Karamanlı Yazar ve Edebiyatçıların Gözlemlerinden, TOPLUMSAL GELİŞME SÜRECİMİZDE KİTAP FUARLARI NEDEN ÖNEMLİDİR?

TAKİP ET

Karaman 2- 11 Haziran tarihleri arasında Karaman Belediyesi'nin düzenlediği 3. Kitap Fuarı günlerine ev sahipliği yaptı.

Kent kültürümüzün oluşmasında büyük etkiye sahip Karamanlı Yazar ve Edebiyatçılarımız Kitap Fuarı ile ilgili izlenimlerini anlattı.

Karaman Belediyesi’nin her yıl geleneksel olarak düzenlediği 3.Kitap Fuarı 2-11 Haziran tarihleri arasında Lütfi Elvan Kongre Merkezi’nde Karamanlı sanatseverlerle buluştu. Türk Dili’ne başkent kimliğiyle öne çıkma gayreti içinde olan Karaman için kuşkusuz kitap fuarlarının önemi büyük... Peki, bu buluşmaların önemi ve toplumsal gelişme sürecimize katkıları nelerdir? Bu sorumuza kent kültürümüzün oluşmasında büyük etkiye sahip Karamanlı edebiyatçılarımız cevap verdi.

Kendi mecralarında kent belleğimize sahip çıkan Karamanlı şair ve yazarlarımız Karaman Belediyesi 3. Kitap Fuarı günlerinde Karamanlı dostları ve kitapseverlerle buluştu. Kitaplarla ilişkimizi tazeleyen kitap fuarlarına Karamanlı şair ve yazarlarımızın katkısı her geçen gün artarken, bu yıl 3.sü düzenlenen kitap fuarı ile ilgili izlenimlerini sorduk.

İbrahim ŞAŞMA: Yürek sesimizin çıkış kaynağı olan kitaplarımızı Karaman halkına sunabilmek, okuyucularla fikir alışverişinde bulunmak, dostlarımızı standımızın başında görmek gerçekten güzeldi.

Bu bağlamda bizlere bu imaknı sunan, bizleri bir araya getiren herkese gönülden tesşekkür ediyorum. Fuarı özellikle standımızı ziyaret eden tüm Karamanlılara, başta kıymetli, sanayicimiz sayın Sami Özdağ olmak üzere bizden desteğini esirgemeyn herkese minnettarım. Bu fuar birlik ve beraberliğimizin tesis edildiği mükemmel bir organizasyon olarak gönül takvimimizde yerini alacaktır.

Osman Nuri KOÇAK: Okuma ameliyesinin her geçen yıl ne kadar geriye gittiğini test etmek açısından son derce verimli bir etkinlik. Belediyemizin büyük emek vererek Karaman halkına ve kültürüne hizmet etme çabasını güçlü bir şekilde takdir ediyorum.

Karaman kültürüne kendi meşrebince katkı vermeye çalışan yazar ve şairlerimizin okullarımızda daha planlı bir şekilde tanıtılması fuar verimliliğini artıracaktır diye düşünüyorum. Ayrıca Karaman sanat ve kültür dünyasına katkı vermesini umduğumuz iş dünyasının ilgisizliği canımızı acıtmakta. Her zaman ve her müşkülümüzde yanımızda olan Saray Holding’e bu bağlamda teşekkür ediyorum. İş dünyasını kültür ve sanat açısından Karaman’ı hak ettiği yere taşımaya çalışan edebiyat erbabına daha yakın olmaya çağırıyorum. Karamanlı her yazarın kitabı Karaman kokar. Beş yüz yıl görmezlikten gelinen, parçalanan ve kültürüne yabancılaştırılan Karaman’ın son yıllardaki atağı cezalandırılmamalı.

Karaman’da Uyanış Gazetesi olarak fuar boyunca yanımızda olmanızdan teselli buluyor ve teşekkür ediyorum.

