Kızıl'ın elinden yeniden hayat buluyor

TAKİP ET

Karaman Belediyesi, Kadın ve Aile Hizmetleri bünyesinden faaliyet gösteren Mümine Hatun Kültür Merkezi Kitre Bebek Kursu Öğreticisi Filiz Sertan Kızıl, Karaman Kalesi çevresinde bulunan eski Hisar Mahallesi'nin maketini yapıyor.

ESKİ HİSAR MAHALLESİ’NİN MAKETİ YAPILIYOR

Karaman Kalesi çevresinde 1988 yıllarının sona kadar kalan Hisar Mahallesi daha sonra kale çevresinin yeniden düzenlenmesi sonucu yıkıldı. Şimdi sadece fotoğraflarda kalan Karaman Kalesi’nin civarındaki evler Filiz Sertan Kızıl’ın elinden yeniden hayat buluyor. 
Kitre Bebek Kursu Öğreticisi Kızıl, kale çevresinde bulunan eski Hisar Mahallesinin evlerini inceleyerek maketini yapmak için kolları sıvadı. 
Mümine Hatun Kültür Merkezi içerisinde bulunan alanda yaklaşık 2 ay önce çalışmalarına başlayan Filiz Sertan Kızıl, çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. 
Kitre Bebek Kursu Öğreticisi Filiz Sertan Kızıl, gazetemize yaptığı açıklamada, kitre bebek için çalışmalarına başladığını daha sonra Hisar Mahallesinin bulunduğu mekânın maketini yapma kararını aldığını söyledi. 
“AMACIMIZ DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKMAK”
Kızıl, maket hakkında verdiği bilgide, “Ben daha önce kitre bebeklerle ilgili çalışmalar yapıyordum. Yine kitre bebeklerle alakalı bir çalışma yapmak istemiştim. Binamız çok değerli bir bina Karamanımıza çok büyük katkılar sağlıyor. Binamızı güzelleştirelim görselleştirelim istedim. Öncelikli amacım kitre bebeklerdi. Ekmek yapan, simit satan, çocuğunu yıkayan anne gibi kitre bebekler yaptım. Daha sonra Karaman Kalesi çevresindeki evlerin maketini yapmak istedim. Orada yaşayan insanların anlattıkları şekilde çalışmama başladım. Kitaplardan araştırdım, resimleri inceledim. 2 aydır bu çalışmaya devam ediyorum. Amacımız geçmişi günümüze tekrar taşımak. Amacımız değerlerimize sahip çıkmak” dedi. 
O dönemde yaşayan insanlarla görüşüp maketini ona göre hazırladığını aktaran Kızıl, “Bu çalışmaya başladıktan sonra çok güzel tepkiler aldım. Telefonla arayanlar oldu. Gelip çalışmaya bakanlar oldu. O zaman o mekânlarda yaşayan insanlar gelip baktılar. Orada yaşadıklarını anlatıyorlar. Bende onlara sorarak bu çalışmama yeni şeyler katıyorum. Ben burada yaşamadım. Onlara soruyorum. Onlardan edindiğim bilgilerle bu çalışmama devam ediyorum. Yaşamsal detayları da maketimize ekleyeceğim” diye konuştu. 
“KARAMAN’DA GÜZEL ESERLER BIRAKMAK İSTİYORUM”
Kızıl, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“2 aydır bu çalışmayı sürdürüyorum. Bu en az 3-4 aylık bir proje.  Malzeme olarak strafor kullandım. Ana malzememiz bu. Yontma, eritme tekniğiyle bu çalışmamızı yapıyoruz. Boyalarımız var.  Çatılarımızın üstünü kamışla ve çamurla yaptım. Karaman Belediyemizin imkânlarıyla güzel bir çalışma yapıyorum. Belediye Başkanımızda çok destek oldu. Eserimiz tamamlanınca ön kısmı cam ile kapatılacak ve sergilenecek. Kitre bebeklerde maketin önünde sergilenecek. Maketimiz tamamlandığında Mümine Hatun Kültür Merkezi’nde sergilenecek. Bu makete bakanlar ‘bizi eskilere götürdünüz anılarımız yeniden canlandı’ diyerek bana teşekkür ediyorlar. Bende onlara sordukça daha çok çalışmamı detaylanıyorum. Karaman’da güzel eserler bırakmak istiyorum. O yüzden bu tür çalışmalara önem veriyorum.”
Haber: Murat ÖZÜNAL