Karaman Elma Borsası Binası'nın Yapımı Tamamlandı! Sırada Elma Sınıflandırma Tesis Var!

TAKİP ET

Karaman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından projelendirilen ve Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen Karaman Elma Borsası Binası'nın yapımı tamamlandı.

Gazetemizin edindiği bilgilere göre, Karaman Elma Borsası projesi 17 Nisan 2023 tarihinde ihaleye çıktı.
İhaleyi kazanan firma, Bahçelievler Mahallesi 2.Organize Yolu ile yeni çevre yolunun bulunduğu kısımda 4618 ada 113 parsel üzerine yapılına başladı ve bina 2024 Mart ayı başında tamamlandı.
Toplam 3 bin 600 metre kare alan üzerine 3 bin metre kare kapalı alanı olan binanın 1.kısmı ise tamamlandı. 1.kısımda yönetim binası ile çeşitli birimlerin olacağı ve buraya getirilen elmaların fiyatlandırılarak satışının gerçekleştirileceği öğrenildi. 
İKİNCİ KISMINA BAŞLANACAK
1.kısmın tamamlanmasının ardından 2.kısımda ise Elma Sınıflandırma ve Paketleme Tesisinin yapılacağı öğrenildi.
Tesisin yapımının tamamlanması ile burada toplanan elmalar soğuk hava depolarına ulaştırılıncaya kadar soğuklama odalarında koruma altına alınacak.
Tesiste saatte 7 ton ve her gün 170 tona yakın elma sınıflandırılarak işleme ve pazara hazır hale getirilecek. Aynı zamanda tesiste sezona bağlı olarak vatandaşlar istihdam edilecek. Tesisin Elma Üreticileri Birliği tarafından işletileceği öğrenildi.
SOĞUK HAVA TESİSİ DE YAPILACAK
Elma sınıflandırma tesisin tamamlanması ile 3.kısımda ise soğuk hava tesisisin yapılması planlanıyor.
Projenin 25.500.000.00 TL olan bütçesinin % 12’lik kısmı olan 3.000.000.00 TL’sini Elma Üreticileri Birliği ve Karaman İl Özel İdaresi tarafından, 22.500.000.00 TL’lik kısmı ise Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi tarafından karşılanıyor.







Karaman Elma Borsası Borsa Elma