Karaman'ın meşhur Divle peyniri TRT Haber'i Ayrancı'ya Getirdi

TAKİP ET

Karaman'ın Ayrancı ilçesine bağlı Divle köyünde hazırlanan ve doğal mağaralarda saklanan obruk peyniri için TRT Haber ekibi Ayrancı'ya gelerek peynirin hazırlanmasından saklanmasına kadar olan süreci görüntüleyerek TRT ekranlarına taşıdılar.

TRT Haber’den Ahmet Rışvan'ın özel haberi şöyle;

Karaman'a ait Divle Obruk peyniri dünya devleri ile yarışıyor. Özel bir mağaranın derinliklerinde saklanan peynirler, 6 ayda olgunlaşıyor. Fransa'nın ünlü Rokfor peyniri ile yarışan Divle peyniri, uygun fiyatı ile rakiplerini geride bırakıyor.

Fransa'nın Rokfor kasabası, ürettiği peynirler ile dünyanın dört bir yanında adını duyurdu. Bugün birçok ülkede, market raflarında Rokfor peyniri bulmak mümkün.

TRT Haber ekibi, Rokfor'dan 3 bin 700 kilometre ötede Toroslar'ın eteğindeydi. Karaman'da Rokfor peynirine rakip bir peynir üretiliyor.

İşte o peynirin hikayesi...

Peynirde koyun ve keçi sütü kullanılıyor

Divle Obruk peyniri üreticisi, peynirin hazırlanma sürecini şöyle anlatıyor:

"Öğlen olur, koyunlarımızı sağmaya başlarız. Ellerimize helkelerimizi, bidonlarımızı, torbamızı, yemimizi alırız, koyun yatağına götürürüz. Koyun yatağında koyunlarımızı sağarız. Sütü getiririz, kazanlara koyarız, biraz pişiririz. Peynirimizi çalarız."

Bu aşamalardan sonra peynir mayalandı, suyu süzüldü. Son noktaysa tulumlar. Peynir tuluma basılıyor ve tulumlar dikiliyor. Daha sonraysa peynir olgunlaşmaya hazır.

6 ay mağarada bekletiliyor

Peynirler için yerin 36 metre altında mağara macerası başlıyor. Divle köyü muhtarı Tacettin Durna, bu özel mağarayı anlatıyor:

"Antibiyotik özelliği bulunan, eşi benzeri bulunmayan bir bakteri var burada. Beyaz olarak giren tulum, mavi küf yaparak kabarıklaşır. Sonra mavi küf kırmızıya dönüşür. Kırmızıya dönüşen peynirlerimizin hazır olduğu anlaşılır."

6 ayda olgunlaşan peynirler için sıra satışta. Üretici Abdullah Toker, "Bizim peynirimiz 150'ye, 160'a gidiyor. Onlarınki (Rokfor) şu an 400 lirayı filan buluyor" diyor.

Pazarın gayet iyi olduğunu söyleyen üreticiler, peyniri tüm dünyayla buluşturmak istiyor.

Kaynak: TRT Haber