Konya Ovası Projesi..

TAKİP ET

Konya Ovası Projesi (KOP) Kalkınma İdaresi ile TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü işbirliği ile yürütülen ve Kalkınma Bakanı Lüfi Elvan tarafından ciddi anlamda desteklenen

KOP; “AYRICA KONYA, KARAMAN VE MERSİN İLLERİ SAHİP OLDUKLARI POTANSİYEL İLE MARMARA BÖLGESİ’NİN ÜZERİNDEKİ YOĞUNLUĞU HAFİFLETMEYE ADAY ”

   
 ‘Konya-Karaman-Mersin Sanayi ve Ticaret Koridoru Oluşturulmasına Yönelik Etüt ve Fizibilite Projesi Çalıştayı’ düzenlendi.
    Çalıştay'da konuşma yapan KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Konya ve Karaman illerinin sahip oldukları potansiyel ile Marmara Bölgesinin üzerindeki yoğunluğu hafifletmeye aday olduğunu söyledi. Bostancı ayrıca, bölgenin hedefe ulaşabilmesi açısından ürettiği ürünleri hızlı ve ucuz şekilde ulaştırılabilmesinin önemli olduğunu da ifade etti.
    Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü ise yapılacak olan koridorun Türkiye’nin toplam yüzölçümünün yüzde 14’ünü, nüfusunun yüzde 7.7’sini barındırdığını kaydetti.
    Özel ekonomi bölgelerinin bir süredir ülkenin gündeminde olduğunu da vurgulayan Kütükcü, “Şayet bölge olarak, bu konuda doğru politikalar geliştirip, devletimizin de desteğiyle Özel Ekonomi Bölgesi statüsü elde edersek, bu coğrafyanın potansiyelini harekete geçirebileceğini düşünüyorum. Anadolu’dan Akdeniz’e açılacak bu yeni sanayi ve ticaret koridoru, Anadolu’nun tamamını dünyaya bağlayabilir. Konya-Karaman-Mersin Hızlandırılmış Demir Yolu Hattı projesi, Konya Lojistik Merkez projesi, bu konuda atılmış en kritik iki adım. Bu adımların amaca ulaşabilmesi için Marmara Havzası’nın yükünü hafifleterek, bu coğrafyayı Türkiye’nin ikinci Marmara Havzası haline getirebilir” diye konuştu.
    Çağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Başar Özbozkurt ise, “Konya-Karaman-Mersin Sanayi ve Ticaret Koridoru Fizibilite Projesi” ile ilgili hazırladığı raporda, Kalkınma Bakanlığı Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen “Konya-Karaman-Mersin Sanayi ve Ticaret Koridoru Fizibilite Projesi”, TÜBİTAK TÜSSİDE tarafından yürütülmekte olduğunu, Konya Dedeman Otel’de gerçekleştirilen Çalıştay'ın oldukça verimli geçtiğini belirterek, "Konya-Karaman-Mersin Sanayi ve Ticaret Koridoru, ortalama olarak, Türkiye'nin toplam yüzölçümünün yüzde 14'ünü, nüfusunun ise yüzde 7.7'sini barındırmaktadır. Ancak projede yer alan illerin, sanayiden tarıma, turizmden lojistiğe kadar çok geniş bir zenginliği barındıran böylesine önemli bir durum arz etmesine rağmen bu potansiyelinden şimdiye kadar yeterince faydalınamadı. Ayrıca Konya, Karaman ve Mersin illeri sahip oldukları potansiyel ile Marmara Bölgesi’nin üzerindeki yoğunluğu hafifletmeye aday durumdadır." dedi.
    Onur Başar Özbozkurt, "Çalıştay'da SWOT ve Delphi gibi analiz yöntemleri kullanılarak proje ile ilgili çok çeşitli stratejiler formüle edilmiştir. Alternatif stratejilerin değerlendirilerek uygulanması, hayata geçmesi noktasında,  Kalkınma Bakanımız Sayın Lütfi Elvan’ın aynı zamanda Mersin Milletvekili olmasının da projenin önemli ölçüde sahiplenilmesi adına bölgemiz için büyük bir fırsattır. Ayrıca, bu önemli projenin devamında da çalışmalar yineleneceğinden, Çağ Üniversitemizin aktif katılımının bölgemiz ticaret ve sanayinin gelişmesine büyük ölçüde katkı sunabilecektir" şeklinde görüşlere yer verdi.