KARAMAN KIRMIZI ET ÜRETİCİLERİ BAŞKANI BAŞPINAR: "ETİN İHRAÇ EDİLMESİ GEREK"

TAKİP ET

Karaman Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Seçkin Başpınar, İthal edilen etler yüzünden Et ve Süt Kurumu'nda depoların dolduğunu ve bu sebepten üreticinin elindeki hayvanların kesimi beklediğini belirterek devletin acilen et ihraç etmesi gerektiğini söyledi.

Eski Tarım ve Orman Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba döneminde ucuz et projesi adı altında devletin yüksek oranda et ithal ettiğini ve ithal edilen etlerin ucuz fiyattan vatandaşla buluşması için 11 ayrı marketle anlaşma yaptığını söyleyen Karaman Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Seçkin Başpınar, “Daha öncesinde devlet ithal edilen eti anlaşmalı 11 firmaya 20 liradan satıyordu. O zaman devlet eti ucuz alıp, firmalara ucuz satıyordu. Ama şimdi devlet eti 29 liradan alıyor, bu firmalarla arasındaki taahhütten dolayı yine 20 liraya satıyor. Devlet burada kiloda 9 lira zarar ediyor. Bu 9 lirayı da görev zararı olarak belirtiyor” şeklinde konuştu. 

Türkiye genelinde 200 binin üzerinde kesimi bekleyen dananın olduğunu belirten Başpınar, ithalatın durdurulması gerektiğine işaret ederek, “Bir taraftan kaçak canlı hayvan, bir taraftan lop et, bir taraftan kasaplık et… İhaleler sonucunda ülkeye aşırı derecede ithal et girdi ve yerli üreticimizin de yetiştirmiş olduğu besilik hayvanlar, yetişti ve kesimi bekliyor. Bakanımız, yerli dananın kesimini 29 liradan, ithal danaları da 28 liradan kesme şartıyla bir fiyat açıkladı. Üreticinin elindeki bütün danaları keseceklerini ifade ettiler. Şu an kesimler devam ediyor ama, Türkiye genelinde 200 bin, Karaman’da ise bine yakın kesimi bekleyen dana var. Bu hafta 120’e yakın hayvanımız kesime gidecek.  Kırmızı et üreticilerinin kesimi bekleyen hayvanlarının kesilmesi ve üretimin devam edebilmesi için etin ihraç edilmesi gerek” dedi.