Metoroloji verilerine göre Karaman 'Çok Şiddetli Kuraklık' Riski altında

TAKİP ET

*Bayram; 'Geçen Yıla Göre İlimizde yağışlar %100 azaldı, Kuraklık Kapıda. Sulama imkanı olan çiftçimiz ekin güzletmek için sulama yapıyor. Masraflar Arttı, Kuyular Son Hızla Çalışıyor' * Bayram; 'Karaman'a dış havzalardan getirilmesi planlanan sulama projelerinin bir an evvel hayata geçirilmesi gerekmektedir. Öncelikle Mavi Tünel bir an önce tamamlanmalı, gelecek sudan Karaman yeterince yararlanmalıdır.'

İlimiz ve bölgemizde son zamanlarda yağışların büyük ölçüde azalması ile Kuraklık alarm zilleri çalmaya başladı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan Türkiye’nin 3,6,9 ve 12 aylık ‘Meteorolojik Kuraklık Haritaları’nda Karaman ‘Çok Şiddetli Kuraklık’ bölgesinde gösterilmesi de Kuraklık alarmının işareti oldu.

Özellikle 6-7 aydır Karaman’a yok denecek kadar az yağış düşmesi çiftçilerimizi tedirgin ederken, ekim sezonunda ekimlerini yapan çiftçiler yağış olmadığı için imkanları ölçüsünde masraflı yol ile sulama yaptıkları ancak su konusunda gerekli tedbirlerin alınmaması halinde bu yıl yaşanması muhtemel Kuraklık nedeni ile Karaman ekonomisinin büyük zarar görebileceği tahmin ediliyor.

Konu ile ilgili Karaman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram’ın görüşlerini aldık.

Bayram; “Kuraklık Kapıda Allah Yardımcımız Olsun...” diyerek yaptığı açıklamasında şöyle dedi;

“Türkiye’nin tahıl ambarlarından biri olan Karaman, tohum ekim sezonunda yeterli yağış alamadığı için kuraklık alarmı veriyor.

Üreticilerimiz kuraklıkla mücadele ediyor. Eğer yeterli yağış gelmezse, bitkilerde sağlıklı bir çıkış sağlayamazsak ciddi anlamda verim ve rekoltede de sıkıntılar yaşayabiliriz.

Bizi en fazla sıkıntıya sokan konu yağışların yetersizliği. Şu an da buğday, arpa ekimi kurak arazilerde %90 tamamlandı. Ancak son 6-7 aydır tek bir damla düşmüyor desek yeridir. Bu yüzden gerek toprak hazırlığında, gerekse ekim için çiftçimiz ciddi anlamda tedirginlik yaşadı. Önümüzdeki günlerde de şu an için ciddi bir yağış gözükmüyor. Sulama imkânı olan çiftçimiz mahsulünü çıkarmak için masraf etmeye devam ediyor. Zaten taban suyu da sıkıntılı, suyu çekmek için harcanan elektrik ve mazot çiftçimizin belini büküyor.

Önümüzdeki günlerde de şu an için ciddi bir yağış gözükmüyor. Sulama imkânı olan çiftçimiz mahsulünü çıkarmak için masraf etmeye devam ediyor. Zaten taban suyu da sıkıntılı, suyu çekmek için harcanan elektrik ve mazot çiftçimizin belini büküyor.

Karaman tarımı için kuraklıktan dolayı elimizde bulunan imkânları en iyi şekilde kullanmalıyız. Suyun bu kadar kıymetli olduğu kuraklık gün geçtikçe tehlikeli bir şekilde artıyor. Gödet barajında bu yıl rekor seviyeye ulaşarak yaklaşık 110 milyon m3 hacminde % 65 doluluk seviyesinde bulunan Gödet Barajı 29.04.2020 tarih itibarıyla sulamaya açıldı yaklaşık bu suyun 30 milyon m3 küpü kullanıldı.

Barajda hale 83 milyon m3 küp su var. Suya çok ihtiyaç duymamıza rağmen, yeterli sulama sistemi olmadığı için barajda kaldı.

Karaman’a dış havzalardan getirilmesi planlanan sulama projelerinin bir an evvel hayata geçirilmesi gerekmektedir. Öncelikle Mavi Tünel bir an önce tamamlanmalı,  gelecek sudan Karaman yeterince yararlanmalıdır.

Mavi Regülatörü ile Mavi Tünelden gelen su Ahi Kanalı üzerinden 125 km yolculuğun ardından 580 milyon m3 depolama hacimli Hotamış havzasına su getirilmesi ile bölgede bulunan Karaman’ın köylerine ciddi şekilde fayda sağlayacağı kanaatindeyiz.”

Haber: Yasemin KÜÇÜKCİCİBIYIK