MALİ TATİL BAŞLADI

TAKİP ET

Her yıl 1-20 Temmuz tarihleri arasında uygulanan Mali Tatil, özellikle meslek mensupları, muhasebe personeli ve bu alanda destek faaliyette bulunan tüm çalışanları yakından ilgilendiriyor.


 Her yıl 1-20 Temmuz tarihleri arasında uygulanan Mali Tatil, özellikle meslek mensupları, muhasebe personeli ve bu alanda destek faaliyette bulunan tüm çalışanları yakından ilgilendiriyor.
Karaman Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası Sekreteri Cengiz Ünver yaptığı açıklamada;
“Mart ayından itibaren başlayan yoğun beyan dönemi sonrasında iş yükünün hafifletilerek ilgili çalışanların dinlendirilmesi amaçlanarak düzenlenmiş olan kanun gereği son günü mali tatile rastlayan süreler, tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılmaktadır.
MALİ TATİL İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER
Mali Tatil uygulamasına geçilmesi ile birlikte 30.06.2007’ de “1 sıra no'lu mali tatil uygulaması hakkında genel tebliğ” yayımlanmıştır. Bu tebliğ uyarınca mali tatillerin uygulanacağı tarihler, mali tatil kapsamında olmayan süreler ile mali tatil nedeniyle uzayan süreler örnekleri ile birlikte açıklanmaktadır. Muhasebe kayıt süreleri, mali tatilde vergi incelemesi ve tebliğ süreleri ile ilgili düzenlemeler yine bu tebliğ içerisinde yer alan diğer konu başlıkları arasında yer almaktadır. Mali tatilin sona erdiği günü izleyen yedi gün içinde biten kanuni ve idari süreler ile beyanname verme süresi mali tatil nedeniyle uzamış olan vergilerde ödeme süreleri tebliğ içerisinde sunulan bilgilerdendir.
MALİ TATİL İLE İLGİLİ SÜRELER
Son günü Mali Tatile rastlayan sürelerin tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayan süreler: Beyana dayalı tarhiyatta, kanuni süresinde verilmesi gereken beyannamelerin verilme süreleri, İkmalen, re ’sen veya idarece yapılan tarhiyatta, vadesi malî tatile rastlayan vergi, resim ve harçlar ile vergi cezaları ve gecikme faizlerinin ödeme süresi, Tarh edilen vergilere ve/veya kesilen cezalara karşı uzlaşma talep etme veya cezada indirim hükümlerinden yararlanmak amacıyla yapılacak başvurulara ilişkin süreler ,  Devamlı bilgi verme hükümleri kapsamında verilmesi gereken bilgilerin verilmesine ilişkin süreler.
Vergi ile ilgili işlemler nedeniyle dava açma süreleri işlemez, ancak bahsi geçen süre mali tatilin bitimi ile tekrar işlemeye başlar , “Mahkeme kararı haricinde inceleme amacıyla defter ya da belge ibrazı istenemez yahut mükellefin işyerinde inceleme işlemi yapılamaz. Mali tatil süresi içerisinde ceza ihbarnameleri ile mahsup talepleri dışında mükelleften bilgi isteme talebinde bulunulamaz. Yapılacak tebligatlarla ilgili süre mali tatilin bitiminin son gününde itibaren işlemeye başlar. Bu kanun gereği izleyen yedi gün içinde biten bu madde kapsamındaki kanuni ve idari süreler, malî tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedinci günün mesai saati bitiminde sona ermiş sayılır.  Mali Tatil uygulaması gümrük idareleri, il özel idareleri ve belediyeler tarafından tarh ve/veya tahsil edilen vergi, resim ve harçlar için geçerli değildir. Beyana dayanan ve beyanname verme süresi malî tatil nedeniyle uzamış olan vergilerde ödeme süresi (aynı ay içerisinde kalmak kaydıyla), uzayan beyanname verme süresinin son gününden itibaren üçüncü günün mesai saati bitimine kadar uzamış sayılmaktadır.”dedi.