Hikmet ELİTAŞ: Kitap fuarları veya kitap günleri olarak adlandırılan yayıncının, okuyucunun ve yazarın buluştuğu ortamlardır kitap fuarları... Fuarlar çocuklarımıza her yaştan insanımıza kitapları sevdirmek zeminini hazırlar. Okuma yazma alışnalığının kazandırılıp, okuma oranının yükseltilmesi için mahalli yönetimlere, sivil toplum kuruluşlarına, yayınevlerine yayıncı ve dağıtımcılara görevler düşmektedir.

Yerel yönetimler kitap fuarları konusunda çekimser davranabilirler. Ama bilinmelidir ki; bunun geri dönüşü yıllar sonra olabilecek ve ama mutlaka eğitimdeki kültürdeki değişime yansıyacak, şehrin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Bizler Karamanlı edebiyatçılar olarak kitap fuarlarını önemsiyoruz, sonraki yıllarda da devamından yanayız.

Karaman Belediyemiz üç yıldır bilinçle kitap günleri düzenlemektedir. Belediyemizi ve tüm emeği geçenleri kutluyorum. Karaman’da Uyanış Gazetesi olarak ilginizden dolayı teşekkür ediyorum. Bu vesile ile halkımızı Karaman kitap günlerine bekliyoruz.

Ulvi EMRE: Kültür bir milletin ağız tadıdır. Bu ağız tadının bozulmasını istemiyorsak kültürümüzü meydana getiren değerlerimize sahip çıkıp kollamamız lazımdır. Kültürümüze sahip çıkmak ve onu idame ettirip gelecek nesillere aktarmanın yolu da okumaktan hatta çok okumaktan geçer. Kutsal kitabımız Kuran’da yüce Allah’ın ilk inen ayetle bizlere “oku” emriyle ve akabinde kalem ayetleriyle okumamızı ve kalemle yazmamızı emretmektedir.

Fakat bizler maalesef okuma oranı yönünden çok zayıf kalmaktayız. Bu fuarda da onu gördüm. Konuştuğum bir misafir yayınevi temsilcisi şöyle dedi:

“Başak çok içinde tane tok” kalabalık var ama kitap alan yok. Masraflarımızı karşılayamıyoruz.

Maalesef bende aynı kanaatteyim. Bir fabrikamızın alım desteği olmasaydı biz Karamanlı edebiyatçılar standında yaprak oynamayacaktı. Diğer kuruluşlara ve fabrikalara örnek olması bakımından bizlere destek olan Saray Bisküvi fabrikasına ve fuarın hazırlanmasında emeği geçen başta Belediye Başkanımız Sayın Savaş Kalaycı Bey olmak üzere tüm görevlilere teşekkür eder, saygılar sunarım.

İsmail YILDIRIM: Karaman halkına kültürel katkı sağlayan ve özelde Atatürk’ün ata yurdu Taşkale Kızıllar kültürünün yaşatılması ve tanınmasına vesile olan başta Karaman Belediye Başkanı Savaş Kalaycı olmak üzere herkese katkılarından dolayı teşekkür ederim.

Münire ÇEVİK: Bu yül 3.sü düzenlenen Karaman Kitap Fuarı’nda gördüğüm coşku beni son derece mutlu etti. Özellikle gençlerimiz, çocuklarımız, gençlerimiz ve kitapseverlerimiz fuarı büyük bir heyecanla geziyor. Fuara katılım da çok güzel. İlimizde kitapseverlerin daha fazla okuyabilmesine bir damla da biz su taşımış olmaktan edebiyatseverleri kucaklayan, bütünleştiren ve toplumun imarına da fayda sağlayacak bu etkinliğin bir neferi olmaktan dolayı mutluluk duyuyorum.

Bu vesileyle başta Belediye Başkanımız Savaş Kalaycı Bey’e, Saray Holding kuruluşu ve Sami Özdağ Bey’e, Modern çikolata ve Bisküvi’ye, fuar organizasyonunda emeği geçen kamu kurum ve kuruluşlarına, fuarın tanıtımına önemli katkılar sunan basın kuruluşlarına, Karaman halkına ve emeği geçen herkese gönülden teşekkür ederim.

