KARAMAN'DAN DİL BAYRAMI MESAJLARI

TAKİP ET

R. ŞEKER; “DİLİMİZ KİMLİĞİMİZDİR” 
AK Parti Karaman Milletvekili Dr. Recep Şeker, Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi Anma Etkinlikleri nedeniyle bir mesaj yayınladı.
Şeker mesajında şu ifadelere yer verdi:“Dil, bir milletin varlığını ve devamını sağlayan en önemli ortak değerdir, milletlerin geçmişten devraldıkları en büyük ve en önemli mirastır. Milli kimliğin ve kültürün asli unsuru olan dil, kültürü ve kültür unsurlarını geleceğe ve yeni nesillere aktaran taşıyıcıdır. Milli değerlerimizin ve kültürümüzün korunarak, nesilden nesle aktarılmasında en etkili araçlardan biri olan dilimiz hiç kuşkusuz, en önemli kültürel mirasımızdır.
741 yıl önce Karamanoğlu Mehmet Bey yayınladığı "Bugünden sonra divanda, dergâhta, bargâhta, mecliste ve meydanda Türkçeden başka dil kullanılmayacaktır" ünlü fermanı ile dilimizin Anadolu’da köklü bir çınar haline gelmesini sağlamış, dilimizin Anadolu’da ve yeryüzünde ebediyen yaşamasında öncü olmuştur. Yunus Emre, Hacı Bektaşi Veli, Kaygusuz Abdal, Pir Sultan Abdal, Karacaoğlan halka halkın diliyle seslenmiş, dilimizin korunmasına, gelişmesine ve bu günlere gelmesine çok önemli katkı sağlamışlardır. Türkçemiz,  aydınların konuşma ve yazı dili olmuş, halkımız her zaman Türkçe konuşmuş, ninnilerini ve ağıtlarını Türkçe söylemiştir. 
Yeni sözcükler üretmeye imkân sağlayan, saydam bir yapıya sahip düzenli ve kurallı bir dil olan Türkçemiz; kelime dağarcığı, kullanıldığı coğrafya ve konuşan nüfusun büyüklüğü bakımından da dünya dilleri arasında da en itibarlı diller arasında yer almakta, insanlık tarihinin en köklü en kadim dillerinden biri olarak kabul edilmektedir. Dünyanın her ülke ve şehrinde mutlaka Türkçe konuşan birileri bulunmakla birlikte Türkçe, tarihte Türk Devletlerinin kurulup hüküm sürdüğü tüm coğrafyada, Balkanlarda, Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinde, Ortadoğu’da; İran, Çin, Afganistan gibi ülkelerde yoğun ve kalıcı olarak kullanılmaktadır.
Atayurt’tan Anayurda, geçmişten geleceğe kimliğimizin ve kültürümüzün devamını sağlayan en önemli değerimiz ve zenginliğimiz olan Türkçemiz, Karamanoğlu Mehmet Beyin  tarihi fermanı ile Anadolu topraklarında köklü bir çınar haline gelirken,Yunus Emre berrak dili, Türkçeyi kullanmadaki gücü ve dehası ile bu ulu çınara can suyu vermiş, Türkçemiz onun elinde yüksek bir edebi ve felsefi anlatım gücü kazanmıştır. Şiirlerinde Allah aşkını ve insan sevgisini işleyen, sevgi, hoşgörü temeli üzerine inşa ettiği felsefesiyle bütün insanlığı kucaklayan Yunus Emre, duru ve temiz Türkçesiyle bugün de birçok şair ve yazara ilham kaynağı olmaktadır. Türkçemizi yüksek kültürümüzün nişanesi kılan Yunus Emre ve onun gibi birçok gönül erimize, şairlerimize, yazarlarımıza, mütefekkirlerimize minnet borçluyuz.
Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi Anma Etkinlikleri vesilesi ile Türk diline büyük hizmetlerde bulunan Karamanoğlu Mehmet beyi, ecdadımızı, güzel dilimizi kültürümüzün nişanesi kılan Yunus Emre ve onun gibi birçok gönül erini, şairlerimizi, yazarlarımızı, mütefekkirlerimizi ve bütün edebi şahsiyetleri minnet, rahmet ve şükranla yad eder, tüm Karamanlı hemşerilerimi en kalbi duygularımla muhabbetle selamlıyorum.”

