Karaman Ziraat Odası Seçimlerinde Bayram'ın Karşısına Rakip Çıkmadı

TAKİP ET

2 Aralık 2022'de 57 mahalle, 2 belde ve 93 köyde yapılan delege seçimlerinin ardından bugünde Karaman Ziraat Odası'nın Yönetim Kurulunun belirlenmesi için sandık başına gidildi.

Mevcut Başkan Mehmet Bayram’ın tek liste halinde girdiği seçimlerde başka aday çıkmazken, Genel Kurul Bayram’ın konuşmasıyla başladı.

Bayram, “Karaman Ziraat Odasının kapılarını çiftçimize sonuna kadar açtık. Ve o günden beri de çiftçimizin iyi ve kötü gününde yanında olmayı tercih ettik. Senenin 200 gününü sahada geçiren biri olarak çiftçimizin sorunlarıyla yakından ilgilendim. Göreve başlar başlamaz Karaman’a 8 tane selektör binası yaptık. Hayvancılığı Desteklemek adına kırma makineleri, helezonlar, silindirler verdik. Pancar üreticilerinin yıllarca tuvaleti bile olmayan alanlarda beklerken sıkıntılar çektiğini gördük ve Karaman'daki beş tane pancar kantarına sosyal tesisler yaptırdık. Köylerde ihtiyaca göre Özellikle Dağ köylerinde bir firmaya ilk etapta özel proje hazırlattık ve 38 tane üzüm sıkma makinası verdik. Biz Ziraat Odasının sadece kayıt belgesi veren bir kurum olmasını istemedik.  2019 Yılından beri 93 tane köyümüze sürekli ziyaretlerde bulundum.

- Tarım Krediye olan borçların faizlerini düşürülmesi

- Şekerpancarındaki kota vs sorunları, Ereğli Şeker Fabrikasının kapasitesinin artırılması

- Ruhsatsız Kuyu imar barışının getirilmesi

- Münavebeli ekim ertelenmesi

-Tarımsal üretimde en yüksek girdi olan elektriğe destek verilmesi ve TRT paylarının kaldırılması gibi sahadaki sorunların düzenli bir şekilde gerekli mercilere anlatılması için elimden gelen çabayı gösterdim. 

İlk Ekim zamanından hasata kadar üretimin her aşamasında çiftçimizin yanında olmaya çalışıyorum ve bunları yaparken de şuna çok dikkat ediyorum Oraya gitmiş olmak için değil oradaki Sorun nedir sorunları çözebilir miyiz ve çalışmalarımızı düzenli bir şekilde Rapor haline getiriyoruz düzenli bir şekilde Karaman'ın siyasi aktörlerine aktarıyoruz. Çok ciddi konularda Türkiye'de tarımla ilgili sorunlarda Karaman Ziraat Odası olarak milletvekillerinin desteğini gördük. Eskiden olduğu gibi Ziraat Odalarında sadece Çiftçi belgesi kayıt belgesine noter görev yapan makam mantığında olmadık. Ama biz farklı bir imaj kazandırdık. Doğumdan ölüme kadar herkesin yanında olmak için var gücümüzle çalıştık. Bunun için mücadele ediyoruz. Kapıyı kapatmıyoruz ve günün her saati kim gelirse mutlaka çayımızı içer sorun Neyse konuşuruz uğurlarız. 

Özellikle sosyal faaliyetlerle ilgili inanılmaz çalışmalarımız var. Kızılca’da, Lale’de, Damlapınar’da, Esentepe, Demiryurt, Pınarbaşı ve Kozlubucak’da, 8 tane evi yanan ya da herhangi bir doğal afete maruz kalan çiftçimize ev yaptırdık. Maddi destekte bulunduk. Paşabağ’da, Akpınar’da Traktörü yanan, devrilen veya ağır hasar alan üreticilierimize traktör yardımı yaptık.  Maddi sıkıntıları olan çocuklarımıza kırtasiye, kıyafet, ayakkabı yardımları yaptık. Bunları yaparken Odamızın parasıyla değil, iletişimde bulunduğumuz hayırsever insanların katkılarıyla yaptık. 

Sadece Karaman’da değil, Türkiye’nin dört bir yanında zor durumda olan çiftçilerimizin yanında olduk. Manavgat’ta meydana gelen orman yangınında, Türkiye’de bir ilk olarak anında yardım kampanyası başlatarak, zarar meydana gelir gelmez tırlarca saman, hayvan yemi ve gıda yardımında bulunduk. 