Halil İbrahim ÇİMENDAĞ: Bu yıl 3.sü düzenlenen kitap fuarında olmaktan gurur duydum. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Katılan bütün değerli üstatlarımız, birbirinden kıymetli çalışmaları ile Karamanımıza hazineler bahşetmişlerdir. Bu vesile ile Sami Özdağ Bey’e, Şair ve Yazarlara, kitaplara verdiği değer için ayrıca teşekkür ederim.

Anlaşılmak dileğiyle, tüm Karaman halkına saygı ve selamlarımı iletirim.

Öcal UZUNAY: Başta bu organizasyonu Karaman halkına kazandıran Savaş Kalaycı ve ekibine, bizleri yalnız bırakmayan halkımıza ayrıca yeni eserlerin kazanımında biz şair ve yazarlara katkılarından dolayı Saray Bisküvi’ye teşekkürü bir borç bilirim.

Gönül tüm Karamanlı sanayicilerinde desteğini alabilmek isterdi. Ama bizleri yalnız bıraktılar, gelenlerde kitap almadan gittiler. Her bir kalem her bir cümle Karaman’a daha büyük katkı sağlayacaktır.

Mükremin KIZILCA: Karaman kitap fuarında çay 3 lira, Karaman’da etliekmek 35 lira. Bu fiyat etli ekmeğin ana vatanı Konya’da tam üç katı yani 117 lira. Kitap fuarında yeme-içme alanında atıştırmalık haricinde bir şey bulmak zor. Bu hususta gelecek yıl bir yeme içme standı olursa iyi olur. Karaman kitap fuarına Karaman’ın bütün okullarının öğrenci gurupları öğretmenler eşliğinde stantları ziyaret ettiler. Stantlarda bulunan yazarlar her kitap alan okuyucu ile anı sabitleyip fotoğraf çektirmeyi ihmal etmediler. Ara salonda devamlı şiir dinletisi düzenledi.

Karaman halkı kitap fuarına çok yoğun ilgi gösterdi. Öğrenciler öğretmenler, ev hanımları çocukları, bürokratlar yazarlar ve şairler oluk oluk Lütfi Elvan Kongre merkezi içinde kurulan fuara aktı. Genellikle çocuk kitapları, hikâye ve roman tarzı eserlere yönelim fazlaydı.

Mahmut Demir: Toplumlarda sorunları en aza indirmenin yolu eğitimden geçer. Öğrenmenin ve eğitimin en etkili yollarından biri de okumaktır. Zorunlu okumanın dışında okumayı alışkanlık haline getirmek, okuma kültürü kazanmak, erken yaşlarda başlaması gereken bir süreçtir.

Karaman belediyesinin düzenlediği 3. Kitap günleri her yaştan bireylere hitap etmesi, geçen yıllara göre katılan yayınevinin fazla olası, Karaman kökenli yazar ve şairlerin edebi eserlerinin çokluğu sevindiricidir. Belediyenin ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerini fuara taşıması, Karamanlı kitapseverlerin ilgi düzeyinin olumluluğu yanında fuarı ziyaret edenlerin kitap fiyatlarının yüksekliği yüzünden satışların istenilen düzeyde olmadığı gözlerden kaçmadı.

Kitap günlerinde sosyal medyada ve televizyonların gücü ile popüler olan yazarlara bazı toplum kesimlerinin ilgisi oldukça yoğundu. Karamanlı yazar ve şairlere ayrılan alana olan ilgi de beklentilerin üzerindeydi.

Kitap günlerinin toplumsal kültüre istenilen katkıyı yapabilmesi için Milli Eğitim Müdürlüğü, Kültür Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Müdürlüğü ile toplumsal sorumluluk duyan sanayicilerimiz daha fazla gayret harcamalıdır.

