KARAMAN'DA TARIMSAL İŞGÜCÜ..

TAKİP ET

KURAKLIK TEHDİDİ VE DÜŞÜK VERİM..

TARIMSAL İŞGÜCÜ BÖLGEDEN KOPUYOR

Karaman istihdamında sanayi ve hizmetler sektöründe artış, tarımsal istihdam sektöründe ise gerileme yaşanıyor.
Karaman Bölgesinde İstihdam edilenlerin yıllar içinde sektörlere dağılımlara bakıldığında, bölgede en fazla istihdam hizmetler sektöründe yer alıyor. Bunu, sırasıyla sanayi ve tarım sektörü izliyor.
KURAKLIK TEHDİDİ VE DÜŞÜK VERİM
Diğer yandan bölge kırsalında kuraklık tehdidi nedeniyle önemli ölçüde verim ve kalite sorunları ve buna bağlı olarak tarımsal nüfus kayıpları yaşanıyor.
Öncesinde tarım sektöründe çalışan fakat göç ve düzenli gelir elde edememe nedeniyle tarımdan kopup kente yerleşen başta genç ve kadın işgücünün tarım dışı diğer sektörlerde istihdamına yönelik durum tespiti yapılarak destek programları ve eğitim faaliyetleri düzenlenecek, düzenleyen kurum ve kuruluşlar desteklenmesi gerekiyor.
İstihdam olanaklarının artırılması ve güçlü bir sosyal ekonomik yapı için bölgede mevcut sanayi ve eğitim kurumları arasındaki işbirliği imkânlarının daha etkin kullanılması amacıyla sanayi, tarım ve hizmet sektörlerinin ihtiyaçları tespit edilerek, bu ihtiyaçlar doğrultusunda işgücü yetiştirilmesinin teşvik edilmesi beleniyor.
Karaman’ın istihdam oranlarının sektörlere göre dağılımı incelendiğinde ağırlıklı oranının Türkiye’ye benzer şekilde hizmet sektöründe olması kriz ve küçülme dönemlerinde kitlesel işsizlik oranlarının görülmesine yol açabiliyor.
Tarım istihdamının da mevsimsel ve fiziki şartlara göre yıldan yıla değişkenlik göstermesi aslında gerçek ve sürdürülebilir istihdamının en fazla sanayide gerçekleştirilebileceğini gösteriyor. Karaman sanayisinin ağırlıklı olarak tarım ve gıdaya yönelik olması bu alanların mevsimsel değişimlere göre etkilenme ve dalgalanmaların olabilme risklerini barındırmaktadır.
Diğer bir dikkat çeken konu ise diğer illerin ilçelerinden Karaman’a getirilen günlük işçileri. Taşımalı olarak getirilen bu işçilerin yerine Karaman’ın yerlilerinden işçi bulunmaması ile ilgili en çok ifade edilen durum ‘iş beğenmeme’” konusu oluyor.
Bölgenin tarımdan kopan işgücünü absorbe soğurma edebilme kapasitesinin ülke ortalamasının altında olduğu sonucuna ulaşıldı. 2005 yılına kadar ilde azalma eğilimde olan toplam tarım istihdam oranı bu yıldan itibaren artmaya başlamıştır. 2005 ile birlikte ücretsiz aile işçisi oransal olarak artarken, maaşlı ve kendi hesabına çalışan tarımsal nüfus bölgede düşüş eğilimi göstermeye başladı.
Karaman il kırsalındaki ücretsiz aile işçi sayısındaki artış gizli işsizliğe yani kayıt dışı istihdama işaret etmektedir. Ücretsiz aile işçisi durumunda olanların genel itibari ile tarım sektöründe faaliyet gösterdiği gerçeğinden hareketle tarımda çalışan ücretsiz aile işçilerinin gerekli yapısal dönüşümlerle kayıt altına alınarak hem ilde hem de Türkiye'de kayıtlı istihdamının artırılması gerekiyor.