aza indirilebilir. Bu şekilde yere yakın soğuk hava tabakasının sıcaklığı birkaç derece arttırılır. Bu, rüzgâr makineleri, fanlar ve hatta helikopterler bile kullanılarak sağlanabilir.

DİREK HAVA VE BİTKİ ISITMASI: Yeryüzünden radyasyonla atmosfere olan ısı kaybını azaltmak için genellikle küçük ateşler yakılmaktadır. Bu yöntemde odun, kömür veya mangal kömürü kullanılabildiği gibi, dizel yağlar da çeşitli tip ve büyüklüklerdeki uygun ekipmanlar yardımıyla yaygın olarak kullanılırlar. Çok sayıda yakılan küçük ateşler, az sayıdaki büyük ateşlere göre havayı ısıtmada daha etkilidir.

SU UYGULAMASI: Yağmurlama yönteminde, bitki su soğuduğu ve donduğu zaman, radyasyonla kaybolan ısıyı kazandırmak için eritme ısısını ortama verir. 1 gr veya 1 cm3 suyun 1°C soğuması için 1 kalori ısı açığa çıkar, fakat bitki için daha önemli olan durum 1 gr suyun donması için 80 kalorinin açığa çıkmasıdır. Eğer yaprak veya tomurcuk ince bir su filmi kaplanırsa, suyun donmasıyla ısı açığa çıkar ve bitki sıcaklığının 0°C'nin altına düşmesi engellenir. Bu su filminin olabildiğince sürekliliği sağlanmalıdır, bu sayede bitki üzerinde buz tabakaları oluşmasına ve ortam sıcaklığı donma noktasının altına düşmesine rağmen bitki sıcaklığı donma noktasının altına düşmeyecektir. Islak termometre sıcaklığı donma noktasına ulaştığı zaman yağmurlama işlemine başlamaktır. Yağmurlama işlemi bitki dokularının dayanabilmesi için mümkün olduğu kadar sürdürülmelidir. Uygulama hava sıcaklığı 0 °C'nin üzerine çıkıncaya kadar devam ettirilmelidir. Yağmurlama sistemi, ürün kaybına neden olabilen birkaç dakikalık kritik devreyi engelleyecek veya kesecek şekilde tam ve sürekli olarak su örtüsü sağlamalıdır. Yağmurlama sisteminin önceden test edilmesi gereklidir 12-20 saniye aralıklarla çalışan küçük yağmurlayasılardan da başarılı sonuçlar alınmıştır. Mini-spring sulama sistemi ile de dona karşı mücadele edilmektedir. Sistemin riskli durumlarda hava sıcaklığının 0°'Cye yükselinceye kadar çalıştırılması halinde don zararı tehlikesi azaltılmaktadır”