MEVLÜT AKGÜN'DEN SAMİMİ İTİRAF

TAKİP ET

Akgün; 'Maalesef içme suyu işini alan firmanın maddi sıkıntıya düşmesi nedeniyle, 2014 yılı Aralık ayında tamamlanması gereken içme suyu hattı, bu yılın sonunda bitecek gibi görülmektedir.'


MEVLÜT AKGÜN’DEN SAMİMİ İTİRAF; “. MAALESEF TARIM BAKANLIĞINA YAPTIĞIMIZ, KONYA VE KARAMAN OVASINDA AZ SU İSTEYEN (BUĞDAY, ARPA, VS) ÜRÜNLERE DAHA FAZLA DESTEK VE PİRİM VERİLMESİ TEKLİFİMİZ KARŞILIK BULMAMIŞTIR”

*Akgün; “ Hotamış göleti kanalıyla Karaman bölgesinde de, “Karadağ Sulaması” adı altında 48.000 hektar alanın sulaması gerçekleştirilecektir”
Karaman’da son günlerde ortaya çıkan su sıkıntısı nedeni ile Ak Parti eski Milletvekili Mevlüt Akgün Facebook sayfasından bir yazı paylaşarak, sorun ve çözümü hakkında şöyle dedi; “Karaman şehir merkezinde son günlerde içme suyu sıkıntısı çekilmektedir. Bazı mahallelere yeterli miktarda su verilemediği görülmektedir. Aslında bu tehlikeyi 10 yıldan bu yana görerek, bazı tedbirlerin alınması için mücadele ettiğimizi ifade etmek isterim. Şöyleki;
             Bölgemizde özellikle tarımsal sulamadan kaynaklanan yeraltı sularında ciddi düşüşler görülmektedir.Yıllar itibariyle açılan kaçak kuyular,özellikle bazı bölgelerde kullanılan açık sulama kanallarında yaşanan su kayıpları gibi bilinçsiz sulama yöntemleri,maalesef dünyanın nadir iç göllerinden olan Konya havzası yeraltı su seviyesinde büyük düşüşlere yol açmıştır.Bu konuda alınan kararlar ve uygulanan tedbirler,sulama ya olan ihtiyaç nedeniyle yetersiz kalmıştır.
            Su kayıplarının en aza indirilmesi için Ak Parti iktidarı döneminde modern sulama yöntemlerine ciddi destekler verilmiş ve özellikle damlama sulama kullanımında büyük artışlar yaşanmıştır.
            Yine bölgeye su taşımak maksatlı olarak, rüya proje Kop Projesine start verilmiş, bu proje kapsamında baraj ve göletlerin inşasına hız verilmiştir. İşletmeye açılan Mavi Tünel ve inşası bitme aşamasında olan Hotamış göleti kanalıyla Karaman bölgesinde de, “Karadağ Sulaması” adı altında 48.000 hektar alanın sulaması gerçekleştirilecektir.
             Bölgemizde son yıllarda mısır ekiminin ve bunun yanında pancar, fasulye gibi yeşil bitki deseninin artması nedeniyle su ya olan ihtiyaç artmıştır. Bu durum bugün yaşandığı gibi artık içme suyu bulmakta bile kaynakların yetersiz kaldığını göstermektedir. Maalesef Tarım bakanlığına yaptığımız, Konya ve Karaman ovasında az su isteyen (buğday, arpa, vs) gibi ürünlere daha fazla destek ve pirim verilmesi teklifimiz karşılık bulmamıştır. Halbuki bölgemizde hem su tasarrufuna yönelik projeler desteklenmeli, hem devam eden sulama projeleri süratle tamamlanmalı, hem de su tasarrufu sağlayacak bitkisel üretim teşvik edilmelidir.
              Karamanımızın içme suyu ihtiyacını karşılamak üzere ilk yaptığım iş, Karaman İbrala Barajından içme suyu için pay verilmesine dair Bakanlar Kurulu kararı çıkartmak olmuştur. (2003 yılı) Akabinde Kaderine terk edilmiş olan İbrala Barajını yeniden yatırım proğramına aldırdık (2005) Aradan geçen zamanda hem barajın tamamlanması, hem de içme suyu hattının ihalesi için gerekli ödenekler temin edilmiştir.
             Maalesef işi alan firmanın maddi sıkıntıya düşmesi nedeniyle, 2014 yılı Aralık ayında tamamlanması gereken içme suyu hattı, bu yılın sonunda bitecek gibi görülmektedir. Bu hattın bitirilmesiyle Karamanımızın içme suyu İbrala barajından gelecek ve önümüzdeki yıllarda içme suyu sıkıntısı çekilmeyecektir.
Saygılarımla.