KIŞ AYLARININ VAZGEÇİLMEZİ MEST KARAMAN'DA ZAMANA YENİK DÜŞTÜ

TAKİP ET

Karaman halkına mest üreten 4 kunduracıdan biri olan 59 yaşındaki Mustafa Keklik, mest diken bu 4 zanaatkardan sonra, bu mesleğin yok olacağını söyledi.

Ayakları sıcak tutması ve terletmemesi nedeniyle özellikle kış aylarında tercih edilen mest, vatandaşların artık fabrikasyon ayakkabılara yönelmesi nedeniyle tarihin tozlu sayfalarına gömülmek üzere. Mest mesleği, ustalarının tek tek hayatını kaybetmesi nedeniyle son günlerini yaşıyor. Karaman’da bir zamanlar 10’dan fazla usta mest üretirken bugün artık mest üreten 4 usta kaldı.

12 yaşında çırak olarak başladığı mest mesleğini aralıksız 47 yıldır sürdüren 59 yaşındaki Mustafa Keklik, ömrünü verdiği mesleğinin kendisinden sonra yok olmasından endişe ettiğini dile getirdi.

Kunduracılığı ve buna bağlı olarak mest dikimini öğretecek çırak bulamamaktan şikayet eden Keklik, “bizden sonra bu işi yapacak olan yok. Çırak da yetişmiyor. Okullar 12 yıl olunca çırak 15 yaşında geliyor. O yaştan sonra da nasıl öğrenecek bu işi. Zaten eskisi gibi talep de yok. Günümüzde mestleri sadece namaz kılan yaşlılar alıyor. Eskiden çoluk çocuk herkes kışın mest giyerdi. Bir de fabrikasyon mestler çıkınca bizim meslek, iyice gözden düştü. Bu kış daha bir tane mesh dikmedim” dedi.

MESTLER AYAK SAĞLIĞINA YARARLI

Kışın ayak sağlığı için mest giyilmesini tavsiye eden mest ustası, "Mestler tamamen deri ve el işçiliğidir. Tek tek elde dikilir, dana veya keçi derisinden yapılır. Ayağı terletmez, sıcak tutar. Ama fabrikasyon ayakkabılar öyle değildir. Zaten fabrikasyon ayakkabılar çıktı, bizim meslek öldü." diye konuştu.

MEST NEDİR?

Üzerine ayakkabı, özellikle de lastik ayakkabı giyilen, yumuşak deriden yapılmış, kısa konçlu ve topuksuz bir tür ayakkabı türü olan mest, hem kadın hem de erkekler tarafından kullanılabiliyor. Abdest alırken çıkarmayı gerektirmediği ve üzerine mesh edilebildiği için bu ismi alan mestler; tabanı kösele, üzeri deriden olduğu gibi tamamı deriden de yapılabilmektedir. Özellikle kışın abdest alırken soğuk havalarda ayakların üzerine mesh edilebildiği için yaşlılar tarafından tercih edilmektedir. İyi işlenmiş her deriden yapılabilen mest için ustalar özellikle keçi ve dana derisinin daha iyi olduğunu belirtiyor.