Karaman'ın 98 yıldır gerçekleşmeyen rüyası

TAKİP ET

Göksu nehrinin boşa akan suyunun 98 yıldır Karaman ovasına kazandırılamamasını eleştiren Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, Karaman'ın Göksu rüyasının gerçekleşmesi için bir arpa boyu yol katedilemediğini ifade etti.

Karaman'ın Göksu Rüyasının 1935 senesinde başladığını ancak bir sonuca ulaştırılmadığını belirten Bayram, "Karaman’da tarımın devamı için yıllarca tüm Karaman halkının hayali ve sevdası Göksu Nehri’nin suyunun Ovamızın bereketli tarım arazileriyle buluşmasıdır. Bundan yaklaşık 98 yıl önce yapılan bir açıklamada Göksudan istifade ederek Karaman Ovasınının sulanması için çalışmalar yapılmıştır. Sonuç? 1935 senesinden bugüne bir arpa boyu yol alamadık maalesef. Ankara ziyaretlerimizde Tarım Bakanımıza DSİ yetkililerimize ve siyasetçilerimize su sıkıntımızı Ziraat Odası olarak iletiyoruz iletmeye devam edeceğiz. Göksu nehrinin Karaman tarımının tek kurtuluşu olduğunun önemini herkes biliyor söylüyor ama tüm çabalarımıza rağmen bir türlü eyleme geçemedik" dedi.

Bayram, mevsim ortalamasına göre yaklaşık ortalama günlük 3 milyon metre küp, yıllık toplamda ise yaklaşık 1 milyar metreküp suyun boşa  akıp Akdeniz’e döküldüğünü söyleyerek, "İlimiz arazilerine 35 km mesafeden akıp giden Göksu, yeraltı kaynaklarımızın kuruması azalması nedeniyle üreticilerimizin umududur. İlimize bırakacağımız en büyük miras SU'dur." Ovamıza dış havzalardan gelecek sulama projelerine öncelik verilmesi gerekmektedir. Üretmek için var gücüyle uğraşan çiftçimizin suya ihtiyacı var. Devletimizin yapacağı bir proje ile Göksu, ovamızın bereketli topraklarıyla buluşur, tarım hayat bulur. Tüm enerjimizi dış havzalardan su gelmesi için harcayamalıyız. Karaman Ovasının su sorunu çözülmesi için herkes seferber olmalıdır" diye konuştu.

Mehmet Bayram Göksu DSİ Ankara ova Akdeniz tarım çiftçi Karaman