Karaman'ı TEKNOFEST'te temsil edecekler

TAKİP ET

Karaman Ongun Kuşu isimli İHA ile yarışmaya katılacaklar

Karaman Temizel - Ünlü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin tasarladığı insansız hava aracı TEKNOFEST'te düzenlenecek yarışmalara katılarak dereceye girmeyi hedefliyor.  

TEKNOFEST kapsamında gerçekleştirilecek Liseler Arası İnsansız Hava Araçları Yarışması, 16 – 20 Eylül 2020 tarihlerinde Gaziantep’te lise öğrencilerine yönelik olarak Sabit ve döner kanat olmak üzere iki kategoride düzenlenecek. 

Yarışmalarda ve projelerde adını duyuran okulu Temizel Ünlü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenleri döner kanat bir İHA ile bu yarışmaya katılmaya hazırlanıyor. Daha önceki MEB Robot yarışmalarında da Drone ve birçok kategoride birincilik ve üçüncülükleri olan okul, bu yarışmadan da dereceyle dönmeyi hedefliyor. Okul öğretmenleri İsmail Ay ve Hakan Atçeken yönetiminde 12. Sınıf öğrencileri Mehmet Ali Aladağ, Emre Barış Bozkurt ve Furkan Karademir bu yarışmaya hazırlandılar. 

İSMİNİ KARAMAN ONGUN KUŞU KOYDULAR 

Karaman Ongun Kuşu isimli İHA ile yarışmaya katılacaklar. 

Okul müdürü Bülent Karademir şöyle dedi: 

"Lise olarak son dört yıldır yaptığımız çalışmalarla çok ciddi bir noktaya geldik. Özellikle insansız hava aracı kategorisindeki çalışmalarımızla bugün TEKNOFEST kapsamında Gaziantep’te düzenlenecek olan TÜBİTAK yarışmalarına katılmaya hak kazandık. Bu konuda çok ciddi bir veri tabanımız oluştu. Çok güzel bir çalışmamız var. Türkiye’deki meslek liseleri içerisinde dokuz lise bu yarışmaya kabul edildi. Dokuz olduktan bir tanesi de bizim okulumuzdur. Bu çalışmada emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ederim. Yaptığımız çalışmalar sadece bundan ibaret değil. Avrupa Birliği projelerinde şuanda Türkiye’den Avrupa Birliği Ulusal Ajansa akredite olabilen on okuldan biriyiz. Yine yapmış olduğumuz proje çalışmalarında TÜBİTAK’ta 2018 ve 2019’da üçüncülük dereceleri alan bir okuluz. 

"YURT DIŞINDAKİ YARIŞMALARA DA KATILMAK GİBİ BİR HEDEFİMİZ VAR"

2020 TEKNOFEST’te üçüncülük derecesi alan ve Konya’da TÜBİTAK’ın liseler arası öğrencilerin yapmış olduğu bölge yarışmasında üçüncülük ödülü alan okuluz. Son dört yılda yapmış olduğumuz çalışmaların meyvesidir bunlar. Oldukça ciddi bir noktaya geldiğimizi söyleyebilirim. Bunun tesadüf olmadığını özellikle söylemek istiyorum. Bir emek, çaba ürünü. Bizim hedefimiz bu. Sadece yurt içindeki yarışmalar değil. Önümüzdeki yıllarda lisemiz olarak yurt dışındaki yarışmalara da katılmak gibi bir hedefimiz var. İnşallah bunu da gerçekleştireceğimize inanıyorum. 

Bu çalışmaların devamında okulumuzda açılmış olan bir bölüm üzerinden Mevlana Kalkınma Ajansı’na da bir proje hazırladık. Üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Özellikle savunma sanayi sistemleri okulumuzda bulunan savunma sistemleri elektroniği bölümü üzerinden buna hazırlanıyoruz. Projemiz yazım aşaması bitme noktasına geldi. Hedefimiz orda da otomon dronlarla ilgili çalışmalarımızı bir projeye dönüştürüp okulumuza gelecek nesillere güzel bir çalışma ortamı hazırlamak için destek almayı ümit ediyoruz."

“İLİMİZDEN KATILAN TEK OKULUZ”

Öğretmenlerden Hakan Atçeken ise "TEKNOFEST kapsamında düzenlenen birinci liseler arası insansız hava aracı yarışmasına katılıyoruz. İlimizden katılan tek okuluz. Toplamda yarışmaya katılacak dokuz lise var. Öğrencilerimizle yaklaşık iki aydır kesintisiz bir üretim ve programlama süreci geçirdik. Pandemi koşullarında zor oldu ancak öğrencilerimiz tasarlamadan, modellemeden, çizim kesim ve montajına kadar İHA’mızın tüm parçalarını ürettiler. Aynı zamanda da programlamasını gerçekleştirdik. 

Bir otomon İHA ürettik. İHA belirli koordinatlara gidip belirli görevleri yapıp tekrar kalktığı yere inebilecek kabiliyette. Bunu tamamen öğrenci ve öğretmenlerimizle başardık. Bu bizim için yeni ufuklarında yolunu açtı. Örneğin kargo taşımacılığı yapan İHA’ların artık bir modelini yaptık. İstersek bunu bir kargo taşıyan İHA’ya çevirebiliriz. İstediği konuma gidip geri gelebilir. Buna benzer İHA’ların artık daha çok hayatta kullanımı söz konusu olacak. Büyük şirketler artık İHA ruhsatlarıyla kargo taşımacılığı ve canlı organ taşımacılığı gibi çok hızlı yapılabilecek işlerin ruhsatlarını aldılar. Okulumuz bu anlamda ilkleri başardı. İlde ilk İHA’yı üreterek yarışmaya sokacağız" ifadelerini kullandı. 

Yarışmada bir İHA’nın belirlenen koordinatlarda otonom olarak ilerleyerek belirlenen noktalara yükünü bırakması ve tekrar kalktığı noktaya inmesi gibi bir dizi görev bulunuyor. Temizel Ünlü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri bu görevleri okul bahçesinde kurdukları yer kontrol istasyonundan yapmayı başarmışlar. 

TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında Gaziantep Alleben Göletinde 16-20 Eylül 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilecek yarışmada her bir kategoride birincilere 20.000 TL, ikincilere 15.000 TL ve üçüncülere 10.000 TL ödül verilecektir. Yine her iki kategoride 5.000 TL mansiyon ödülü ile 6.000 TL TUSAŞ Özel Ödülü verilecek.