Mahalle bakkalımız, kasabımız, kuru yemişçimiz, kırtasiyecimiz, manavımız..

TAKİP ET

Gazetemizde önceki gün Ahmet Küçükcicibıyık'ın 'Esnaflık Öldürülüyor' başlıklı köşe yazısı büyük ilgi ve destek görürken, Karaman Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (KESOB)'nden de bir destek açıklaması geldi.

UYSAL; “BİR AVM, 200-250 ÇEŞİT ESNAF VE SANATKARA ZARAR VERİYOR”
    Gazetemizde önceki gün Ahmet Küçükcicibıyık’ın ‘Esnaflık Öldürülüyor’ başlıklı köşe yazısı büyük ilgi ve destek görürken, Karaman Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (KESOB)’nden de bir destek açıklaması geldi.
    Birlik Başkanı Bayram Uysal konu ile ilgili yaptığı açıklamasında şöyle dedi; “
    Ülke ekonomisinin ve insanımızın vazgeçilmezi durumunda olan küçük esnaf ve sanatkarlık AVM ve Süper-Hiper Marketler karşısında tutunamayarak her geçen gün kan kaybetmektedir.
    Mahalle bakkalımız, kasabımız, kuru yemişçimiz, kırtasiyecimiz, manavımız, terzimiz v.b. meslekler yok olma tehlikesiyle karşı karşıyalar. AVM yasası yıllarca beklendi. Sonuç yasa çıktı ama küçük esnaf lehine hiçbir şey yok!
    AVM’ler şehir dışına yapılsın dedik, fakat illerin, ilçelerin neredeyse her sokağına malum market zincirleri, işyeri açıyor. Her binanın altında boş buldukları dükkana market açılıyor.
    Son yıllarda iş iyice çığırından çıktı ve bırakın il ve ilçeleri kasabalara varıncaya kadar AVM açılır oldu. Avrupa ülkelerinde her isteyen istediği yere AVM açamaz, bir sınırlama konmuş, bizde öyle değil. Evimizin anahtarını bir yere giderken teslim ettiğimiz bakkal amcaların gülen yüzleri soluyor.
    Tektek işyerlerini kapatıyorlar. İsmen hitap ettiğimiz ve edildiğimiz o dostluklar ve samimiyetler de bitiyor.
    Yeni çıkan AVM yasasında küçük esnafa yer ayrılacak denmiş. Fakat öyle yüksek fiyatlar uygulanıyor ki , siz batın, bitin demeye getiriliyor. Bir AVM’nin açılması 200-250 çeşit esnaf ve sanatkara zarar veriyor.
    Yol yakınken, esnaf ve sanatkarlarımızın ayakta kalmasını, hayatımızın bir parçası olarak devam etmesini istiyorsak yetkililerimizin AVM konusuna çözüm getirmesi gerekir. 
AVM savunucuları her şeyi bulabiliyoruz, ne istersen var diyebilirler ancak, o küçük esnaf dükkanındaki  samimiyet , candanlık, kaynaşma, güler yüzü bulmak mümkün değil.
AVM’ler israf kültürünü de beraberinde getirmiş ve insanlarımızı ihtiyacından fazla mal almaya yöneltmiştir. 
Önceliğimiz ne olmalı.
    Vatandaş olarak bilinçli hareket ederek küçük esnaf ve sanatkarlarımızı desteklemeli belki bir-iki lira fazla fiyatla mal satılmış olabilir, o da bizlere fazla yük olmamalıdır. AVM’ler binlerce adet ve kiloda alırken, küçük esnaf onlarca alıyor. Elbette onlarla rekabet etmesi mümkün değil. Kendisini günün yeniliklerine uyarlayan, dükkanını, tazgahını, güzelleştiren, hijyen kurallarına uyan esnaf ve sanatkarlarımızı desteklemeli onların hayatımızın güzel bir parçası olarak kalmalarına yardımcı olmalıyız.
    Esnaf ve sanatkarlarımızı destekleyici tedbirleri yetkililerimiz acilen almalı, bizlerde tüketici olarak desteğimizi vermeliyiz.”