KARDOF SARIKEÇİLİLER 10. GÖÇ YÜRÜYÜŞÜNE KATILDI

TAKİP ET

Karaman ve bölgesinde doğa gezileri etkinliklerine devam eden Karaman Doğa Sporları ve Fotoğrafçıları Derneği KARDOF, Sarıkeçililer Geleneksel 10. Göç Yürüyüşüne katıldı. Etkinlikler hakkında bilgiler veren Kardof yönetim kurulu:


“Anadolu'nun göçebe yaşamı sürdüren son Yörük topluluğu olan Sarıkeçililer için göçmek yaşamlarının bir parçası. Oysa biz şehirliler o kadar alışırız ki bulunduğumuz mahalleye eve ve yakın çevreye, bir mahalleden diğerine bile göçmek zor gelir hepimiz için. Zamanı geldimi göçmek için yörükleri  tutamazsınız, bunu ne bilim açıklayabilir ne de başka bir şey. Bu genlere işlemiş ilahi bir zincirdir. Göçün meşakkatli yolculuğu yaklaşık 6 hafta boyunca ve 500 kilometreyi bulan bir uzunluktur. Binlerce yıldır tekrarlanıp durur, bu yaşam döngüsü şehirleşmeye inat.  Kış aylarını Mersin'in Anamur, Aydıncık ve Gülnar ilçelerinde, yaz aylarını ise Konya ve Karaman yaylalarında geçiren Sarıkeçili Yörüklerinin yaşam alanları giderek daralmaktadır. Onlar binlerce yıllık kültürlerini yaşatma savaşını vermeye devam ediyorlar. Oysa o kültür hepimizin derin tarihini barındırıyor içinde. Hepimizin yani biz şehirlilerin unuttuğu, umursamadığı, bilmediği, bilip de bilmezden geldiği, kabul etmek istemediği o tarihi gen zincirinin ilk halkaları. Onların bizden dilekleri yok,  istekleri yok; oysa bize göre bir çok istekleri olmalı. Pervin ana Sarıkeçililer Yaşatma ve dayanışma dernek başkanı;  alkışlanmak bile istemiyor mütevazilik demini tutmuş son Türk kadını. Otağını herkese kurmuş, sofrası dolup dolup taşıyor da eksilen yok, verdikçe artmış, önünde eğilip elini öper sürü sürü kendi olabilmiş insan bu demlikte yeniden demlenir.  Oysa o hissi sadece duyar ölçüsünde hissetmemek bir şeyler yapabilmek kaygısı taşıyabilmeli insan. Onları tanımak için kara kıl çadırda uyuyacak, keçi peynirinden yiyeceksin, bir gün boyunca onlar gibi sürü güdeceksin, yani peygamber mesleğini icra edeceksin. 
Yörüklerin bir çok dertleri var. Sadece destek istiyor, yol güzergahlarında sürülerine otlak istiyor, binlerce yıldır gelip giden Atalarının yolunda sürüsünü otlatmak istiyor. Kaybolan sularını istiyor. Engel olunmasın hiçbir şey istemiyor. Yazacak çizecek çok şey var ama bu kültür öldükten sonra mı aklınıza gelecek.  Bu kültürü yaşaşan yaşatan koruyan destekleyen herkese canı gönülden teşekkür ederim.
Vatandaş Fedai Erkocaoğlu; “İşte kültürümüzün önemli ve son kalan bir parçasına destek amacı ile Cumartesi sabah 9.00 gibi şenlik alanına vardık. Pervin ananın tüm hoşgörüsü ve sevgisiyle kucaklaştık. Çadırlarımızı uygun bir yere kurduk ve işlere koyulduk.  Elimizin yettiğince işleri paylaştık. O  gün toprak yatağımız ve yıldızlar yorganımız oldu.  Pazar sabahı sıkma ve çayımızla kahvaltının ardından grubumuzun diğer bireyleri faaliyete katıldılar. Kara Çadırın altında tüm grup yörüklere destek için oradaydık. TRT sanatçısı Ahmet Özdemir ile neşelendik. Konya valisinin iştiraki ile program da sembolik Göç görülmeye ve fotoğraflanmaya değerdi.  Derin köklerimizin tadı damağımızda kaldı. 
Alibeyhöyük, Çumra, Çatalhöyük, Sırçalıhöyük dönüş güzergahında etkinliğimize etkinlikler katarak bir hafta sonunu daha verimli bir biçimde değerlendirdik.  
Sarıkeçililer Derneği Başkanı Pervin Çoban Savran’a, Arkadaşımız Rabia Tekin’e faaliyette emeği geçen herkese teşekkür ederiz.”denildi.