KONYA ŞEKER'İ ZİYARET

TAKİP ET

Singapur Ticaret Müşavirliği aracılığı ile Mevlana Kalkınma Ajansının misafiri olarak

Konya’ya gelen Singarpur Devleti’ne ait bir yatırım şirketi olan ve 200 milyar doları aşan yatırım portföyüyle Singapur'un iki büyük devlet yatırım fonundan birisi TEMASEK’in danışmanı Hasan Jafri, 2 gün boyunca çeşitli temaslarda bulundu.

G-20 Zirvesi vesilesiyle geldiği Türkiye’de, İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirleri tanıdığını ancak Anadolu’daki yatırım imkânlarını keşfetmek istediğini belirten Hasan Jafri’nin danışmanlığını yaptığı TEMASEK, 1974’te kurulmuş olup 2014 yılında açıkladığı kar ise yaklaşık 12 Milyar Dolar’dır.
Ülke hakkında bilgiye sahip olan ve Konya’yı da tanımak istediklerini ileten Hasan Jafri için Konya Yatırım Destek Ofisi tarafından hazırlanan program kapsamında ilk olarak Mevlana Kalkınma Ajansı’na ziyaret gerçekleştirildi.
MEVKA Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Akman, Konya YDO Koordinatörü İsmail Ünver, Konya Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Ali Kerem Fidan ve Konya Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Arif Köseoğlu’nun katılımlarıyla bir toplantı düzenlendi. Konya Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Ali Kerem Fidan da Konya ekonomisi ve Kalkınma Ajansımız hakkında bir bilgilendirme sunusu gerçekleştirdi.
Bu programdan sonra Hasan beyin Selçuk Üniversitesi'ni tanıma isteğine istinaden Selçuk Üniversitesi ziyareti gerçekleştirildi. Bu ziyaret kapsamında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Öğüt ve Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ferudun Ata ziyaret edildi.
Daha sonra Konya Organize Sanayi Bölgesi’ne geçildi. KOS Bölge Müdürlüğü’nde Konya Valisi Muammer Erol, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü, Konya Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Çevik, MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman ve KOS Bölge Müdürü Vahit Türkyılmaz’ın da katıldığı toplantıda TEMASEK firması hakkında bir bilgilendirme sunusu gerçekleştirildi. Daha sonra Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü tarafından Konya sanayisi ve OSB hakkında bir sunu gerçekleştirildi. Burada yapılan değerlendirme ve görüşmelerin ardından ilk gün programı tamamlandı.
İkinci gün, Konya Şeker firması ziyareti gerçekleştirildi. Burada Genel Müdür Ali Tunçel ile görüşülerek bilgi alındı. Bu programın ardından MÜSİAD Konya Şubesi ziyaret edildi. Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek ve Yönetim Kurulu ile görüşmeler yapıldı.
Program kapsamında son ziyaret ise Solimpeks firmasına düzenlendi. Burada şirketin ortaklarından İ. Hakkı Karaca ve Hakkı Tayyar ile yapılan görüşmeler sonrası Hasan Jafri beyin Konya programı tamamlandı.
Program sonrası yapılan değerlendirmede Konya’yı tanımaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Jafri, Anadolu’nun ortasında sanayisi gelişmiş, altyapısı düzenli bir şehir olarak gelecekte daha iyi yerlere gelebileceğini belirtti. Bu bağlamda Konya’nın Singapur ile G20 zirvesinde imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’nı çok iyi değerlendirmesi gerektiğini vurgularken, ülkemizin ve ilimizin hedef pazarlar konusunda Avrupa’dan yüzünü Singapur, Malezya, Endonezya, Tayvan gibi Asya ülkelerine dönerek rekabetçiliğini artırması hususuna değindi.