Karamanlı biri olarak; kitap günlerinin düzenlenmesinde emeği geçen Belediye başkanımıza, belediye personeline, ongun yetkililerine, çocukların kitap almalarına katkı sağlayan Saray, Duru ve Bifa şirketleri sahiplerine, tanıtım çalışmalarına katkı sağlayan basın mensuplarına teşekkür ediyorum.

Mestan KARABACAK: Okur ile kitabı buluşturan fuarların önemi ve yararı tartışılmaz. Bu yönüyle Karaman Belediyesinin üçüncü defa gerçekleştirdiği bu Kitap Günleri yararlı olmuştur ve kendilerini kutlarız.

Öncekilere göre ilginin oldukça düşük olması üzüntü verici olmuştur ve üzerinde düşünülmelidir. Böyle bir çalışma gerçekleştirmenizden dolayı size de teşekkür ederim.

Hasan ÖZÜNAL:  “Tarım, sanayi, ticaret, inşaat savunma vb. sektörler toplumların taşı tuğlasıdır. Fikirler de onları bir arada tutan kuvvetli bir harçtır. Fikirlerin en belirgin ve lirik biçimde ifade edilmesi ise kitaplarla olur.Ticari bir gaye ile ortaya çıktığı apaçık olan kitap fuarları, belki de ticari faydadan çok bu konuda işe yarıyor ve insanlara bu fikirleri içeren dokümanları sunuyor.

Karaman Belediyesi de böyle bir etkinlik ile hem fikir üretenlere, hem de okuyucuya bu imkânı sağladı. Çok yaygın bir hale gelen bu fuarlar içinde Karaman Kitap Fuarı iyi bir organizasyon olarak yerini aldı. Bu konudaki memnuniyet verici konu fuarın daha güzel olması için teklif ve ikazlara belediyemiz olumlu yaklaşıyor ve güzeli arama gayreti içinde oluyor. Halkımızın fuarlara ilgisi var ama yeterli düzeyde değil. Bunun sebepleri araştırılmalı.

Öğrencilere hediye çeki veren Firmaları takdirle alkışlamak lazım. En büyük alkışı da bu fuarlara buz gibi bakan sanayici kesimimiz (bir iki firma hariç) ve bürokrasimize. Lütfedip katılımcılara bir selam dahi vermekten uzaklar. Daha günler önce bir oy için çırpınıp da mazbatasını alan sayın vekiller bile vekâletten uzak olduklarını kanıtladı. Kazandık diye Karaman’ı ateş yağmuruna tutan siyasiler fikir adamlarının yüreğine dokunmadı.

Bunların arasında ilk fuarın ilk gününden bu yana Karamanlı Şair ve Yazarlara maddi ve manevi desteğini esirgemeyen Saray Holding takdiri ve alkışı hak ediyor. Karamanlı şair ve yazarlar da bir kenetlenme örneği göstererek edebiyat çalışmaları ile bu kadim şehre hizmette büyük başarı elde ediyorlar.

Fuarın hazırlanmasında fikir ve emek koyan Karaman Beldiyse Başkanı Savaş Bey'e Belediye Başkan Yardımcılarına, Belediye Kültür Müdürüne ve özellikle orada görevlerini büyük bir liyakat ve nezaketle yapan belediye personeline teşekkür ederiz.

Yine her fırsatta her yanımızda olan Saray Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sami Özdağ’a ve güler yüzlü personeline teşekkür ederiz.

Bu fuar da göstermiştir ki;

Karaman Şair ve Yazarlarına manevi destek verilirse, devleti yönetenler onlara devletten HAK ETTİKLERİ imkânları sağlarlar ise, sanayici ve iş adamları maddi üretimin değer kazanması için bu tür çalışmaların çok önemli olduğunu anlayıp da onlara en azından manevi destek sağlar ise, toplum daha üst düzeylerde bir kültüre kavuşacaktır.

Büyük Sahra Çölünde otobüs bekler gibi bekliyoruz...