KARAMAN'IN HAVA KALİTESİ YÜKSELDİ

TAKİP ET

Doğalgazın yaygın olarak kullanılmaya başlamadığı yıllarda Karaman'ının hava kalitesi hassas ve sağlıksız olarak kayıtlara geçerken doğalgazın yaygınlaşmasıyla birlikte Karaman'ın hava kalitesi iyi ve orta düzeyde seyrediyor

Soluduğumuz hava kalitesi sağlığımıza doğrudan etkisi olduğu herkesçe ve çağlardan beri biliniyor. Dünya Sağlık Örgütü de (WHO), 2013 yılında soluduğumuz havada bulunan kirlilik yaratan maddeleri, "kansere yol açan başlıca çevresel nedenler" olarak sınıflandırmıştı. Bu doğrultuda Karaman Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre 2015-2016 yılı kış döneminin başlangıcından buyana Karaman'ın hava kalitesi iyi ve orta düzeyde seyrediyor. Doğalgaz kullanımının Karaman'da yaygınlaştırılmasından önce Karaman'ın hava kalitesi hassas ve sağlıksız durumdaydı.

Karaman'ın hava kalitesine olumsuz etki eden durum ise, etrafının dağlarla çevrili olması ile alakalıdır. Karaman'ın çevresindeki dağlar hava kirletici unsurların atmosferde hapsolmasına neden oluyor. Bu durum ise Karaman'daki hava kalitesini düşürüyor.

Karaman'ın hava kalitesi Karaman ölçeğindeki diğer illere göre daha iyi seviyede. Karaman'a doğalgazın gelmesi ile Karaman merkezde hava kirliliği değerleri özellikle kükürt dioksitin bariz bir şekilde düşüş gösteriyor.

HAVANIN EN KİRLİ OLDUĞU YER SANAYİ BÖLGESİ

Karaman'da en fazla hava kirliğinin yaşandığı bölge ise diğer illerde de olduğu gibi sanayi bölgesi olarak karşımıza çıkıyor. Kalkınmanın ana sektörlerinden biri olan sanayi ile çok yönlü ve birbirini etkileyen bir ilişki olup, bu etkileşimin yarattığı olumlu sonuçlar yanında, çevre koruma açısından önlemler alınmadığı ve uygun teknolojiler kullanılmadığı takdirde çevre üzerinde olumsuz sonuçlar da oluşabiliyor. Bu olumsuzluktan kirlilik sorunu ortaya çıkıyor.

SANAYİCİLERE BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR

Sanayi kaynaklı hava kirliliği önlemek veya azaltmak için, temiz yakıt ve hammadde kullanımı, kirliliği kaynağında yok edecek teknolojilerin kullanılması, tesislerin yakma ünitelerinde vasıflı yakıtların kullanılması, yeterli yükseklikte bacaların inşası ve bacalarda filtre kullanılması, arıtma tesislerinin kurulması, atıkların değerlendirilmesi, düzenli ve sağlıklı boşaltılması, tesisler mümkün olduğu kadar yerleşim yerlerinin dışına yapılmalı, personele çevre konusunda eğitimler verilmeli.

HAVA KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN DENETİMLER YAPILIYOR

Yine Karaman Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Karaman'da hava kirliliğinin en aza indirilmesi için her yıl Mahalli Çevre Kurulundan “Hava Kirliliğinin Kontrolüne İlişkin Alınacak Tedbirler” konulu kararlar alınıyor. Trafikte seyreden motorlu kara taşıtlarının egzoz emisyonlarının denetimi, fabrikalarda yakılan yakıtların denetimi, katı yakıt denetimi, konularında sürekli denetim yapılarak hava kirliliğinin en aza indirilmesi için çalışmalar yapılıyor.

VATANDAŞLAR TOPLU TAŞIMAYI TERCİH ETMELİ

Hava kirliliğini azaltmak için Karamanlı vatandaşların, hava kirliliğinin önemli bir kısmı otomobillerden kaynaklanması için,  toplu taşımayı tercih ederek daha az yakıt kullanılması, araçların bakımlarının zamanında yapması, yürüme mesafesindeki yerlere yürüyerek ya da bisikletle ulaşımın tercih edilmesi, duraklama ve beklemelerde aracın çalıştırılmaması, kullanılmayan zamanlarda ışıklar ve elektrikli aletler kapatılarak enerji tasarrufu sağlaması, fosil yakıt kullanımından temiz enerji (rüzgar, jeotermal, güneş enerjisi) kullanımına geçilmesi gerekiyor. Ayrıca yenilenebilir enerji kaynaklarının teşvik edilmesi, çevrenin önemi ve korunması ile ilgili eğitimler hazırlanarak kamuoyunun bilgilendirilmesi de büyük önem arz ediyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Karaman için Hava Kalitesi Ön Değerlendirme Raporu hazırlatarak Hava Kalitesi İzleme İstasyonu sayısının artırılması yönünde 2015 yılında başlattığı çalışma devam ediyor.