Karaman tarımı alarm veriyor

TAKİP ET

Karaman'da Tarım alanlarında Mısır ekimi her yıl %25-30 artış kaydediyor

*Çiftçi Hububata destek verilmemesi nedeni ile hem daha fazla verim ve Pazar sorunu olmayan Mısır ekimine yöneldi.

* TUİK Verilerine göre 2018’de Karaman’da sulu tarım alanı olarak yaklaşık 560 bin dekar alanının %62,5’unda Mısır ekimi yapıldığını ortaya koyuyor. Bu yıl ise bu rakamın %70’ler seviyesine ulaştığı tahmin ediliyor.

*Hükümetin mutlaka bu duruma bir tedbir getirmesi bekleniyor yoksa Karaman’da başta su sorunu olmak üzere birçok sorunla karşı karşıya kalacak.

            Karaman Tarımında son yıllarda hububat (Arpa, Buğday, Fasulye, Nohut) ekim alanları gerilerken, hububat ürünlerine oranla daha çok sulama yapılan Mısır üretim alanlarının artış göstermesi endişelere neden oluyor.

            Konu ile ilgili Gazetemizin yaptığı araştırmada ilginç sonuçlar elde ettik.

            Özellikle Son 5 yılda Karaman’da Mısır ekim alanlarının her yıl %25-30 artış gösterdiği ve TUİK verilerine göre 2108 yılında Karaman’da 350 bin Dekar alanda Mısır üretimi gerçekleştirildi.

Bu rakama göre Karaman’da sulu tarım alanı olarak yaklaşık 560 bin dekar alanının %62,5’unda Mısır ekimi yapıldığını ortaya koyuyor. Bu yıl ise bu rakamın %70’ler seviyesine ulaştığı tahmin ediliyor.

            Görüştüğümüz çiftçiler; Hükümetin Hububat ürünlerine destek vermemesi nedeni ile zahmetli ve masraflı hububat üretimi yerine hem daha masrafsız ve Pazar sıkıntısı olmayan Mısır üretimine yöneldiklerini belirttiler.

            Sevindiren bir konu da, Karaman’daki Mısır üretim alanlarında %98 oranında çiftçilerin damlama sulama sistemi ile sulama yapmaları.

            Çiftçilerin hibrit tohum kullanarak Mısır üretiminde yüksek verim almaları ve daha az masraf yapmaları ve daha fazla gelir elde etmeleri nedeni ile Mısır üretimine yöneldikleri öğrenildi.

            Karaman tarımındaki Hububat ekim alanlarının sadece Kıraç alan olarak tabir edilen yerlerde yapıldığı ve bu alanlarda da düşük verim nedeni ile çiftçilerin hububat ekimi yapmadıkları öğrenildi.

            Görüştüğümüz çiftçiler, Hükümetin Hububat ürünlerine destek vermemesinden kaynaklı hububat ekiminden vazgeçtiklerini belirtirken, bu konuda hükümetin el atarak Hububat üretimine hem fiyat olarak hem de destek olarak gerekli çalışmayı yapmasını istediler.

            Karaman’daki hububat alanlarının azalması ile Hububata dayalı Karaman Sanayisi de hammadde sıkıntısı yaşadığı, Hububat alımlarını başka İllerden aldıklarını ve bu nedenle de maliyetlerin önemli ölçüde arttığı öğrenildi.