Kazım Karabekir Paşa Vefatının 72. Yılında Anıldı

TAKİP ET

Kazımkarabekir ilçesinde anma programı düzenlendi

Şark Fatihi, Kurtuluş Savaşı'nda Doğu Cephesi Komutanı olan Kazım Karabekir'in vefatının 72. yılı dolayısıyla Karaman'ın Kazımkarabekir ilçesinde anma töreni düzenlendi.

Kazımkarabekir Parkı'ndaki törene Karaman Valisi Fahri Meral, Karaman Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, AK Parti Karaman Milletvekili Selman Oğuzhan Eser, CHP Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ali Güler, İl Jandarma Komutanı Albay İsmail Şahin, Kazımkarabekir Kaymakamı Mehmet Ali Atak, Kazımkarabekir Belediye Başkanı Recep Boyacıoğlu, Ermenek Belediye Başkanı Atila Zorlu, daire müdürleri ile vatandaşlar katıldı.

Kazım Karabekir anıtına çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. 

Kazımkarabekir Meslek Yüksekokulu Konferans Salonunda devam eden programda konuşan Vali Meral, bir ülkenin tarihi ve milli değerleriyle var olduğunu, yakın tarihin önemli değerlerinden birisinin şüphesiz Kazım Karabekir Paşa olduğunu söyledi. 

Meral, "O sadece askeri ismiyle değil siyasi tarihi ile meclisin unutulmaz başkanlarından birisi olarak Türk tarihinin mümtaz simalarından birisi olmuştur. Ülkemizin yetiştirdiği unutulmaz devlet adamlarından biri olan Kazım Karabekir Paşa en az askerlik mesleğindeki başarıları kadar eğitim alanında da çok önemli çalışmalara öncülük etmiştir. Bundan yaklaşık 90 yıl kadar önce içerisinde bulunulan savaş ortamına rağmen eğitim alanında oldukça kapsamlı bir projeyi yürürlüğe koyarak doğuda eğitim alanında adeta bir reform gerçekleştirmiştir." diye konuştu. 

AK Parti Karaman Milletvekili Selman Oğuzhan Eser, CHP Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver ve Kazımkarabekir Belediye Başkanı Recep Boyacıoğlu da günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.

Daha sonra, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ali Güler, 'Hemşerimiz Kazım Karabekir Paşa' konulu sunum yaptı. 

Güler, konuşmasında ülkede maalesef son yıllarda belgesiz ve bilgisiz kişilerin tarihe hastalıkla bir kafa ile bakan bir anlayışın geliştiğini dile getirerek, bu anlayıştan Kazım Karabekir Paşa'nın da nasibini aldığını ifade eden Güler, Kazım Karabekir Paşa ve Atatürk'ü çatışan iki şahsiyet olarak toplumun ve milletin önüne getirdiklerini aktardı. 

Güler, " Mustafa Kemal Atatürk ve Kazım Karabekir Paşa'nın gerek milli mücadele gerekse sonrasında devletin kuruluşu aşamasında izlenecek yol ve yöntemiyle bunların zamanlamaları konularında bazen görüş ayrılıklarının meydana gelmiştir. Bunlarda doğaldır. Kazım Karabekir Paşa'da bu nedenle Atatürk ile ters düşmüştür. Kazım Karabekir Paşa, Mustafa Kemal Atatürk'ün alternatifi değildir. Bu iki isim birbirlerinin düşmanı da değildir. Kazım Karabekir Paşa 1919'un o en zorlu günlerinde 'Emrinizdeyim Paşam' diyerek askerlikten istifa eden Mustafa Kemal Paşa'ya destek verirken de muhalefetle düştüğü zor zamanlarda da samimi ve dürüst davranmıştır." İfadelerini kullandı.