KİRAZ HASADI

TAKİP ET

Türkiye'de en geç kiraz hasadı yapılan bölgelerden Karaman'ın Sarıveliler İlçesinde..

Kiraz bahçelerinde yeni mahsul ürünlerin toplanmasına başlandı.

Hasat edilen ürünlerin satışının yapıldığı, İlçenin Turcanlar Mahallesi Cumhuriyet caddesi üzerinde bulunan Sarıveliler Belediyesine ait meyve ve kiraz alım merkezinde gezi ve incelemelerde bulunan Belediye Başkanı Hayri Samur, kiraz üreticileri ve alım yapan tüccarlarla bir süre sohbet edip, kiraz piyasası hakkında bilgi aldı.
Başkan Samur, Sarıveliler'de üretilen ve kimyasal kalıntı bulunmadığı ifade edilen, albenisi ile cezbeden, tadı ve rehası ile tüketicinin beğenisini kazan kirazın Yörede genellikle ihracata yönelik uzun saplı Napolyon diye tabir edilen Ziraat-0900 çeşidinin yaygın olarak yetiştirildiği kirazların hasadı, en erken Temmuz ayı içerisinde toplanabildiğini, bin 650 rakımlı ve oksijen kaynağı bölgenin bu ürün için tam isabet olduğunu belirtti.
Hızla yaygınlaşan kirazın ilçenin sembolü haline geldiğine dikkat çeken Belediye Başkanı Samur, önemli bir gelir kapısı olmaya başlayan bu ürünün ilçenin kalkınmasında önemli bir kilometre taşı olacağını, kiraz yetiştiriciliğinin her geçen yıl katlanarak artığını ifade etti.
Toros Dağları'nın zirvesinde yetişen kirazların tamamının yurt dışına ihraç edildiğini ifade eden Başkan Samur; “İlçemizde yaklaşık 14 yıl önce dikimine başlanan kiraz fidanlarının hızla gelişip çok kaliteli meyve vermesi ve bunun ciddi bir gelir kapısı olması, ilçedeki çiftçileri harekete geçirdi. Bol su kaynakları ve verimli toprakları bulunan Sarıveliler'de üreticiler, tarlalarının büyük bölümünü kiraz bahçesine dönüştürdü. Çiftçilerimizin ürünlerini değerinde satabilmesi açısından meyve ve kiraz alım yerleri önemli.
Bu düşünceyle Sarıveliler Belediyesi olarak Turcanlar mahallemizde 2000 m2 bir alana 80 m2 büyüklüğünde 6 adet dükkan yaparak tüccarların ve çiftçilerimizin hizmetine sunduk. Tüccarlar belediyemizden kiraladıkları bu dükkanlarda alımlarını gerçekleştirmektedir.
Üreticilerimiz ürünlerini kalibresine göre kilosunu 3-3,5 liradan satarak gelir elde etmektedir. Kiraz borsasının hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum” dedi.