Karamanlı Üretici, Pepino'yu, Avgan'da Yetiştirdi

TAKİP ET

Anavatanı Güney Amerika ülkelerinden Peru olan kavun aromalı, meyve eti sulu ve ince kabuklu olan Pepino meyvesi Türkiye'de Akdeniz sahillerinde, Malatya'nın Bayırköy ve Erzincan'ın Üzümlü bölgelerinden sonra Karaman'da da yetiştirilmeye başlandı.

Karaman’da ilk kez bu meyvenin ekimini yapan üretici ise aynı zamanda İl Genel Meclisi üyesi de olan  Âdem Kapar oldu.

Eski ismi Avgan olan Narlıdere köyünde kendisine ait olan nar bahçesinin içine bu yıl ilk kez ektiğini belirten Kapar, “Pepino bitkisini fideciler komşuma denemesi için vermiş. Komşumda 5-6 tanesini bana verdi. Sende ek bir deneyelim dedi. Bende bahçemin bir kenarına diktim. Biber, domates fideleri gibi olan bitkiyi bahar mevsiminde ektik. Nasıl biberle, domates ürün veriyorsa Pepino da aynı şekilde yetişiyor. Kanser, kemik erimesi, şeker, dalak yetmezliği, mide rahatsızlığı gibi birçok hastalığa faydalı olan Pepino partenokarpik oluştuğundan meyve içerisinde herhangi bir tohum bulunmuyor ve meyvesi tümüyle yenilebiliyor. Doğal ortamda çok yıllık üretim şansına sahip olduğu halde, ekonomik anlamda tek yıllık üretim tercih ediliyor. Ekimi, bakımı son derece basit bir bitki olan Pepino Karamanlı üretici için çilekten sonra alternatif bir ürün olarak değerlendirilebilir. Ayrıca Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün finansal destekleriyle de Karaman’da Pepino’nun üretimi yaygınlaştırılabilir. Ben bu yıl ilk kez denemek amacıyla ektim ve son derecede iyi bir verim aldım” dedi.

PEPİNO MEYVESİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Son yıllarda Türkiye’de yetiştirilen pepino, kavun, muz ve ananasa benzeyen tadıyla büyük ilgi görüyor. Pepino’nun kanser hücrelerinin yok olmasında büyük etki sağladığı ve kolesterolü düşürdüğü belirtiliyor. Hücre yenileyici ve kemik gelişimine fayda sağlayan özelliğiyle çocukların gelişiminde büyük rol oynayan pepino, C vitamini deposu olma özelliğiyle idrar yolları, solunum yolları enfeksiyonlarında vücut direncini artırıyor. İçerdiği kalsiyum oranıyla ağrıların giderilmesinde de önemli bir etkiye sahip.

Anemi hastalarının tüketmesinin önerildiği pepino, böbrek kumunda bir hayli etkili. Cinsel duyguları veya isteği uyaran etkisi de bulunan pepinonun, uyku düzenini dengeleyerek, menopoz döneminde yaşanan psikolojik sorunları gidermede olumlu bir etkisi bulunuyor. İçerisinde K vitamini sayesinde kanın pıhtılaşmasını kolaylaştıran bu tropikal meyvenin faydalı olduğu rahatsızlıklar ise şöyle sıralanıyor:.

. Şeker hastalıkları,

. Kemik erimesi,

. Dalak yetmezliği,

. Bağırsak kanseri,

. Gen hastalıkları,

. Mide rahatsızlığı,

. Kansızlık hastalığı,

. Hemofili hastalığı,

. Kilo problemleri.