Karaman Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri Festivali'ne Katılacak

TAKİP ET

KMÜ Öğretim Üyesi Şen; 'Gastronomi Alanında Karaman'ı En İyi Şekilde Temsil Etmek İstiyoruz'

Karaman Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri Festivali'ne Katılacak

*Şen; “Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri festivaline Rıza Duru’nun kaleme aldığı benim de editörlüğünü yaptığım “Gelenekten Aşeneye Karaman Mutfağı” kitabındaki yemeklerden yararlanılarak oluşturulmuş menüler ile yarışmaya katılım sağlamak istiyoruz.”  
Geçtiğimiz günlerde Afyon’da ‘Gasto Afyon 2021’ Uluslar arası Lezzet Festivalinde ‘Karaman Gastronomi ve Turizm Derneği’nin katılımı ile ‘Erikli’ Karaman Yemeği ile 2.’lik elde edilerek Karaman’ın adının duyulması ve ardından da TV 8 ‘Master Şef’ Proğramının Karaman’da yapılması ile Karaman Yöresel Yemeklerinin başarılı bir şekilde tanıtılmasının ardından bu kez de 22-25 Aralık 2021 tarihlerinde Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED) tarafından bu yıl 18.si organize edilen Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri festivaline katılınıyor.
Konu ile ilgili KMÜ Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Öğretim Görevlisi, aynı zamanda Wasc Dünya Aşçılar Birliği Üyesi, (OREGA) Otel Restoran Gastronomi ve Kültür Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı, TAŞFED Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ali Şen şu bilgileri verdi;
“Unutulmaya yüz tutmuş ya da unutulup gidebilecek yemeklerin arkasından özlemle bakılmaktan kurtarmak, Türk Mutfağının özünü bozmadan yaşatmak, şu an ki yerini korumak ve daha ileri götürmek için mutfağımızı turizmin ayrılmaz bir parçası olarak tanıtmamız gerekmektedir.
Bu amaç doğrultusunda başkanlığını yürüttüğüm merkezi Karaman olan “Otel, Restoran, Gastronomi ve Kültür Derneği (OREGA)” ile Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Gastronomi, Aşçılık, Pastacılık ve Ekmekçilik bölümleri işbirliğinde Türk ve Karaman mutfağını tanıtmak amacıyla festivallere, kongrelere, sempozyumlara ve yarışmalara katılım göstermekteyiz.  
Bununla birlikte 22-25 Aralık 2021 tarihlerinde Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED) tarafından bu yıl 18.si organize edilen Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri festivaline Rıza Duru’nun kaleme aldığı benim de editörlüğünü yaptığım “Gelenekten Aşeneye Karaman Mutfağı” kitabındaki yemeklerden yararlanılarak oluşturulmuş menüler ile yarışmaya katılım sağlamak istiyoruz.  
17 yıldır yapılmakta olan Türkiye’nin en büyük gastronomi yarışması ve festivali niteliğindeki organizasyon, 1928 yılında Paris’te kurulan Dünyanın en saygın meslek örgütleri arasında sayılan Dünya Aşçılar Birliği (WACS) ile derneğimizin de üyesi olduğu Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED) işbirliğinde gerçekleştirilecektir. Bu festivalde uluslararası düzeyde gastronomi dünyası ülkemizde ağırlanmaktadır. Dünyanın gastronomi alanında önde gelen ülkelerinin federasyonları ve derneklerinin katılımı ile gerçekleşecek organizasyona, bu yıl da geçmiş yıllardaki gibi yoğun ilgi beklenmektedir. Türk mutfağının dünya mutfağı ile entegrasyonunda büyük adımlar atılmasını sağlayan festival, dünya lezzetlerini İstanbul’a taşıyacaktır. 
Geçmişte yapılan başarılı organizasyonlarla Dünya Aşçılar Birliği (WACS) tarafından “Kıtalar Arası (Continental)” unvanı alan Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri, ülkemizin öğrenci ve genç şeflerine uluslararası düzeyde yarışma imkânı sağlamaktadır. Ayrıca bu organizasyonda uluslararası statüye sahip Dünya Şefler Birliğine üye şeflerle toplantı planlanarak Karaman yemeklerinin tanıtımı için yabancı şeflerden kendi ülkelerinin otel menülerinde bu yemeklere yer vermeleri istenecektir. Karaman’a gelmeleri pandemi dolayısıyla iptal edilmek zorunda kalan şeflerlerle uygun bir tarih için tekrar davet edilecektir. 
Gastronomi alanında Karaman’ı en iyi şekilde temsil etmek istiyoruz. 
Pandemi dönemi nedeniyle 2 yılı boş geçmesine rağmen görev yaptığımız beş yıl boyunca Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Aşçılık Programı olarak Karaman adına katıldığımız yarışmalarda şimdiye kadar ulusal ve uluslararası kategorilerde yılın altın şefi, yılın en başarılı üniversitesi ödülleri yanında değişik kategorilerde altın, gümüş ve bronz madalya olarak toplamda 40’ın üzerinde ödül almış bulunmaktayız. 
Ayrıca Karaman mutfağını farklı illerden gelen öğrencilere derslerde tanıttığımız gibi öğrencilerin ve Karaman’daki bayanların katıldığı ödüllü “Karaman Yöresel Yemek Yarışması” düzenlenmiştir. Pandemi öncesi yapılmakta olan Karaman yemeklerinin yaşatılmasını amaçlayan bu faaliyetlerin geleneksel olarak düzenlenmesi planlanmaktadır. 
Karaman’ın tanıtımında hep birlikte güzel işler yapmak dileğiyle.”