Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesinden önemli uyarı!

TAKİP ET

Geçtiğimiz günlerde Karaman'da yaşanan mantar zehirlenmesi olayı ile ilgili Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, yaptığı duyurudu vatandaşlara mantar tüketimi nedeniyle oluşabilecek zehirlenmelere karşı vatadaşlara uyarıda bulundu.

Karaman'da bir ailenin evinin bahçesinden toplatığı mantarı tüketmesi üzerine aileden 24 yaşındaki Dilara Çağlayan, hayatını kaybetti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'da geçtiğimiz günlerde Karamanlı aileyi örnek gösterek vatandaşlara uyarıda bulunmuştu.

Bir uyarıda Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesinden geldi. Konu ile ilgili yapılan duyuruda; "Mantar zehirlenmeleri konusunda vatandaşlarımızı bilinçlendirmek vce uyarılarda bulunma gereği duyulmuştur." ifadeleri kullanılarak bir bilgilendirme metni yayımlandı.

Konu ile ilgili karaman eğitim ve Araştırma Hastanesinden yapılan uyarı şu şekilde:

İlimizde ve ülkemizin birçok şehrinde yaşanan ve ulusal basında yankı uyandıran Mantar Zehirlenmeleri konusunda vatandaşlarımızı bilinçlendirmek ve uyarılarda bulunma gereği duyulmuştur. Bilindiği üzere mantar zehirlenmeleri, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde görülmektedir. Ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi Karaman ilimizin kırsalında da kendiliğinden yetişen çeşitli türden çok sayıda zehirli mantarların olduğu bilinmektedir.
Doğada birçok zehirli mantar bulunmakla birlikte doğal ortamlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ ya da pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi zehirlenmeler meydana gelmektedir.
Mantarlar alerji ve aniden başlayan ve ölüme neden olabilen ciddi bir alerjik reaksiyona neden olabilecek gıdalar gurubunda olduğundan dolayı bu besin öğesini tüketen vatandaşlarımızın dikkatli olmalarında fayda vardır. Ölümle sonuçlanan bitkisel kaynaklı zehirlenmelerin % 50'si yabani mantarlardan kaynaklandığından dolayı vatandaşlarımızın bu konuya çok dikkat etmeleri gerekmektedir.
Mantar yemek isteyenlerin bakkallarda, marketlerde ve çeşitli satış noktalarında satılan denetimli, paketli, üretim ve son tüketim tarihi belli olan, ambalajı bozulmamış ürünleri tüketmeleri sağlıklı ve güvenli olacaktır. Olası mantar zehirlenmelerinin belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişmektedir. Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerinin yenmesini müteakiben de 6 saat sonra ortaya çıkabilir. Mantarın yenmesini takiben 2 saat gibi kısa bir sürede zehirlenme belirtilerine sebep olan mantarların yenmesi durumunda; sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz-boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı, kusma ve terleme görülebilir. Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise; bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir.
Mantar yiyen bir kişide yukarıda verilen belirtilerin görülmesi hâlinde yapılacak en doğru hareket en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmasıdır. Zehirlenmeler konusunda bilgi almak isteyen vatandaşlarımız 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezi'ne danışabilirler.

karaman karaman eğitim ve araştırma hastanesi