M. ER: “TÜRKÇE BİLİNİRLİĞİ EN FAZLA OLAN DİLLERDENDİR”
AK Parti Karaman İl Başkanı Mehmet Er, 13 Mayıs Türk Dil Bayramı vesilesiyle bir mesaj yayımladı.
Er, mesajında, "Dünyanın en köklü ve en zengin dillerinden biri olan Türkçemizin Anadolu’da ilk kez devlet dili olarak kabul edilmesinin 741'inci yıldönümünü sevinçle kutluyoruz. Karamanoğlu Mehmet Bey’in 13 Mayıs 1277’deki tarihî fermanıyla devlet kurumlarında Türkçe'den başka dil konuşulması yasaklanmış ve milletimizin bağrından çıkarak Yunus Emrelere ilham kaynağı olan dilimize hak ettiği değer verilmiştir.
Türkçe, bugün hem konuşan kişi bakımından hem de yayıldığı geniş saha itibarıyla dünya dilleri arasında bilinirliği en fazla olan dillerdendir.
Millet olarak ezelden ebede yürüyüşümüzün en kıymetli değerlerinden olan dilimiz, zengin bir edebiyatı, tarihi, sanatı kaldırabilme ve taşıyabilme gücüyle bunların cümlesi diyebileceğimiz medeniyetimizin ana direği hükmündedir.
Türkçemizi yaşatmak ve tüm varlıklarıyla gelecek nesillere aktarmak, dilimize sahip çıkmak hepimizin sorumluluğudur. Karamanoğlu Mehmet Bey'in,Yunus Emre'nin diyarı Türkçe'nin Başkenti Karaman'da yaşamak bizlerin sorumluluğunu bir kat daha arttırmaktadır. 
Bu duygu ve düşüncelerle, Türkçemizin resmi dil olarak kabulünün 741'inci yıl dönümünü ve Türk Dil Bayramını en içten duygularımla kutluyorum" dedi.

İ. GÜNENÇ: “KARAMANOĞLU MEHMET BEY TÜRK DİLİ İÇİN TARİHİ BİR ADIM ATMIŞTIR”
AK Parti Karaman İl Kadın Kolları Başkanı İmiş Günenç’in 13 Mayıs Türk Dil Bayramı mesajı: “Millet olarak ezelden ebede yürüyüşümüzün en kıymetli değerlerinden olan dilimiz, zengin bir edebiyatı, tarihi, sanatı kaldırabilme ve taşıyabilme gücüyle bunların cümlesi diyebileceğimiz medeniyetimizin ana direği hükmündedir.
Asırlar boyunca farklı kültürler, medeniyetler ve dillerle etkileşim neticesinde daha da zenginleşen Türkçemiz, günümüzde geniş bir coğrafyaya yayılmış durumdaki ortak maziye sahip olduğumuz diğer halklarla aramızdaki en güçlü bağı oluşturmaktadır.
İnsanları bir araya getiren, kaynaştıran; tarihsel, kültürel kodlarımızı yüzyıllar ötesine taşıyan dilimizi, Türk Dil Bayramı’nda kıymetinin farkındalığını yaşayarak daha büyük bir dikkatle ve özenle kullanmamız gerektiğinin bilincindeyiz. 
Bu anlamda bundan 741 yıl önce Karamanoğlu Mehmet Bey “ 'Türk'üz, öyleyse Türkçe konuşmamız gerekir' diyerek “bugünden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk Dili’nden başka dil kullanmaya’ şeklinde ilan ettiği fermanıyla Türk Dili için tarihi bir adım atmıştır.  
Bizler bugün Türkçenin varlığı ve zenginliğiyle, 'Türk Dilinin Başkenti Karaman' olmanın haklı bir gururu yaşıyoruz. 
Bu duygu ve düşüncelerle, Türkçemizin resmi dil olarak kabulünün 741'inci yıl dönümünü ve Türk Dil Bayramını en içten duygularımla kutluyorum."

M. KALE: “TÜM VATANDAŞLARIMIZIN TÜRK DİL BAYRAMI’NI KUTLUYORUM”
AK Parti Karaman İl Gençlik Kolları Başkanı Mustafa Kale Türk Dil Bayramı münasebeti ile bir mesaj yayımladı.
AK Parti Karaman İl Gençlik Kolları Başkanı Mustafa Kale mesajında şu sözlere yer verdi: “İnsanları bir araya getiren, kaynaştıran; tarihsel, kültürel kodlarımızı yüzyıllar ötesine taşıyan dilimizi, Türk Dil Bayramı’nda kıymetinin farkındalığını yaşayarak daha büyük bir dikkatle ve özenle kullanmamız gerektiğinin bilincindeyiz. Türk dilinin bu noktaya ulaşmasını sağlayan herkese büyük bir minnet duygusu taşımaktayız.
Dilini kaybeden milletlerin benliğini de kaybedeceği gerçeğinden hareketle, dilimizi geliştirerek muhafaza etmemiz, millet olarak geleceğimizi de güvence altına almamız anlamına gelmektedir. Unutulmamalıdır ki; milli değerlerimizin gelecek nesillere aktarılmasındaki en önemli vasıta olan güzel Türkçemizin, sosyal, kültürel, sanatsal ve bilimsel alanda daha yaygın ve doğru bir şekilde konuşulması ve etkinliğinin artırılması, sadece eğitimcilerimizin değil hepimizin ortak sorumluluğudur.
Türk Dil Kurumu 12 Temmuz 1932 tarihinde kurmuştur ve İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda toplanan Birinci Türk Dil Kurultayı 26 Eylül 1932 ilk kez toplanmış olup bugünün ‘Türk Dil Bayramı’ olarak kutlanması uygun görülmüştür. Bu yıl karamanımız da 741. Yıl Türk Dil Bayramı ve Yunus Emreyi anma etkinliklerinde bulunmanın gururu ve onurunu yaşamaktayım.
Türkçemizin gelişmesine ve zenginleşmesine vesile olması temennisiyle tüm vatandaşlarımızın Türk Dil Bayramı’nı kutluyor, sağlıklı ve mutlu günler diliyorum.”