KARAMAN ÜLKE ORTALAMASININ ALTINDA

TAKİP ET

Karaman'da mesleki ve teknik eğitim kurumlarından mezun olan öğrenciler, firmaların ihtiyaç duyduğu nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalıyor.

Karaman bölgesinde kadın ve genç işgücüne katılım oranı ölçeğinde, ülke ortalamasının altında yer aldı.
Bireysel bilgi, beceri ve yetenekler diğer faktörlere göre son yıllarda gelişen ve büyüyen bölgesel ekonomilerin asıl itici gücü olmaya başlamakta ve dünyada işletmelerin üretimlerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları faktörler arasında, gittikçe daha çok öne çıkıyor.
Sahip oldukları bilgi birikiminin çok daha yüksek olması sayesinde bu bölgesel ekonomiler hem daha çok buluş ve yenilik yapabilmekte hem de bu tür ekonomilerin işgücü verimliliği daha yüksek düzeylerde gerçekleşiyor.
     2014 -2023 Karaman ve Konya Bölge Planında bölgedeki özellikle kadın, genç ve dezavantajlı gruplar başta olmak üzere işgücü katılım oranlarının düşük olduğunu ortaya koydu. Bölge Planında da belirtildiği üzere bölgede mesleki ve teknik eğitim kurumlarından mezun olan öğrenciler, firmaların ihtiyaç duyduğu nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalıyor.
Bölgede kadınların gerek işgücüne katılım oranı gerekse istihdam oranlarının ülke ortalamasının altında kalması eğitim odaklı müdahalelerin gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Öte yandan bölgede verilen mesleki eğitim kurslarının koordinasyonu, bireylerin aldıkları mesleki eğitim sonucu işe yerleşip yerleşmedikleri yeterli düzeyde takip edilmemekte ve meslek kurslarının yönetimi noktasında eşgüdüm sağlanamamaktadır. Bu eşgüdümün sağlanabilmesi için bölgesel düzeyde bir koordinasyon yapısına ve bu yapının istatistiğe dayalı politika üretebilmesi için ICT temelli dijital bir network ağı ve veri tabanına ihtiyaç duyuluyor.