Kayserilioğlu: "743. Türk Dil Bayramını kutluyorum"

TAKİP ET

CHP Karaman Kadın Kolları İl Başkanı Gülsen Kayserilioğlu, 743.  Türk Dil Bayramı dolayısıyla mesaj yayınladı.

Kayserilioğlu mesajında, "Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan, dünyanın dört bir yanında milyonlarca insan tarafından kullanılan Türkçe, 13.yüzyılda halk arasında konuşulmasına rağmen devlet yazışmalarında kullanılmıyordu. Unutulma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Türkçe, Karamanoğlu Mehmet Bey'in bir milletin birlik ve beraberliğinin ilk adımının dil birliğiyle olacağı inancıyla yayımladığı fermanıyla Anadolu'da ilk kez devlet dili olarak kabul edildi. Türk kültürünün korunması, gelecek nesillere aktarılması ve millet bilincinin sağlanmasında en temel miras olan bu ferman ile Türkçe 'nin önemi vurgulanmış,Farsça ve Arapça karşısında yeniden hayat bulup, resmiyet ve itibar kazanmış oldu.

Ayrıca Mehmet Bey'in bu fermanı Dil Devriminde Ulu Önder Atatürk'e ilham kaynağı olmuştur. Atatürk, Milliyetçilik ilkesiyle ilişki olan Türk dilini yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarılması, zenginleştirilmesi ve korunması için büyük ve değerli çalışmalar yapmıştır.

Bizlere düşen ise Karamanoğlu Mehmet Bey'in, Mustafa Kemal Atatürk'ün ve Yunus Emre 'nin bizlere bıraktığı mirası gelecek nesillere doğru ve duru olarak aktarmak, günlük hayatta kullandıkları kelimeleri yabancı kelimelerden arındırıp ve Türkçe' nin korunması ve doğru kullanılması konusunda bilinçlendirmektir. 

Yayımladığı fermanıyla Türkçeyi resmi dil ilan eden Karamanoğlu Mehmet Bey'i..

"Ülkesini ve yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk milleti, dilini yabancı dillerin boyunduruğundan  kurtarmalıdır. Türk milletinin, milli dili ve milli benliği bütün hayatında egemen ve esas kalacaktır." sözüyle Türkçemizi koruyan ve geliştiren Mustafa Kemal Atatürk'ü..

" Gelin tanış olalım.

   İşi kolay kılalım.

  Sevelim, sevilelim. Bu    dünya kimseye kalmaz" sözleriyle Türkçeye kazandırdığı edebi, felsefi ve berrak anlatımıyla Yunuz Emre'yi..

Saygı, rahmet ve minnetle anıyor, tüm Karamanlı hemşerilerimizin 743. Türk Dil Bayramını kutluyorum" dedi.