KENT PAZARINDA PATATES VE SOĞAN CEP YAKIYOR

TAKİP ET

Karaman’ın kent pazarlarından Perşembe pazarında patates ve soğan fiyatları cep yakıyor. 2017 yılının Haziran ayında 1 TL ile 1.50 TL arasında satışa sunulan patatesin kilosu bu yıl 3.50 TL ile 4 TL arasında satılıyor. TÜİK’in 2018 yılı “Bitkisel Üretim 1. Tahmini’ne göre, bu yıl tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde üretim miktarının bir önceki yıla göre yüzde 1.3 azalması bekleniyordu. Raporda bu yıl Türkiye’nin patates üretiminin de yüzde 1 oranında azalacağı öngörüsüne yer verilmişti.

Perşembe pazarı seyyar sebzecisi Mustafa Okur bu ürünlerdeki fiyat artışının sebebini anlattı. Patates ve soğanın Nisan ayının sonları itibariyle, Mayıs ve Haziran ayı boyunca Çukurova’dan geldiğini söyleyen Okur, “2018 yılında Çukurova’da hasat edilen patates ve soğan veriminde yaşanan düşüş ve bunu ek olarak böyle zamanları fırsat bilen stokçuların piyasaya patates sürmemesinden kaynaklanan bir fiyat artışı var” dedi.

Üreticiden patates ortalama 40 kuruşa çıkıyor. Ancak pazarda tüketiciye ulaşana kadar 3.50-4 TL oluyor. Arada yol ve fire masrafı da olsa hal ile tezgaha gelene kadar aradaki uçurum çok yüksek.

“FİYATLAR 1-2 AY İÇİNDE NORMALE DÖNECEK”

Patates ve soğan fiyatlarının Türkiye’nin farklı bölgelerinde yetiştirilen ürünlerin  bulunduğu bölgeye göre 1-2 ay içerisinde piyasaya düşeceğini söyleyen Okur, “Tezgahlarında satılan patates ve soğanların turfanda (daha yeni çıkmış olan) satıldığını söyledi.