Ziraat Odası binamızı yaparken bir üniversite mantığıyla yaptık. Eğitim çalışmalarına ağırlık verildi. Buradaki amacımız şu idi 300 kişilik 50 kişilik toplantı salonları yaparak eğitime ağırlık verildi. Yaptığımız eğitimlerin başında MEVKA destekli drone eğitim idi. Bu kapsamda Karaman’da 25 adet Ziraat Mühendisine drone eğitimi verildi. Bitkisel üretimle ilgili bilgilendirme toplantılarının yanı sıra Halk Eğitim Müdürlüğü ile beraber elma hasat ve budama kursları verdik. Süreci devam eden MEVKA destekli Karamanda elma ağaç sayıları tespiti ile ilgili projenin paydaşıyız. Tarımın en büyük sorunu olan sulama konusunda 34 yıldır hayalini kurduğunuz Gödet Barajını proje taslağı haline getirdik. Sayın Bakanı Lütfi Elvan’a sunduk. Karaman için faydalarını anlattık. Teknik ihalesi yapılan projenin yatırım ihalesinin yapılması sözünü aldık. Önümüzdeki günlerde ihale yapılacak ve takipçisi olmaya devam edeceğiz. 

Karaman için en önemli ürünlerden bir tanesi de elma. Karaman'da KOP destekleme projesi ile ilgili Karaman’ da elma borsası açılmasıyla ilgili projeler tamamlandı, çalışmalar devam ediyor. Süreci devam eden MEVKA destekli Karaman’da elma ağaç sayıları tespiti ile ilgili projenin paydaşıyız. Elmanın pazarlanmasıyla ile ilgili olarak Ankara’da Rusya, Belarus, Kazakistan büyükelçi ve ticari ataşeleriyle birlikte toplantıya katıldık. Elma ihracatının başlatılmasıyla ilgili kararlar alındı.

Don, sel gibi doğal afetlerden dolayı zarara uğrayan üreticilerimize bizim Ankara ile iletişimimizden dolayı tarihte ilk defa 10 milyon, izleyen senelerde 9 milyon, 6 milyon TL doğal afet desteği yapıldı.

Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesi;  doğal kaynakları korumanın yanısıra çiftçilerimizin,   köylülerin hayat standardını yükseltmek açısından çok faydalı olduğu bir gerçektir. Odamızın girişimleriyle Bu projenin 2 yıl daha uzatılmasını sağladık. 2012 yılından beri gelir seviyesi düşük çiftçilerimize Özel İdarenin de katkılarıyla ekşi kara üzüm, ceviz, badem fidanları dağıttık.

Ziraat Odası olarak çiftçimize hizmet amaçlı geçen yıl TÜVTÜRK ile görüşerek köy muhtarlarımızdan gelen talepler doğrultusunda 2013 yılından beri köylerimizde seyyar istasyonlar kurarak çiftçimiz Karaman’a gitmeden traktörlerine vizelerini yaptırıyorlar. Karaman Ziraat Odamız bu konuda önderlik etmiş ve şu ana Ziraat Odaları bu modeli kendi odalarında hayata geçirdiler.  Oda olarak traktör vizelerinin köylerimizde yapılması için TÜVTÜRK ile görüşmeler yaparak 2023 yılı içinde de bu hizmetin devam etmesi için mutabakat sağlanmıştır. Ayrıca Traktör ve iş makinaları kazalarını engellemek amacıyla reflektör konusunda senelerdir uyarılarımızı yapıyor ve ücretsiz reflektör dağıtımı yapıyoruz. Narlıdere (Avgan) ve Burhan Köyümüzde açılması planlanan mermer ocağı ile ilgili devam eden hukuki süreçle ilgili Köylülerimizin yanlarında olarak endişelerimizi mahkeme başkanı ve yetkililere aktardık” diye konuştu.

Saat 17.00’ye kadar devam edecek olan oylamanın ardından Karaman Ziraat Odası’nda seçimler tamamlanacak.

Mehmet Bayram başkanlığındaki listede Ziraat Odası Yönetim Kurulu’nda yer alacak isimler şöyle;

Ali İhsan Orhan

Ali Önkol

Ali Bilgin

Cengiz Özşahines

Ahmet Yaman

Hüseyin Erdoğdu

Cemil Tümer

Hasan Ergin

Zafer Ünal

Cemil Aktaş

Şaban Cingil

Mahmut Gürsoy

Mükremin Kara

Osman Nuri Muğlu

Kasım Eski

İbrahim Şahin

Mustafa Özkılıçoğlu

Osman Koç

Fahrettin Erözcan

Sinan Baş