Karaman suç oranları istatistiklerinde ilk 10'a girdi

TAKİP ET

İllere göre suç oranlarını ve istatistikleri sıralamasında Karaman ilk 10'a girdi.

Halk TV'nin dikkat çeken programı Sansürsüz, suç oranlarını ve istatistikleri ele aldı. Gazeteci Cengiz Erdinç'in sunumuyla gerçekleşen bu programda, ülke genelindeki suç oranları masaya yatırıldı. Suç oranları sıralamansında Karaman'ın listede olması da dikkat çekti.
Listede Karaman ilk 10'a girdi. Gazeteci Cengiz Erdinç, Karaman'ın ülke genelinde suç oranları açısından ilk 10 kent arasında yer aldığını vurguladı. Karaman'ın suç istatistikleri ve rakamları grafiklerle paylaşıldı.
Sansürsüz programında suç oranlarının yanı sıra çocuk suçlular da ele alındı. Programda özellikle çocuk suçluların durumu ve bu konudaki istatistikler tartışıldı. Karaman'a özgü suç rakamları da grafiklerle izleyicilere sunuldu.
“KÜÇÜK SUÇLARLA CEZAEVLERİNE GİRENLER BURADA BÜYÜK SUÇLARI ÖĞRENİYOR”
Gazeteci Cengiz Erdinç, programda bazı bilgiler paylaştı. Erdinç, cezaevleri için bazı açıklamalar yaptı. Cezaevlerinin bir okul haline geldiğini ve çeteleşmenin burada başladığın belirten Erdinç, “Bizim toplumumuzda bu ceza sistemi, 2005’ten sonra gelen ceza ve usul kanunuyla yeni bir yapıya büründü. Bu 1990’lardan beri AB’yle düşünülen bir şeydi. Çağdaş hukuk,  bir kişiye maksimum cezayı verip onu minimum şekilde hapiste tutmaktır. İnsanları başka suç işlemek için caydırmak ve suç işleyenleri toplumdan uzak tutmak gibi alt başlıkları var. İnsanları çok fazla cezaevinde yatırmak, müdavim suçlular gibi unsurlar doğuruyor. Bu konuda Türkiye’de orijinal araştırma çok az. Benim uzun süredir izlediğim Zahir Kızmaz var Fırat Üniversitesi’nden. Onun bir kitabı var Cezaevi Müdavimleir İnatçı Suçlular diye. Birincisi çocuk yaşta başlıyor ve küçük yaşta başlayıp ağır suçlara doğru gidiyor. Cinayet suçluları hırsızlıkla başlıyorlar ve küçük şiddet suçlarıyla başlayıp, organize suçu cezaevinde öğreniyorlar” dedi.
“BU İŞ SADECE POLİSİN SIRTINA YIKILMIŞ VE BU MÜCADELENİN ÇOK YÖNLÜ BOYUTLARI VAR”
“Bu rakamlar Adalet Bakanlığı’nın infaz istatistikleri” diyen Erdinç, şöyle konuştu: “Aksaray beşinci sırada ve 30 tane suç kalemi var. Hadi diyelim oradaki narkotikçi ve savcı çok çalıştı, ne yani diğer illerde çalışmıyor mu? Bu yeni değil, AKP döneminde değil, Türkiye’de 75 çocuk eroinden öldü ve bu 2001 yılındaki adli tıp raporunda ortaya çıktı. Polisin verdiği rakam neydi 30-35’ti. İstatistikleri söylerken, şunu söylemek istiyorum AKP dönemi suça da kanat taktı.  Mesela yakalamalarla ilgili istatistikler var ve narkotik raporları 2007’den beri Avrupa standartlarıyla yapılır ve TÜİK gibi oynama şansı yok. Bu raporlarda 20 ton eroin yakalandığı yazıldı. Polisiye bakışı bunu başarı olarak gösteriyor ama her zaman için yakalanmayan yakalananı geçiyor. Bu iş sadece polisin sırtına yıkılmış ve bunun sosyolojik yanı var, kara parayla ilgili yanı var. Ama bütün her şey dönüyor geliyor polis yakaladı, yakalamadı. Bunun karşılığı ne oluyor, narkotik polisi zehir tacirlerine göz açtırmıyor klişesi.”
KARAMAN 6'INCI SIRADA!
Son rakamlara göre Karaman, Türkiye genelinde orana göre en fazla suç işlenen iller arasına 6'ıncı sıraya girdi. Karaman'da erkek nüfusa göre suç sayısı oranlandığında 100 binde 836 rakamına ulaşıldı. Halk TV’de paylaşılan rakamlara göre 127 bin 829 erkek nüfusu olan Karaman'da suç sayısı 1069 olarak hesaplandı. Oransal olarak bakıldığında Karaman'da 100 binde 836 suç rakamına ulaşıldı. Türkiye genelinde ise 100 binde 591 oranına ulaşılırken, en fazla suç oranlarının olduğu iller sırayla; Aydın, Denizli, Çorum, Antalya, Aksaray, Karaman, Isparta, İzmir ve Uşak oldu. 
 



karaman halk tv