KARAMAN SMMMO'DAN AÇIKLAMA

TAKİP ET

KDV İNDİRİMİNDE 'TAKVİM YILI AŞILMAMA' ŞARTINA ESNEKLİK GETİRİLDİ

KDV İNDİRİMİNDE “TAKVİM YILI AŞILMAMA” ŞARTINA ESNEKLİK GETİRİLDİ

Karaman SMMMO tarafından yapılan açıklama şöyle; “Düzenlenen faturanın alıcı tarafından dava konusu yapılması nedeniyle ilgili takvim yılında indirim konusu yapılamayan KDV, davanın sonuçlandığı yıl içinde alıcı tarafından kanuni defterlere kaydedilmesi şartıyla indirim konusu yapılabilmesine imkan sağlandı. Söz konusu değişiklik 15.02.2017 tarihinde Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde yapılan değişiklik ile gerçekleşti.
Bilindiği üzere düzenleme öncesinde malın tesliminin ya da hizmetin ifasının yapıldığı takvim yılının aşılması halinde faturada yer alan KDV indirim konusu yapılamıyordu. Bu düzenleme ile 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 29.maddesinde yer alan takvim yılının aşılmaması kuralı mal ya da hizmet alıcısı için esnetilmiş oldu.
Örneğin almış olduğu mal ya da hizmetin tutarından daha düşük fatura düzenlenmesi nedeniyle alıcının bu faturayı ilgili dönem kayıt ve beyanlarına yansıtmayarak gerçek meblağı içeren fatura için yargı yoluna başvurması durumu ile almış olduğu mal ya da hizmet karşılığında hiç fatura düzenlenmemiş olması nedeniyle, alıcının konuyu yargıya taşıması durumlarında tebliğde yapılan değişiklik işlerlik kazanacak. Dolayısıyla bu gibi durumlarda mal ya da hizmetin alındığı yıl değil konu ile ilgili yargı sürecinin sonuçlandığı yıl önem kazanacak.
Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği’nin III/C-5.6 bölümüne konu ile ilgili eklenen paragraf şu şekilde;
“Diğer taraftan, düzenlenen faturanın alıcı tarafından dava konusu yapılması nedeniyle ilgili takvim yılında indirim konusu yapılamayan KDV, davanın sonuçlandığı yıl içinde alıcı tarafından kanuni defterlere kaydedilmesi şartıyla indirim konusu yapılabilir.”