Kayserilioğlu'ndan 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü Mesajı

TAKİP ET


CHP Karaman İl Kadın Kolları Başkanı Gülsen Kayserilioğlu, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü dolayısıyla mesaj yayınladı. 

Kayserilioğlu, mesajında, “5 Aralık 1934 de anayasa ve seçim kanununda yapılan yasa değişikliği ile kadınların ilk kez oy kullanmasının ve aday olabilmesinin önü açıldı. Türkiye; Fransa ve İtalya dan 11, Romanya dan 12, Yunanistan 15, Bulgaristan dan 13, Belçika’dan 14, İsviçre’den 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımıştır. 5 Aralık 1934 de Mustafa Kemal Atatürk bir kez daha tüm dünyaya örnek olacak bir karara öncülük etti. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkı için harekete geçti ve seçim kanununda yapılan değişiklik ile bundan tam 85 yıl önce kadınlar en demokratik haklarına kavuştular.

Kadınların belediye seçimlerinde seçme ve aday olma hakkı 3 Nisan 1930 da belediye kanunu kabul edilmesi ile tanındı. Böylece kadınlar ülkemizde siyasal haklarını ilk kez 1390 yılındaki belediye seçimlerinde kullandılar.

Köy kanunun 20. Maddesinin değiştirilmesine dair 26 Ekim 1933 tarihli ve 2329 sayılı kanunun çıkarılmasıyla kadınların köy muhtar ve heyetlerine seçilme hakkı tanındı.

Türkiye de ki kadınlar milletvekili olmak için ilk kadın partisi 'Kadın Halk Fırkası'nı kurmak istediler. Fakat 1909 seçim kanunu sebebi ile bu parti girişimi yarım kaldı. Türk Kadınlar Birliği' adlı derneğe dönüşmesi ile sonuçlandı.

Mustafa Kemal Atatürk 1925 de Kastamonu'nda yaptığı konuşmada şöyle der;

Toplumu kalkındırmak istiyorsak izlememiz gereken daha emin daha etkili bir yol vardır, oda Türk kadınını çalışmalarımıza ortak etmek, hayatımızı onunla birlikte yürütmek, kadını bilimsel, toplumsal ve ekonomik hayatta erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve koruyucusu yapmakla olur.' bu konuşması ile kadın erkek eşitliği ilkesini açıkça ortaya koyan Atatürk Birleşmiş Milletlerin yirmi yıl sonra kabul ettiği İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin 1. Ve 2. Maddelerinde ifade edilen ilkeleri çok daha önce dile getirmiştir.

Toplumun yarısını oluşturan biz kadınların ihmal edildiği ve dikkate alınmadığı hiçbir çalışmanın başarı şansı yoktur. Toplumu kalkındırmanın ve geliştirmenin yolu sosyal hayatın her alanında kadınların desteklenmesi ve etkin bir şekilde yer alması ile mümkündür.

5 Aralık 1934 yılında anayasanın 10. Ve 11. Maddeleri değiştirilerek her kadına 22 yaşında seçme 30 yaşında seçilme hakkı verildi. 8 Şubat 1935 de yapılan milletvekili genel seçimlerinde kadınlar ilk kez milletvekili seçme ve seçilme hakkını kullandılar. Ve bu seçimlerin sonucunda 5. Dönemde TBMM' ne 18 kadın milletvekili girdi. Bu ülkemiz için unutulmaması gereken bir milattır. 5.dönem milletvekili seçimlerinde 18 kadın vekille 400 vekilin bulunduğu mecliste %4,5 lik oranla Türkiye dünyada kadın temsili yetinde 2. Sırada yer almıştır. Ama ne yazık ki 85 yıl sonra istenen ilerleme sağlanamamış bugün kadın temsili yeti bakımından ülkemiz dünyada 118. Sırada yer alıyor. 85 yıl önce tüm dünyaya örnek olacak bir karara öncülük eden ve kadınların siyasal hayatta seçme ve seçilme hakkı için harekete geçen dünya lideri Mustafa Kemal Atatürk ü bugün bir kez daha saygı ve minnetle anıyor, kadınların her alanda eşit temsili yetinin mümkün olacağı bir ülke isteği ile 5 Aralık kadın hakları günümüzü kutluyorum. Geçmişten bu güne kadar mücadele eden kadınların mücadelelerini daha ileriye taşıma kararlılığımızı buradan herkese duyuruyorum. Mücadele devam ediyor, edecek. Yaşasın kadınların birlikte her alanda var olma mücadeleleri” dedi.