KONYA KARAMAN HIZLI TREN HAYALİ

TAKİP ET

Beklentiler de artık yerini hüsrana bırakmaya devam ediyor.

ŞAKA GİBİ !!!!

KONYA-KARAMAN HIZLI TREN HAYALİ 2018 YILI SONUNA KALDI !
    Yapımı yaklaşık 4 yıla yaklaşan Konya-Karaman YHT projesi bir türlü bitirilemezken, beklentiler de artık yerini hüsrana bırakmaya devam ediyor.
    Çift hatlı ray döşeme işlemi biten, Karaman kısmında da gerek Belediye gerekse diğer kurumlar üzerine düşeni yaparken, Konya kısmında, şehir içindeki birkaç geçidin Belediye tarafından yapılmaması nedeni ile bir yıldır durdurulan ve otobüslerle yapılan Konya-Karaman Hızlı Tren seferlerinin 2018 yılı sonuna kadar başlayamayacağı ortaya çıktı.
    Gecikmeye Konya’daki alt ve üst geçitlerin yapılmaması ve birde projede unutulan ve sonradan da Karaman-Ulukışla hattı projesi ihalesi içerisine konan sinyalizasyon ihalesine yapılan itiraz ile ihalenin mahkeme tarafından durdurulduğu ve sonuçlanmasının beklendiği belirtildi.
    Konuyu Sosyal Paylaşım sitesi hesabından ilk kez dile getiren ANKARAMANDER Başkanı Veli Bozkır’ın yine son durum ile ilgili TCDD Genel Müdürü ile yaptığı görüşme sonrası yaptığı açıklama pek çok kişi tarafından şaşkınlık ve hayretle karşılandı.
    İşte Veli Bozkır’ın facebook hesabından konu ile ilgili açıklaması;
3 YIL ARADAN SONRA  RAYBÜSLER HİZMETE GİRİYOR
           Yaklaşık 4 yıl önce yapımına başlanan ve 3 yıl içerisinde hizmete sunulması beklenen Karaman-Konya arası hızlı tren hattı bir türlü hizmete sokulamadı. 
            Eski Ulaştırma Bakanı halihazır Kalkınma Bakanı hemşehrimiz Lütfi ELVAN ile görüşmelerimizde konu hakkında bilgi alıp hattın açılacağı günü Karamanlılar olarak sabırla bekledik durduk. Hattın açılacağı zamanla ilgili bir belirsizliğin ortaya çıkması ve konunun kurumlar arasında paslaşılarak ortada kaldığı kanısına vardığımızda 18 Ağustos tarihinde konuyu kamuoyunun gündemine taşınmasının uygun olacağı düşüncesiyle kişisel faacebook sayfamda paylaşımda bulunulmuştur. 
             Tüm şehrin mağduriyeti söz konusu olduğundan konu yoğun bir şekilde karşılık bularak tartışmaya açıldı. Kalkınma Bakanı Sayın Lütfi ELVAN’ın talimatıyla TCDD Genel Müdürü İsa APAYDIN’ın bir heyetle mahallinde araştırma tapmak, konunun muhataplarıyla yüz yüze görüşmek için Konya ve Karamanda bir dizi görüşmeler yaptığını biliyoruz. 
31 Ağustos 2016 Çarşamba günü Dernek Yönetimi olarak son çalışmalar hakkında bilgi almak ve ilgilerinden dolayı teşekkür etmek amacıyla TCDD Genel Müdürü İsa APAYDIN’ı makamında ziyaret ettik.
              Konunun epey karmaşık durumda olduğunu üzülerek dinledik. Proje aşamasında Konya Büyükşehir Belediye Başkanı’nın ileride ihtiyaç olur diyerek yaklaşık ona yakın fazladan köprü yapılması talebi ve kendilerinin yol bağlantılarını yapacaklarını söylemesiyle gereğinden fazla körünün yapılmış olduğu, Konya Büyükşehir Belediyesince yol bağlantılarının yapılmadığı, sinyalizasyon ve elektrik sistemlerinin ihale sonrası inşası aşamasında diğer firmalarca mahkemeye verilmesi sonucu idare mahkeme kararıyla çalışmaların durduğu, Karaman’ında ilgisizliği eklenince sürecin kilitlendiğini Karaman Konya arası HIZLI TREN’in 2018 yılı sonlarında ancak hizmete verilebileceğini üzülerek öğrendik.  (En iyimser süre 2018 sonu)
             Biraz daha geriye gidecek olursak Karaman Konya arası karayolunun yapımında da birçok sorun yaşadık yanlış hatırlamıyorsam karayolu üç kez ihale edildi ve ihaleyi alan firma işi bırakıp kaçması sonucu bölge insanı olarak bizlerin konforlu bir şekilde seyahat etme hakkımız gasp edildi ve uzunca bir süre mucur üzerinde seyahat etmek durumunda bırakıldık.
             Bir başka sorun ise Karaman şehri girişine yapılan köprülü kavşak, kesinlikle öncelikli ihtiyaç değil iken şehrimizin prestiji artsın mantığıyla büyük rakamlara ihale edilip hizmete sokulan kavşak, kazaların birbiri ardına olması ve ölümlü kaza olması sonucu yeniden trafik lambaları konup trafiğe açılarak, tabiri caiz ise bir enkaz olarak şehrimize armağan edilmiş bulunmaktadır.
Bu ve buna benzer sorunlar çokça mevcuttur. Gurbette olan ancak yüreği Karaman’da atan bizler gelişmeleri üzülerek takip etmekteyiz. 
             Ordu-Giresun havalimanı bilindiği üzere Avrupa ve Türkiye de bir ilk deniz doldurularak inşa edilmiş ve yaklaşık 3,5 yılda tamamlanmıştır. Köprüler, kara, deniz ve havalimanlarını başarıyla ve kısa sürede inşa edebilen bir ülke konumunda iken iş Karaman’a gelince neden aynı başarıyı gösteremiyoruz. 
             Sorun ne ise bir an önce teşhis edilmeli ve hızla iyileşme sürecine girilerek İlimizin refahının artırılmasına yönelin eksikliklerimiz giderilmelidir. 
             Bu hastalığın yaratıcıları olarak ilacının da kendimizde olduğunu düşünüyorum.
             Ankara’da nüfusu yüz binleri aşan illerin temsil edildiği sivil toplum kuruluşları arasından yaklaşık 8.000 kişilik hemşehri nüfusuyla sivrilerek maddi, manevi, güçlü yönetim kadrosu ve vizyon olarak çok iyi durumda olan derneğimiz Karamanla ilgili konulara duyarlılık göstererek kamuoyuna paylaşımlarda bulunacaktır. 
             Yaklaşık 3 yıl önce seferden çekilen RAYBÜS lerin muhtemel Kasım ayı sonunda tekrar seferlere başlayacağı bilgisini aldık. 
             Karamanımıza hayırlı olsun.
             Selam ve saygılarımla.
Veli BOZKIR
Ankara Karamanlılar Derneği Başkanı