Mermer Ocağı İçin Köylüler Harekete Geçti

TAKİP ET

Karaman'da 140 bin dekar 1.sınıf sulak tarım arazisine mermer ocağı yapılması planlanıyor.

Karaman’da merkeze bağlı Karalgazi köyü Alatepe Mevkiine yapılması planlanan mermer ocağı için köylüler harekete geçti.

Karaman Karalgazi Köyü Alatepe Mevkiinde yapılması planlanan mermer ocağı için “ÇED Gerekli değildir” raporu verildi.

Bu rapora karşın köylüler Konya Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne giderek İptal ve Yürütmenin Durdurulması istemli ile dava açtılar.

MERMER ÇIKARMA ÖN ÇALIŞMALARI BAŞLANDI

“ÇED Gerekli Değildir” kararı üzerine İşletme İzni ve İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı verilen, Antalya Merkezli Dekart Madencilik Ltd.Şti'ne ait Mermer Sahasında; Mermer Çıkarma Ön çalışmalarına başlandığı bildirildi.

Bakanlar Kurulunun 12.12.2016 tarih 2016/9620 kararında belirtilen, Büyük Ova ProjesindeTarım arazisi olarak korunması gereken, bölge ile çevreli, Karalgazi köyü sınırları içerisindeki Ala Tepe Mevkiinde bulunmakla birlikte, Demiryurt Köyü, Mesudiye Köyü, Mecidiye Köyü, Kisecik Köyü, Karalgazi Köylerinde bulunan 1555 nüfusun ektiği, sulak 1.sınıf 140.000 Dekar tarım arazisini tamamen yok edecek ve olumsuz şekilde etkileyecek.

Bölgenin su, toprak, hava yapısını, fauna ve flora yapısını yok edecek, sosyal ve toplumsal yapısını olumsuz etkileyecek mahiyettedir. Bu bölge kuzeyinde bulunan, Kazımkarabekir İlçesi Merkez Sığırcık Mevkiindeki Hayvancılık ve Yerleşim Alanı Projelerini ve Tarım alanlarını Olumsuz etkileyecek.

Tüm bu köylerdeki 1.555 nüfusun ektiği ve üretim yaptığı 140.000 dekar sulak 1.sınıf tarım arazisinde; tarım üretimi yok olacak mahiyette, bölge insanı olumsuz etkilenecek, mermer ocağı açılması bölge insanı muvafakat vermemekte..Bilgisi dışındaki, bir oldubitti içerisindeki ÇED ve diğer süreçleri de kabul etmemektedir.

Sözkonusu Maden Ocağına ilişkin ÇED sürecinde, etkilenecek olan, Karalgazi Köyü, Demiryurt Köyü, Mesudiye Köyü, Mecidiye Köyü, Kisecik Köyünde hiçbir bilgilendirme yapılmadığı gibi bu bölge insanında katılımı sağlanamadı. ÇED gerekli değildir, kararı bu köylerde ilan edilmediği gibi hiçbir anonsa ve duyuruda yapılmadığı bildirildi.

ÇED SÜRECİNDE BÖLGE İNSANININ KATILIMI SAĞLANMAMIŞ VE BİLGİLENDİRİLMEDİ

ÇED Gerekli değildir kararının 09.08.2019 tarihinde öğrenilmesi üzere, Karalgazi Köyü, Demiryurt Köyü, Mesudiye Köyü, Mecidiye Köyü, Kisecik Köyü Muhtarları, Karalgazi Köyü İhtiyar Heyeti ve 114 bölge insanı “ÇED Gerekli Değildir” onayından vazgeçilmesi ve iptaline Karar verilmesi için Valilik nezdinde,09.08.2019 tarih 19493 Kabul nolu dilekçe ile başvuru da bulundu.

İPTAL VE YÜRÜTMENİN DURDURULMASI İSTEMLİ DAVA AÇILDI

Dilekçeye karşı cevap verilmemesi üzerine; ÇED gerekli değildir kararının ve onayının iptali için, yasal hak mahrumiyetine uğramamak için, kişisel ve güncel menfaati olan, İYUK.20/A md belirtilen süre içerisinde, 19.08.2019 tarihinde Konya Nöbetçi İdare Mahkemesi nezdinde, Karalgazi Köyü, Mesudiye Köyü, Demiryurt Köyü tüzelkişilikleri ve S.S.Karalgazi Köyü Tarımsal Kalkınma Koop ve Karalgazi Köyü İhtiyar Heyeti mensupları ve 11 vatandaş tarafından İptal ve Yürütmenin Durdurulması istemli dava açıldı.

09.08.2019 tarihli başvuruya cevap verilmemesi ve işlem yapılmaması bölge insanında büyük infiale neden olduğu, söz konusu işlerin arkasında, bürokrasiye baskı yapan, seçilmiş bir siyasinin bulunduğu, diğer bölge seçilmiş Siyasilerinin bu duruma itiraz ettikleri, fakat süreci geri döndürme yönündeki çabalarının sonuçsuz kaldığı, tek bu Mermer Ocağının değil, Bölgede, Maden Arama Ruhsatı alınan tüm Mermer Ocaklarının faaliyet göstermesi ve ÇED Gerekil Değildir, kararı İşletme İzni, Çalışma ve İşyeri Ruhsatı verilmesi için bürokrasi üzerinde yoğun baskı kurulduğu, özelikle ÇED süreçlerine yetkili Kurum Müdürünün, seçilmiş Siyasi ile birlikte davrandıkları ve Siyasi Teşkilat ve diğer seçilmişlerin sürecin dışında bırakıldığına ilişkin yoğun söylenti ve duyum bulunduğu, bu da bölge insanında infiale neden olduğu bildirildi.