Karaman Yüzde 70.9 Şehirli Oldu

TAKİP ET

ŞEHİRDE YAŞAMAK KÖYLÜNÜN UMUDU OLDU

ŞEHİRDE YAŞAMAK KÖYLÜNÜN UMUDU OLDU KARAMAN YÜZDE 70.9 ŞEHİRLİ OLDU Özel Haber;Y.Cicibıyık Karaman’da son beş yılda köy nüfusunda azalış olduğu tespit edildi. 2013 yılında köy nüfusunun dağılımı yüzde 29.11 olarak kaydedildi. Köyden şehre göçün sebep-sonuç ilişkilerine bakıldığında, şehir merkezlerinde iş imkânlarının fazla olması, sanayi istihdamının artması, köylerde arazilerin miras yoluyla küçülmesi gibi sebepler baş sırayı alıyor.

Karaman’ın şehir ve köy nüfus yapısına bakıldığında ise, son 5 yılda köyden şehre göç yoğunluğu yaşandığı dikkat çekti. Şehirde ise nüfus artışı eğilimi görülüyor.  Köydeki geçim koşullarının her geçen gün zorlaşırken, köylerdeki geçim koşullarının iyileştirmesi ve köylerin cazibe merkezi haline getirilmesi gerçeği ile karşı karşıya kaldığımız sonucu ortaya çıkıyor. Göç hareketinin sebepleri ve sonuçları masaya yatırılmazsa… Karaman bölgesinde yaşanan köyden şehre göç hareketinde son yıllarda yaşanan artış sonucunda kırsal alandaki vatandaşlarımızın neden ve niçin yer değiştirmek istedikleri önemli bir konu olarak ele alınmalıdır. Şehirde yaşamak neden köylünün umudu oldu sorusuna çözüm getirilmediği takdirde, köylerimiz yok olmaya mahkûm olacak. Göç sebeplerinin en başında işsizlik sorunu gelirken, sağlık ve eğitim hizmetlerinden daha iyi yararlanmak için şehre göç eden köydeki vatandaşların genel geçer nedeni “daha iyi ve güvende yaşamak” olduğu ortaya çıkıyor.
Bu göç esnasında yaşanan bir başka sorun ise, şehirde yaşamaya alışmak. Bu süreçte sorun yaşayan pek çok köylü vatandaş, mutsuz oluyor ve hayal kırıklığına uğruyor. Bütün bunlar alt alta sıralandığında bir dizi önlem alınması gerektiği gerçeği ile karşıya karşıya kalınıyor.  Gelişmiş batı ülkelerinde tam tersi yaşanan kentten köye göç akımı incelendiğinde,  köylerin kalkınması noktasında birer cazibe merkezi haline getirilerek, Devlet politikası ile bu gelişmenin desteklendiği görülüyor. Ülkemizde de büyük şehirlerde yaşayan pek çok vatandaşın emeklilik dönemiyle memleketine ve memleketteki köyüne yerleşim sağladığı dikkat çekiyor. Doğal yaşam, organik tarım gibi sebepler köye göçüş hareketi başlatırken,  büyük şehir stresinden kurtulmak için köyde yaşamı seçen insanlar ise her geçen gün artıyor.  Peki, tarımdan vazgeçen köylülerin bıraktığı boşluk nasıl dolacak? Haber başlığı, pek çok soruyu ardı ardına sıralıyor aklımızda. Kırsaldaki vatandaşlarımızı bulunduğu yerde tutabilmek için ne gibi önlemler alınıyor? Köy ve kent arasındaki ayrımı ortadan kaldıracak projeler elbette uzmanların ve yetkililerin işi, fakat köylüsü ve çiftçisi güçlü olmayan bir memleketin karnı ne kadar doyar? Sorusu hepimize sorulmuş bir soru olarak algılanmalıdır.  Bir tarım memleketi olan Karaman’da her geçen gün kırsal kesimde bir düşüş yaşanıyor ve köyler boşalıyor.