KARMAN'DA YAYGINLAŞAN "VİRAL KONJONKTİVİTE" HASTALIĞINA DİKKAT EDİN

TAKİP ET

Karaman Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Erkan Soylu, son dönemde oldukça yaygın görülen ve bulaşıcılığı yüksek olan viral konjonktivit hakkında uyarıda bulunarak, hastalığın belirtileri, korunma yöntemleri ve tedavisi hakkında bilgiler verdi.

Adenoviral Konjonktivit Belirtileri Nelerdir? Adenovirus konjonktivitlerin en belirgin bulgusu, gözde sulanma, batma hissi, yoğun kızarıklık, çapaklanma, akıntı, ışık rahatsızlığı ve bulanık görmedir. Bulanık görmenin sorumlusu, cam gibi saydam olması gereken tabakada oluşan beyaz noktasal odakların gelişmesidir. Hastaların yarıdan fazlasında bir göz öncelikle ve daha ağır etkilenirken diğer göz daha rahattır. Tipik olarak göz kapakları şişer. Belirtileri fark ettiğinizde, en kısa sürede uzman bir göz hekimine başvurmayı ihmal etmeyin.

Nelere Dikkat Edilmelidir? Op.Dr. Erkan Soylu, hastalığın bulaşıcı olduğunu vurgularken, hastalığın aile içi bireylere geçişinin oldukça sık olduğunu söyledi. Bu hastalıkta gözler aşırı derecede kızarır. Bu kızarıklık hastalığın başlangıcından itibaren 10-12 gün arasında sürer. Hastalar; gözlerine temas etmekten, el sıkışmaktan, havlu, peçete, yastık kılıfı gibi eşyalarını paylaşmaktan kaçınmalıdır. Bu hastalığın iletimi çok kolaydır. Viral partiküller hastanın ellerinin temas ettiği herhangi bir yerden diğer bireylere bulaşabilir. Enfeksiyon genellikle 2 ila 4 hafta içerisinde kendiliğinden düzelir. Hastalık kendi kendine tedavi olabilen bir sorun olmasına rağmen çok çabuk yayıldığı için hasta bireyin bir süre kalabalık alanlardan uzak durması toplum sağlığı açısından son derece önemlidir. Hasta birey, ellerini sıklıkla yıkamalı ve ellerini enfekte olmuş gözü ile temas ettirmemelidir. Ayrıca havlu, çarşaf ve kozmetik ürünler gibi nesnelerini bir başkası ile paylaşmamalıdır.

Tedavi; şikayetleri azaltmaya yöneliktir. Etkili bir antiviral ilaç bilinmemektedir. Soğuk pansuman ve suni gözyaşlarının faydası olmaktadır. Bakterilerin tabloya eklenmemesi için antibiyotik damla verilebilir. Kortizonlu göz damlaları gerek duyulduğunda kullanılır. Erken dönemde müracaat eden hastalarımızın şifaya daha çabuk ulaşabilmektedirler. Hastalık, genellikle 2-3 hafta devam etmektedir. İlk 2 hafta boyunca bulaştırıcı olunduğu için sık sık ellerin sabunla yıkanması önerilir. Bu dönemde kontak lens kullanımına ara verilmelidir."