KARAMAN'IN BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ KAYIT ALTINDA

TAKİP ET

Konu ile ilgili Karaman Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama şöyle; 'Ülkemizin sahip olduğu biyolojik çeşitlilik değerlerinin kayıt altına alınması için

2013 yılında Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi hazırlanmıştır. Bu proje ile 81 ilin biyolojik çeşitliliğinin literatür taraması devam etmektedir. 
Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Çalışmalarına 2015 yılında Karaman ilinde başlanmış, iki yıl süren literatür ve arazi çalışmaları 2017 yılında tamamlanarak ilin biyolojik çeşitliliği kayıt altına alınmıştır. 
Proje kapsamında arazi programları hazırlanmış tüm canlı gruplarında toplam 365 gün arazi çalışması yapılmıştır. Yapılan arazi çalışmaları sonucunda elde edilen veriler Doğu Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce bölgesel ve konumsal bazda kayıt altına alınacaktır. Bu proje ile belirlenen biyolojik çeşitlilik verileri, hem sürdürülebilir doğal kaynakların yönetimi hem de farkındalık yaratması açısından kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşlarının yaptığı çalışmalarda doğal kaynakların kullanımı yönünden değerlendirilmesine yardımcı olacaktır.
202 kuş türünün tespit edildiği araştırmalarda, Küçük Akbaba’nın Karaman da yaşadığı belirlendi. Küçük akbabalar korunması için acil önlem alınması gereken canlılar listesinde üst sıralarda yer almaktadır. 1960 ve 2010 yılları arasında yarıdan fazlası yok olan Akbaba “Dünya Doğayı Koruma Birliği” tarafından tehlike altında statüsüne alınmıştır. Ankara’nın Beypazarı ilçesi, türün en önemli üreme ve beslenme alanıdır. Bu yırtıcı kuş türünün Karaman’da da yaşaması dikkatleri çekmiştir.”