KMÜ Rektörü Ak'ın Belediye Meclis Üyelerine Sarf ettiği Sözler Tepki Çekti

TAKİP ET

*Niye Üniversitenin çok yakınındaki Toplu Konut alanları değil de Üniversite Yerleşkesi içerisinde Toplu Konut yapılmak isteniyor?

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Namık Ak’ın 27 Eylül 2021 tarihinde yaptığı Basın Toplantısında, Üniversite içerisine TOKİ’ye Öğretim Üyeleri ve Personel için yaptırmak istedikleri Toplu Konut Binaları ile ilgili Belediye tarafından konunun Mahkemeye taşınması ve Mahkemenin de Belediye lehine karar vererek projeyi iptal etmesi nedeni ile yaptığı açıklamada Belediye Meclis üyelerine sarf ettiği sözler tepki çekti.

Konu ile ilgili yaptığımız araştırmada; Üniversite yerleşkesi içerisine yaptırılmak istenen Toplu Konut Projesi ile ilgili geçtiğimiz yıllarda Belediyeye Üniversite tarafından yapılan yerleşke içerisindeki 40 bin m2’lik alanın Konut alanına çevrilmesi talebi, geçtiğimiz yıl Belediye Meclisinde yapılan değerlendirmeler ve görüşmeler sonucu Meclis üyelerinin oy birliği ile talep reddedilmiş.

Konu Üniversite tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığına götürülmüş ve Bakanlık projeye onay vererek Bakanlık olarak İmar Değişikliği yapmış.

Bu gelişme sonrası da Üniversite İhaleye çıkarak işi yapılma noktasına getirmiş ancak Belediye Hukuk Bürosu tarafından konu Mahkemeye taşınmış. Belediye Meclisinin oy birliği ile ret kararına rağmen işin Bakanlık tarafından onaylanması Mahkeme tarafından iptal edilerek Belediye lehine karar vermiş.

Görüştüğümüz pek çok kişi Üniversite içerisinde Toplu Konut yapılmasının yanlış olduğunu, belli bir süre sonra bir nedenle Üniversiteden ayrılacak kişilerin daireleri normal kişilere satabileceğini ve zamanla da bu binaların Üniversite elemanları dışındaki kişilere geçebileceği ve işlevini yitireceği ve çok kıymetli yerin Eğitim dışında bir konut alanına dönüşmesinin yanlış olacağı görüşünde birleştiler.

Halbuki TOKİ’nin konut alanlar Üniversite çevresinde, buralardan Üniversitenin TOKİ’den konut yapmasını talep edebilir.

Yine görüştüğümüz bazı Meclis üyeleri de Üniversitenin Toplu Konut alanı değil de Lojman yaptırma talebi olsa buna kimsenin itiraz etmeyeceğini ancak Üniversite içerisinde bir Toplu Konut alanının yanlış olduğunu belirttiler.

KMÜ Rektörü Sayın Prof. Dr. Namık Ak’ın Basın toplantısında yaptığı konu ile ilgili açıklamalar bir yerel İnternet Haber Sitesinde yayınlandı ve haber Karaman Kamuoyunda tepki ile karşılandı.

İşte Rektör Ak’ın ‘Karaman Ajans’ Haber Sitesindeki konu ile ilgili açıklamaları;

“320 DAİRE İÇİN 40 DÖNÜMLÜK ARSA TAHSİS ETTİK”

TOKİ konutları için ihaleyi alan müteahhit vincini kurarak burada çalışmalara başladı. 317 daire bizim personele 3 daire ise kapıcılara olacak şekilde 320 daire için 40 dönümlük (40 Bin m2) arazi tahsis edilmişti. TOKİ ihaleye gitti şuan çalışan arkadaş ihaleyi aldı. Çalışmaların başlamasına sevindik ve müteahhide ne kadar zamanda bu evleri yaparsın dedik. Müteahhit bize 1 yıl içerisinde 320 konutu yapabileceğini söyledi. Biz yeni şeyler geliştirme peşindeyiz. Benim şuanda akademik ve idari personel toplam sayım 1800. Bu evler benim personelimin yaklaşık 6'da 1'inin ihtiyacını karşılıyor. Karaman Çevre ve Şehircilik müdürü var Türkmen Bey, Müdür dedim aman yeni şeyler geliştirelim, yeni parseller bulalım benim diğer elemanlarımı da ev sahibi yapalım ki öğretim elemanları burada kalsın. Konya'dan gelip gitmesin. Benimde zaman zaman Konya'da işim oluyor arabayı başkası bile kullansa 1 saat her gün o yolu çekmek kolay değil. Burada olman başka orada olman başkadır. Şimdi Belediye Meclis üyelerinin bu açtıkları idari mahkeme onlar tarafından kazanıldı. Peki, bu projeyi şikâyet eden kim, bizim Karaman belediyemiz yani belediye meclis üyeleri. Sonra ne oldu Allah’ınızı severseniz siz neden karşı çıkıyorsunuz dedim. Belediye meclis üyeleri hocam ÇED raporu dediler. Eeee dedim işte birde ileride burası satılırsa düzen bozulur, yol vs vs dediler. ÇED nedir biliyor musunuz dedim bak ben kimya mühendisiyim, çevre mühendisiyim ve enerji ile uğraşan bir adamım. Nedir ÇED biliyor musun dedim bildiği yok.

“BANA BAK İÇİNİZDE KAÇ TANE MÜTEAHHİT VAR DEDİM”

Benim kulağıma bu meclis üyeleri ile ilgili farklı şeyler geldi. Hocam bunların içerisinde müteahhitler var bu müteahhitler kendi yerlerini satamayız diye böyle diretiyorlar dediler. Birkaç kaynaktan aynı şeyler bana geldi. Bana bak dedim içinizde kaç tane müteahhit var dedim, 1 kişi çıktı. Hatta o kişide bizim Yıldız Teknik Üniversitesinden mezun bir meclis üyesi, müteahhitlikte yapıyor. Bana bak senin böyle bir endişen mi var dedim. Hocam işte burası uygun değil, yarın bir gün buradaki akademik personel emekli oldu veya başka bir sebepten gitti bu konutları bir Karamanlıya sattınız, eee hocam buraya Karamanlı gelir, başkası gelir, düzen bozulur dedi. Niye bozulsun dedim şuan Karaman'ın içinde öğretim elemanlarımın, idari personellerimin kaldığı binalar yok mu. Ne oluyor ya ha onunda kolayı var anında ona da bir cevap yapıştırdım.

“AKILLI OLUN DEDİM SİZ NASIL SİYASET YAPIYORSUNUZ”

Dedim ki bana bak duvarı örerim evlerin üniversiteye olan bağını keserim yola veririm iş biter. Arkadaşlar ben anlamıyorum beyler bakın hangi partiden olursanız olun merkezi hükümet içinde, üniversite içinde, buranın yerel yönetimi içinde artıdır TOKİ'nin yapılması. Akıllı olun dedim ya siz nasıl siyaset yapıyorsunuz. TOKİ ile alakalı böyle bir sorun oldu ama aşılacak. Bir tarafta Merkezi hükümet ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı var öbür yanda Bölge İdare Mahkemesi bazı şeyler istinafta bozulur” dedi.