KARAMAN ENERJİ ÜRETİM FİRMALARININ AKININA UĞRADI

TAKİP ET

Yenilenebilir enerjinin öneminin kavranmasıyla birlikte güneş enerjisi bakımında Türkiye'de ikinci sırada yer alan Karaman'da 2015 yılı itibariyle enerji üretiminde faaliyet gösteren 150 firma bulunuyor.

Karaman konumu itibari ile diğer iller arasında yenilenebilir enerji konusunda önemli bir yere sahip olarak karşımıza çıkıyor. Her ne kadar önemi geç fark edilen bir durum olsa da Karaman artık enerji üretimi alanında yatırıma yönelmiş bir durumda. Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Toktay, Karaman'daki yenilenebilir enerjiyle alakalı gelişmeleri gazetemize anlattı.

Karaman'ın son yıllarda  alternatif enerji kaynağı olarak görülen ve önemli teşvik ve destekler verilen rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarında önemli bir merkez olarak gösterildiğini söyleyen Toktay, “Bir yatırım alanı olarak Karaman, güneş ve rüzgar enerjisi açısından da büyük bir potansiyele sahiptir. İlimiz, yenilenebilir enerji kaynakları arasında en popüleri olan güneş enerjisi açısından da yatırımlara açık konumdadır. Türkiye’nin güneş enerjisi radyasyon değeri en yüksek illeri arasında ikinci sırada yer alan Karaman, rüzgar enerji santrali kurulabilecek rüzgar potansiyeline de sahiptir” dedi. 
Yenilenebilir enerji konusunda farkındalık kazanılmasıyla birlikte Karaman'ın yatırımcılar tarafından görülmeye başlandığını dile getiren Tokta, "Bir kaç yıl önceye kadar 10 adet olan enerji üretimi alanında faaliyet gösteren firma vardı. Bu sayı 2015 yılı itibari ile 150 ‘yi bulmuştur" şeklinde konuştu.
Şu anda yatırımcı firmaların, illerin elektrik sağlayıcı kurumlarının yeterli yatırımları yapmaları için beklediklerini söyleyen Toktay, “Şu anda ürettikleri elektriğin aktarılacağı elektrik trafolarında ve diğer mekanik yapılardaki kapasite yeterli düzeyde değil” diye belirtti.  
Toktay, Karaman için lisansız üretim kotası 1 Megawat'ın artırılması halinde Karaman'da kalkınmada önemli bir ekonomik ve toplumsal gelişme sağlanabileceğine de dikkat çekti.