Kent Meydanı Projesi'nde Neler Oluyor? (II)

TAKİP ET

Proje İçin Belediyenin Harcadığı 25-30 Milyon TL Ne Olacak?

*AK Parti Belediye Meclis Grubu ‘Millet Bahçesi’ konusunu Meclis gündemine getirdi ve Belediyenin bütçesinden para çıkmadan bu projenin Çevre Bakanlığı tarafından yapılacağını belirterek Belediyede bulunan bölgenin Bakanlığa devrini istedi.

*Bazı Meclis üyeleri de, Millet Bahçesi ve Kent Meydanı Projelerine karşı olamadıklarını ancak Kent Meydanı projesi alanının küçük ve merkezde olmasının bazı sıkıntılar yaratacağını belirterek daha uygun ve geniş bir alanın Millet Bahçesi projesi için belirlenmesini istediler.

*Belediye Bütçesinden para çıkmadan yapılacak denen proje için daha önceleri Belediye tarafından harcanan 25-30 Milyon TL ne olacak?

*Millet Bahçesi için Merkezde böyle bir proje uygun mu? Yunus Kent veya Doğu Kışla bölgelerinde daha büyük bir alana bu projenin yapılması daha uygun olmaz mı?

            Karaman Kamuoyunun, özellikle de siyaset gündeminin son günlerdeki konusu, ‘Kent Meydanı Projesi’nin 1. Kısmının AK Parti tarafından ‘Millet Bahçesi Projesi’ için Belediyede olan alanın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredilerek, bölgenin Belediye bütçesinden para çıkmadan Bakanlık tarafından yapılması konusu meşgul ediyor.

            Konu ile ilgili geçtiğimiz Pazartesi günü Belediye Meclisi gündemine AK Parti Meclis Grubu tarafından verilen teklif dilekçesinde;  “Cumhurbaşkanlığı makamı tarafından kamuoyunun bilgisine sunulan millet bahçelerinin 81 ile yaygınlaştırılmasına yönelik görev Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verilmiştir. Bu doğrultuda Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un 25 Şubat 2019 günü Karaman'ı ziyaretinde Karaman merkez Ali Şahane, İmaret ve Külhan Mahallelerini sınırları içerisinde, Ali Şahane Mahallesi 5172 ada ½ parsel 716.29 metrekare, İmaret Mahallesi 5173 ada 1 parseldeki 682.28 metrekare, İmaret Mahallesi 5174 ada 1 parseldeki 543.44 metrekare, İmaret Mahallesi 5175 ada 1 parseldeki 1539.55 metrekare olan mülkiyetleri Karaman belediyemize ait alanın ulaşım kolaylığı ve tarihi alanlarla bütünlüğü ile millet bahçesi yapılmasına karar verilerek 12 Mart 2019 tarih ve E53796 numaralı yazı ile talimatlandırılmıştır. Belirtilen alana yönelik her türlü imar planı ve proje yapılması için yatırım içerisinde yer alan belediyemiz adına tescilli taşınmazların hazineye devredilmesi belediyemiz tasarrufunda bulunan yol, park ve benzeri yerlerin Çevre ve Şehircilik bakanlığına yapılacak olan her türlü imar planına yönelik muvafakat verilerek belediyemiz adına tescili gereken taşınmazlarında hazineye bedelsiz devredilmesini belediye meclisinin takdirlerine arz ve talep ederiz. Gerçekleştirilecek hizmetlerin şehrimize ve milletimize hayırlı olmasını dileriz” ifadeleri yer aldı.

BELEDİYEMİZ BURAYI KENDİSİ DE PARK YAPABİLİR, BUNU YAPMAYA MUKTEDİR

Mecliste diğer bazı Meclis Üyeleri de; “ Bu konu epeydir gündemde, bu konu ile ilgili biz Çevre ve Şehircilik bakanlığı ve ilgili muhataplarla görüştük. Bu görüşmelerimizdeki ana konu buradaki belediyemizin daha önce yaptığı masraflar. Aşağı yukarı Anafartalar okulu ve projelerle ile ilgili 20 milyon’un üzerinde bir harcama olmuş.

Burada amaç Karaman’a bir şeyler katmak ise burası bir millet bahçesinin için küçük bir alan. Belediyemizin gücü var belediyemiz burayı kendisi de park yapabilir, bunu yapmaya Belediye muktedir.

MİLLET BAHÇESİ VE KENT MEYDANI PROJELERİNE KARŞI DEĞİLİZ

Millet Bahçesi ve Kent Meydanı Projelerine karşı değiliz, Millet Bahçesi yapılacaksa daha büyük bir alan, burası için çevre ve şehircilik müdürlüğü önündeki büyük alan olabilir, başka büyük bir yerde başka bir büyük alan bulabiliriz.

Kent Meydanı proje alanı ne yazık ki 89 bin metrekare alan dediği yer iki etapta değerlendirilmiş. 1. etap ve 2. etap diyerek. Tabiiki 1. etap denince kale eteğinden başlayıp, eski hastane çay bahçesi civarını kapsıyor ve onun devamındaki Aktekke camisi ucuna yani oradaki binalarında kamulaştırılması ile ilgili bir alanı kapsamakta.

20 BİN METREKAREYİ ŞEHRİN GÖBEĞİNE SIKIŞTIRMAYALIM DİYE DÜŞÜNÜYORUZ

Fakat Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tamamını istemiyor, sadece 1. etapla ilgili olan bölümü istiyor. Orası da aşağı yukarı 20 bin metre kare falan. 8 bin metre karesinin belediyemize ait olduğu doğrudur. Bizim o konuda zaten görüşmelerimiz devam ediyor. 20 bin metrekarelik şehrin merkezinde bir park yapılması araç otoparkıyla vesairesiyle bir yer yapılması hakikatten millet bahçesine pek yakışmayacak bir yatırım olabilir. Millet bahçesi denince aynı bizim Türk dünyası parkı gibi daha geniş bir alanda, daha büyük bir alanda, daha büyük bir yatırımın getirilmesi ile ilgili olabilir diye düşünüyorum. Hükümetimiz Allah razı olsun böyle bir şeyi başlatmış yapmayı da düşünüyor ama bu şansımızı daha büyük bir alanda değerlendirelim.” dediler.

ORTAK AKIL İLE KARAR VERİLMELİ

Karaman Belediyesi’nin ‘Kent Meydanı Projesi’ için harcanan 20 Milyon’un üzerindeki para hesaba katılmaması, ‘Belediye bütçesinden para çıkmasın’ denmesi pek mantıklı gibi gelmez iken, projenin daha büyük bir alanda değerlendirme önerisinin ortak akıl ile oturulup gerekir ise şehirdeki Akil insanlar, proje ile ilgili Meslek Kuruluşları ile tartışılıp Karaman ve Karamanlıların menfaatine en iyi sonucun ortaya konulması gerekiyor.

Millet Bahçesi Projesinin, ‘Bir Yatırım Kazanalım’ mantığı ile küçük bir alana ve zaten büyük sorunlar yaşadığımız merkezde yapılması konusunun masaya yatırılarak ortak akıl ile değerlendirilerek karar verilmesi gerekiyor.

 

NOT: Uyanış Gazetesi olarak Pazartesi günü, Millet Bahçesi ile ilgili Bir Öneriyi gündeme getireceğiz ve bu konuda vatandaş görüşlerini de yansıtacağız.

Karaman Kent Meydanı Projesi’nde Neler Oluyor? (I)