KARAMAN YATIRIM DESTEK OFİSİ UZMANI DOĞAN ALİ ONURALP; "KARAMAN, TÜRKİYE'NİN EN ÇOK NÜFUSA SAHİP İLK 10 İLİNDEN 6'ISININ MERKEZİNDE YER ALIYOR"

TAKİP ET

Karaman'ın 3 saat içinde 15 milyon kişiye ulaşabilecek imkana sahip olduğunu söyleyen MEVKA Karaman Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Doğan Ali Onuralp, 'Karaman, . Türkiye'nin en çok nüfusa sahip ilk 10 ilinden 6'ısının merkezinde yer alıyor' dedi.

Türkiye’deki nüfus sıralaması bakımından 246 bin 672 nüfusla 66’ıncı sırada yer alan Karaman’ın ekonomik bakımdan incelemesini yapan MEVKA Karaman Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Doğan Ali Onuralp gazetemize Karaman hakkında bazı açıklamalarda bulundu.

Yüzölçümü sıralaması bakımından 8 bin 869 kilometre kare yüzölçümüyle Karaman Türkiye’de 33’üncü sırada yer altını dile getiren Onuralp, “Karaman çevresi büyük metropoller ile çevrili, fakat kendisi orta-küçük ölçekli yaşaması kolay huzurlu bir şehirdir.

Kara ve demiryolu ile 3 saat içinde 15 milyon kişiye ulaşabilme imkanına sahip. Türkiye’nin en çok nüfusa sahip ilk 10 ilinden 6’ısının merkezinde yer alıyor” dedi.

Karaman’ın ekonomik yapısı hakkında konuşan Onuralp, bereketli topraklara sahip olan Karaman’da tarıma dayalı sanayi ön planda olduğunu dile getirerek, “Türkiye’de bulunan 326 OSB içinde OSB büyüklüğü bakımından bin 24 hektarlık alanla 13’üncü sırada ve toplam çalışan sayısı bakımından da 23’üncü sırada” şeklinde konuştu.

2018 YILI TİCARET HACMİ 289 MİLYON DOLAR

Karaman’ın dış ticaret hacmi hakkında bilgi veren Onuralp, “2017 yılındaki dış ticaret hacmi 456 milyon dolar iken ihracat rakamı 322 milyon dolar, ithalat ise 134 milyon dolar. 2018 yılına bakıldığında 289 milyon dolarlık dış ticaret hacminin 207 milyonu ihracat, 82 milyonu da ithalat olarak karşımıza çıkıyor.

İhraç edilen ürünlerin başında tarıma dayalı gıda sanayi ürünleri (Bisküvi, kek, gofret, şekerleme, makarna, bulgur) geliyor. İthal edilen ürünlerin başında ise makine ekipman ve gıda yapımında kullanılan hammaddeler (Makine ekipman, hayvansal ve bitkisel yağlar, hububat kakao geliyor” ifadelerine yer verdi.

KARAMAN İHRACATININ YÜZDE 90’I TARIMA DAYALI GIDA ÜRÜNÜ

Karaman kişi başına düşen ihracat miktarında 2017 yılı verisine göre bin 290 dolar ile Türkiye’de 13’üncü sırada yer aldığını belirten Onuralp, “Kişi başına düşen ihracat miktarında Ankara-Antalya-Adana-Konya-Mersin-Samsun-Balıkesir-Aydın-Eskişehir-Maraş-Tekirdağ-Muğla-Samsun-Mardin gibi sayılı illeri geride bırakıyor.

Karaman’daki ihracatın sektörel dağılımında yüzde 90 civarında bir oranla tarıma dayalı gıda ürünlerinin ihracatı, Karaman ihracatının ve sanayisinin lokomotifi konumundadır.  İthalatın sektörel dağılımında ise makine ekipman ve gıda yapımında kullanılan hammaddelerin önemli kalemler olduğu görülüyor” diye kaydetti.

TÜRKİYE’DE İHRAÇ EDİLEN BULGURUN YÜZDE 80’İ KARAMAN’DA ÜRETİLİYOR

Karaman imalat-gıda sanayinin alt grubu olan bisküvi çikolata, kek ve gofret sektöründe, ülke üretiminde önemli bir yer kapladığını kaydeden Onuralp, sözlerini şöyle tamamladı: “Ülkemizde bisküvi, gofret, kek, çikolata ürünlerinin yaklaşık yüzde 35’i Karaman’da üretilmektedir. Ülkemizde tüketilen bulgurun yüzde 20’si, ihraç edilen bulgurun yüzde 80’i de Karaman’da üretiliyor.

Ambalaj, hammadde, makine gibi çeşitli sektörleri de tetiklemiş ve Karaman kendisine yetebilen bir gıda şehri konumuna gelmiş durumda. Gıda makineleri imalatı ve tarım makineleri imalatı yapan firmalar ilin lokomtif sektörü olan gıda sanayisini destekleyen en önemli unsurlardır.

Süt ve süt ürünleri bakımından ikisi 100 ton/gün diğeri 300 ton/gün kapasiteli 3’ü büyük ölçekli olmak üzere Karaman’da toplam 15 tesis, elma üretiminin önemli ölçüde yapıldığı Karaman’da 20 bin 467 ton/yıl kapasiteli meyve suyu tesisi ve günlük 260 ton kapasiteli makarna tesisi bulunuyor.”