KARAMAN DEVLET HASTANESİNDE ORGAN BAĞIŞININ ÖNEMİ ANLATILDI

TAKİP ET

Karaman Devlet Hastanesinde düzenlenen organ ve doku naklinin öneminin anlatıldığı programda organ naklinin önemi çeşitli sunumlar ve konuşmalarla katılımcılara anlatıldı.

Karaman Sağlık İl Müdürlüğü, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi ve Karaman Organ Nakli Derneği, 3 – 9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftasında program düzenledi. Karaman Devlet Hastanesinde düzenlenen programa Vali Fahri Meral, KMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğrencileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Programın açılış konuşmasını Karaman Organ Nakli Derneği Başkanı Ercan Çalışkan  yaptı. Türkiye’de organ nakli ve bağışının yeterli düzeyde olmadığı için organ yetmezliği tedavisi gören birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybettiğini söyledi. Kendisinin ‘de 9 yıl önce gerçekleştirilen organ nakli vesilesiyle hayatta olduğunu belirten Çalışkan, “10 yıl önce geçirdiğim kalp krizi sırasında kalbindeki kasların yüzde 60’ı görevini yapamaz hale gelmişti. Geçirdiğim kalp krizi sonrasında doktorlar ameliyatla tedavi edilemeyeceğimi söyledi. Belli bir süre kalp pili ile yaşadım. 18 ay boyunca bir odada tek başıma cihaza bağlı kaldım. Bu süreçte 5 kere kalbim durdu. Sonrasında dua etmeye başladım ve eğer Allah’ım bana ikinci bir bahar yaşama şansı verirse, insanlara organ bağışının önemini anlatmaya ömrümü adayacaktım. Nitekim rabbim bana 2’inci baharımı yaşattı. 2010 yılında geçirdiği trafik kazası sonucu 22 yaşındaki bir genç kızımızın hayatını kaybetmesi sonucu, genç kızımın kalbi Akdeniz Üniversitesinde bana nakledildi. Ameliyat sonrasında sağlık durumum normale dönünce ben de sözümü tutmaya başladım ve her platformda organ bağışının önemi anlatarak birçok kişinin organ bağışında bulunmasına vesile oldum” dedi.

“BAZI BEDENLER BAĞIŞLANAN ORGANLA CAN BULUR”

3 – 9 Kasım Organ Doku Bağışı Haftasının organ bağışının önemini gündemde tutmak için kutlandığını dile getiren Karaman Sağlık İl Müdürü Dr. Hasan Arslan ise şöyle konuştu: “İnşallah bu hafta için yapılan etkinlikler hedefine ulaşır. Bu vesileyle de bazı bedenler bağışlanan organlar can bulur. Toplumda yaptığımız bütün çalışmalar insan için.

“ORGAN BAĞIŞINI ÇOK ÖNEMSİYORUZ”

İnsanlar mide sistemi, sindirim sistemi gibi sistemlerden oluşuyor. Sistemler de organlardan oluşuyor. Organ bir şekilde görevini yapamaz duruma gelir ise, sistem çalışmıyor. Sistem çalışmayınca da insan hayatı bir şekilde son buluyor. Tıbbın ilerlemesiyle organların başka bir bedene nakledilmesi durumu gerçekleşmiş ve canlar kurtarılmaya başlamış. Bu sebeple organ bağışını çok önemsiyoruz.”

Program, organ bağışının önemine ilişkin konuşmalar ve sunumlarla devam etti.