KARAMAN'DA KONUT SAYISINDAKİ ARTIŞ NÜFUS ARTIŞ HIZINI GEÇTİ

TAKİP ET

Karaman İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Çolakoğlu, " Konut artışı nüfus artışına göre daha fazla artmaktadır" dedi.

Karaman'da inşaat sektöründe 2015 yılında 560  yapıya yapı ruhsatı verildi. Yine 2015 yılında 490 yapıya yapı kullanım belgesi verildi. 2016 yılının Ocak ayında ise 26 yapı ruhsatı verilirken, 56 yapı oturum belgesi verildi. 

     Karaman Ticaret ve Sanayi Odasından (KTSO) alınan açıklamaya göre 2015 yılında Karaman'da 53 inşaat firması odaya kayıt yaptırdı. KTSO Başkanı Mustafa Toktay, bu sayının inşaat sektöründe faaliyet gösterenlerin 2015 yılındaki odaya kayıt yaptıran diğer sektörler arasındaki sıralamasıyla zirvede olduğunu ifade etti.  Karaman'daki inşaat sektörü son yıllarda sektöründeki değişimle büyük bir atağa kalkmış oluşunu olumlu ve olumsuz yönleriyle gazetemize  anlatan İnşaat Mühendisleri Odası Karaman Temsilci Başkanı Mustafa Çolakoğlu, “Konut artışı nüfus artışına göre daha fazla artmaktadır. Buda yaşam şartlarının yüksekliğinden kaynaklanmaktadır” dedi. 
    Karamanda arsa üretimindeki sıkıntılar sebebiyle inşaat sektöründe arsa bulamama sıkıntısının olduğunu kaydeden Çolakoğlu, bulunan arsaların da yüksek fiyatlardan alınmasının doğal olarak maliyeti yükselttiğini belirtti.  
    İNŞAATLAR İNSAN ODAKLI YAPILMALI
    İnşaat sektöründeki faaliyetlerin sağlıklı ve nitelikli olması için, kent mimarisine uygun şekilde planlanması gerektiğine vurgu yapan Çolakoğlu, “Yeni inşaat eserlerinin insan odalıklı ve sosyal donatıların çevre bilinciyle yapılması gerekmektedir. Böylece bu yapılara daha büyük rağbet olacağına inancındayım. Bina yapım yılları ile de değerlendirilmekte 25-30 yıl yeni konutlarda fiziki ömürlerini tamamladığında da yenileme ihtiyacı doğmaktadır. Karaman da önümüzdeki dönemlerde bu günlere gelecektir” ifadelerine yer verdi.  
    MÜTEAHHİTLİK SADECE PARASI OLANIN YAPACAĞI MESLEK DEĞİLDİR
    "Piyasamızda her meslekten  mensup kişiler müteahhitlik yapabilmektedir" diyen Çolakoğlu, “Çalışma yasasına ilişkin mevzuattan  kaynaklanan sorunlar giderilmelidir. 'İyi mühendis değil, imza atan mühendis lazım' diye piyasayı zorlayanlar var. Müteahhitlik sadece parası olanın veya riski göze alanın yapacağı bir meslek kolu değildir. Müteahhitlikle özel ve ağırlıklı bir bilgi gereklidir. Aynı zamanda ülke ekonomisine ve insan yaşamına doğrudan etkileyebilen bir meslektir. Mühendislerin yüzde 25'i işsiz ve meslek dışı işlerde çalıştığı bilinmektedir” şeklinde konuştu.  
    İNŞAAT PİYASASINDA CİDDİ DÜŞÜŞ BEKLENİYOR
    Karaman'daki inşaat sektöründe 2015 yılının ikinci çeyreğinden itibaren  2016  yılının ikinci çeyreğine kadar ciddi bir daralma söz konusu olduğuna işaret eden Çolakoğlu, “Fazla proje ve imalatının negatif  yönde zarar vereceği düşüncesindeyim. Ayrıca arsa değerlerinin gerçek değerlerinden yüksek olması, durağan hale gelen inşaat piyasasında ciddi bir düşüş beklenmektedir” sözlerini kullandı.