KARAMAN SANAYİSİNİN 8 TEMEL SORUNUNUN ÇÖZÜLMESİ GEREKİYOR

TAKİP ET

*MEVKA'nın Karaman sanayisi için hazırladığı analize göre Karaman sanayisinin 8 temel sorunu bulunuyor. Bu sorunlar arasında finansmana erişim - teşvik ve destekler tanıtım – imaj yatırım yeri tahsisi, altyapı gibi sorunlar yer alıyor.

Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) Karaman il genelinde geniş katılımla yapılan çalıştaylar, odak grup toplantıları ve arama konferansları sonucu, Karaman’daki yatırım ortamına ilişkin sorunları tespit etti. Yatırım yeri tahsisi ve altyapı sorunları, istihdam işgücü sorunları, yatırım ve işletme maliyeti sorunları, lojistik-ulaşım sorunları, bürokrasi-mevzuat sorunları, finansmana erişim - teşvik ve destekler, tanıtım – İmaj sorunları, kurumsal kapasite sorunları  olmak üzere 8 ana maddede de incelenen sorunlar alt başlıklarına şu şekilde ayrıldı:

SORUN ALANI 1: YATIRIM YERİ TAHSİSİ, ALTYAPI SORUNLARI

 Mevcut alanların etkin kullanılmaması, gelecekte OSB’ de yer temini hususunda güçlük yaşanması, sanayi bölgelerinde altyapı eksikliklerinin bulunması, yatırım yeri tahsisi sürecinde zorluk yaşanması, serbest Bölge Eksikliği (Serbest Bölge kurulmaktadır.)

 SORUN ALANI 2: İSTİHDAM İŞGÜCÜ

 Personel istihdamında güçlük yaşanması, Üniversite-Sanayi işbirliğinin geliştirilmesi gerekliliği

 Mesleki eğitimin yetersizliği, kayıt dışı istihdamın devam etmesi,  Çalışanların mesleki yeterlilik belgelerinin olmaması ve belgelendirme çalışmalarının yetersiz olması.

SORUN ALANI 3: YATIRIM VE İŞLETME MALİYETLERİ

 İşletme maliyetlerinin yüksek olması, şirketlerde finans yönetimi konusundaki yetersizlik, yatırım için kredi faiz oranlarının çok yüksek olması.

 SORUN ALANI 4: LOJİSTİK ULAŞIM

 Havalimanı lojistik eksikliği (İhale sürecindedir.) demiryolu lojistik eksikliği (ihale sürecindedir.), lojistik faaliyetlerinin yetersizliği.

 SORUN ALANI 5: BÜROKRASİ - MEVZUAT

 Yatırımlarda bürokratik süreçler ve uygulamalarda karşılaşılan sorunlar, destek mekanizmalarının değerlendirilmesinde, uygulanmasında şeffaflık ve geri bildirim eksikliği bulunması.

 SORUN ALANI 6: FİNANSMANA ERİŞİM - TEŞVİK VE DESTEKLER

 Mali ve teknik desteklerin etki düzeyinin daha yüksek olması gerekliği, yatırım teşvik sistemi mevzuatından kaynaklanan ilimize özgü sorunlar, alternatif finansman kaynaklarının çeşitliliğinin azlığı ve yeterince bilinmemesi.

 SORUN ALANI 7: TANITIM – İMAJ

 Karaman'ın tanıtımının yeterli seviyede yapılamaması, Karaman şehir imajı noktasında sorunlar sosyal aktivitelerin yetersizliği, tanıtım faaliyetlerinde koordinasyon eksikliği.

SORUN ALANI 8: KURUMSAL KAPASİTE

 Firmaların kurumsal kapasitelerinin eksik olması, AR-GE ve yenilikçilik alanlarında kapasitenin yetersiz olması, firmaların ortaklık kültürünün zayıf olması, Danışmanlık hizmetlerinin istenilen seviyede olmaması, kurumlar arası işbirliğinde yaşanabilecek sorunlar, Firmaların insan kaynakları yönetiminin yeterli düzeyde olmaması.

Markalaşma ve yeni pazarlara erişim noktasında uygulama ve bilgi eksikliği olması, yukarıda belirtilen sorunlara ek olarak; Karaman ili genelinde geniş katılımla yapılan çalıştaylar, odak grup toplantıları sonucu tespit edilen ve İl için önemli görülen diğer hususlar aşağıda detaylandırılmaktadır.

 Teşvik sisteminde ilçe bazlı ve ürüne göre teşvik verilmesi, Yatırım Teşvik Sisteminde İlimizin daha alt bölgelerde yer alması Atık su tasfiyesine yönelik olarak Arıtma Tesisinin kurulması ve/veya modernizasyonu (OSB ve Şehir Merkezi)

Nitelikli personel istihdamı ve göç konusunda yaşanan sorunlar nedeniyle şehrin yerel cazibe merkezi olmasına yönelik olarak sanatsal, kültürel, spor, tiyatro v.b. etkinliklerin artırılarak şehrin sanayi ve üniversite ile paralel gelişiminin sağlanması,

 İzin ve ruhsat süreçlerinin yatırımcı lehine kısaltılması,

Mesleki ve Teknik Eğitim Okullarının modern makine-ekipman ile eğitim verebilmesi için daha fazla finansman sağlanması.