KARAMAN GIDA SEKTÖRÜNÜN DIŞINA ÇIKMALI

TAKİP ET

Karaman gıda sektörüne verilen teşviklerden dolayı bisküvi, çikolata, kek, un ve makarna gibi gıda sektörlerinde gelişme gösterirken, diğer sektörlerin eksikliğini yaşıyor. Bu eksikliklerin giderilmesi için ise, Karaman'ın gıda sektörü dışındaki potansiyeline bakılıp ona göre çalışmaların yapılması gerekiyor

Gıda haricinde ekonomik çeşitliliği olmayan Karaman'da başka bir sektör gelişmediği için , ekonomik çeşitliliği yakalamak mümkün olmuyor. Gazetemize yaptığı açıklamada Karaman'ın olası bölgesel daralmalar halinde tek sektöre bağımlı kalmasının büyük risk taşıdığını söyleyen Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Toktay, "2015 yılında Ülkemizin konumu itibariyle yaşadığı sıkıntılar bu konuyu daha dikkat çekici noktaya getirdiği açıktır. İlimiz ekonomisini canlandırmak için farklı ekonomik sektörlere açılmak gerekmektedir" dedi.

Oda Yönetimi olarak göreve geldikleri 2009 yılından bu yana temel amaç olarak, Karaman'ın var olan potansiyelini güçlendirme ve ekonomik çeşitliliği artırarak kırılganlığı azaltmayı amaçladıklarını dikkat çeken Toktay, "Bu doğrultuda alternatif bir sektör yaratmak adına çalışmalar yürüttük. İlimizin tarihi geçmişi nedeniyle inanç turizmi açısından yüksek potansiyele sahip olduğunu görmekteyiz. Karaman, deniz, güneş, kum üçgenine sıkışan, turizmde alternatif arayışlar içerisinde olan ve bu sıkışıklığı aşmak isteyen sektör temsilcileri için; tarihi, kültürel mekanları ve coğrafyası ile bulunmaz bir avantajdır, diye düşünüyorum" sözlerini kullandı.

İLK ÇAĞLARDAN İTİBAREN 6 FARKLI DÖNEME ŞAHİTLİK ETTİ

"Karaman’daki var olan inanç turizmi potansiyelini öne çıkartmak ve dikkat çekmemiz gerekiyor" diyen Toktay, "4 bin 500 yıllık tarihi geçmişi olan Karaman, neolitik çağlardan başlayarak günümüze kadar pek çok dönem ve medeniyete ait tarihi eserlere ve mekanlara sahiptir. Karaman’da M.Ö. ki dönemlerden başlayarak Hitit, Roma, Bizans dönemlerine ait eserler ve kalıntılar vardır. Ayrıca Selçuklu Dönemi, Beylikler Dönemi'nden Karamanoğlu Beyliğine ait eserler ve Osmanlı Dönemine ait eserler halen ayakta ve insanlara hizmet sunmaktadır. Kültürel, tarihi ve coğrafi mekanlarıyla turizm açısında önemli bir noktadadır.Ancak İlimizin turizm yönünden tanıtımının tam olarak yapılamadığını ve turizm sektörünün eksikliğini yaşadığımızı düşünüyorum" açıklamalarında bulundu.

TANITIM İÇİN 5 YILDA 4 PROJE HAYATA GEÇİRİLDİ

Bu kapsamda bacasız sanayi olan turizm sektöründe de Karaman'ın gelişmesini sağlamak ve sosyo ekonomik gelişimini daha da canlandırmak amacıyla KTSO olarak bir çok proje yürüttüklerini dile getiren Toktay, "2010 yılında Mevlana Kalkınma Ajansı destekli 'Karaman’ın İnanç Turizmi Potansiyelinin Araştırılması Master Planı' projesi ile bu çalışmaların fizibiletisini çıkararak temellerini attık. Yine 2011 Yılında 'Hz. Mevlana’dan Yunus Emre’ye Evrensel Sevgi ve Kültürlerin Kardeşliği' adlı proje çalışması ile ilimizin turizm açısından tanıtım eksikliğini gidermeyi amaçladık. 2015 yılına geldiğimizde projesine başladığımız 'Karaman İli Fotosafari Turizmine Yönelik Çalışma' ve 'Karaman' a Özgü Yemeklerin Yapımı Sunumu Uygulama Eğitimi' ile bu konudaki çalışmalarımızı devam ettirdik. Şu anda Karaman Tanıtım Platformu kısa adı 'KARTAP' ile de internet sitesi üzerinden ilimizi tanıtıcı bilgiler ve resimler ile İlimizin tanıtım eksikliğini gidermeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

YABANCI TURİST SAYISI 10 KAT ARTTI

Yapılan çalışmaların meyvesini vermeye başladığına dikkat çeken Toktay, "Son beş yılda ilimizi ziyaret eden yerli turist sayısı 3 kat; yabancı turist sayısı yaklaşık 10 kat artmıştır. Bu açıdan değerlendirildiğinde özellikle inanç turizmi potansiyeli yüksek olan ilimizde bu sektörün gelişmesini yönünde çalışmalar yürütmeye devam etmekteyiz" sözlerine yer verdi.