KMÜ'ye enerji verimliliği uygulama ve araştırma merkezi

TAKİP ET

Merkez Yönetmeliği Resmi Gazetede Yayımlandı

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi bünyesinde Enerji Verimliliği Uygulama ve Araştırma Merkezi (KAREN) kuruldu ve Yönetmeliği bugünkü Resmi Gazetede yayımlanarak resmiyet kazandı.

Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelikle Merkezin amaçları şöyle sıralandı;

a) Üniversitenin enerji verimliliği ile ilgili çalışmalar yapan bölümleri arasında gerçekleştirilecek işbirliği ile disiplinlerüstü ve disiplinlerarası bir merkez kurarak enerji verimliliği konularındaki uygulamaların Türkiye’de etkili bir şekilde yaygınlaşmasına katkıda bulunmak.

b) Enerjinin verimli kullanılması ile ilgili araştırma yapmak ve bu konuda ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla müşterek çalışmalar yürütmek için diğer üniversiteler de dâhil olmak üzere, özel ve tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaç duydukları konularda evrensel düzeyde uygulama ve araştırma yaparak örgün ve yaygın eğitime yönelik faaliyetlerde bulunmak.

c) Enerji verimliliğini artırmaya yönelik araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunarak Üniversite dışındaki kuruluşlarla müşterek çalışma ortamı sağlamak.

ç) Çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılması konularında çalışmalarda bulunmak.

d) Enerji maliyetlerinin bütçe üzerindeki yükünün hafifletilmesi ile ilgili çalışmalarda bulunmak.

e) Üniversite yerleşke alanlarında bulunan ve tasarlanacak yapılarda/sistemlerde enerji verimliliği raporlarının oluşturulmasına katkıda bulunmak ve Üniversitenin sahip olduğu yapılarda/sistemlerde enerji verimliliğini artırıcı yönde çalışmalarda bulunmak.

f) Enerji verimlilik raporları ile ilgili ve bunların değerlendirilmesi ile ilgili rapor hazırlamak.

g) Enerji, enerji yönetimi ve enerji verimliliği ile ilgili bilimsel veri toplayıp bunları analiz etmek.

25 Maddelik Merkezin faaliyet alanları ile ilgili birkaç madde de şöyle;

a) 18/4/2007 tarihli ve 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında endüstriyel işletmelerde ve binalarda enerji yönetimi ile ilgili faaliyetleri yerine getirmekle sorumlu enerji yöneticisi eğitimi ve sertifikalandırma faaliyetinde bulunmak.

b) Ülkenin yenilenebilir enerji kaynakları öncelikli olmak üzere tüm enerji kaynaklarının değerlendirilmesine yönelik ölçümler yapmak, fizibilite ve örnek uygulama projeleri hazırlamak; yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yaparak pilot projeler geliştirmek.

c) Enerjinin üretimi, dağıtımı ve tüketimi aşamalarındaki verimlilik ile ilgili araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmak.

ç) Enerji ve enerji verimliliği ile ilgili olarak bilinçlendirme ve eğitim hizmetleri vererek toplum genelinde enerji bilincinin geliştirilmesi ve yeni enerji teknolojilerinden yararlanılması amacıyla faaliyetlerde bulunmak.

d) Enerji konusunda Üniversite ile kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında etkili ve verimli işbirliğinin geliştirilmesi yönünde faaliyetlerde bulunmak.

e) Ülkede ve dünyada enerji ve verimlilik alanındaki çalışmaları ve gelişmeleri izlemek ve değerlendirmek, ülkenin ihtiyaç ve şartlarına uygun olarak araştırma ve geliştirme konularında, hedef ve önceliklerini belirlemek.

f) Kamu kurum ve kuruluşlarına, sanayi işletmelerine ve diğer enerji konusunda faaliyet gösteren şirketlere enerji ve verimlilik alanında danışmanlık hizmetleri sağlamak.

g) Yurt içinde ve yurt dışındaki üniversiteler ve diğer araştırma kurumları ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği, ortak projeler ve ortak çalışmalar yapmak.