Karaman'dan 149 ülkeye 164 milyon dolarlık ihracat

TAKİP ET

Türkiye'nin bisküvi, gofret, çikolata ve kek üretiminin üçte birinin gerçekleştirildiği Karaman'da, sektördeki firmalarca 149 ülkeye ihracat yapılıyor.

Sektörün her geçen yıl yapılan yatırımlarla büyüdüğü ilimizde, bugün modern fabrikalarda bisküvi, çikolata, gofret ve kek üretiliyor.

Üretilen ürünler 5 kıtada yaklaşık 149 ülkede tüketiciyle buluşuyor.

Karaman Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Gökhan Alkan, bisküvi sürecinden bahsederek, "Türkiye’de bisküvinin serüveni 1920’li yıllarda İstanbul’da küçük imalathanelerde elde üretilen ve zımbalarla şekil verilen bisküvilerle başlamış 1941 yılına gelindiğinde ülkedeki un probleminden kaynaklı dolayı bir süre duraklamış. 1954’lerde yıllarda bant sistemi ile başlamış. 1960’lı yıllarda Karaman’da başlayan bir bisküvi imalatı söz konusudur. O zamandan bu güne kentimiz bisküvi ile beraber anılmaktadır." dedi.

KARAMANLI FİRMALAR 500 BÜYÜK FİRMA ARASINA GİRDİ

İSO'nun yapmış olduğu araştırmalar ile ilk ve ikinci 500'e Karamanlı firmaların girdiğini açıklayan Alkan, "Şuanda geldiğimiz nokta Türkiye’nin bu konuda en profesyonel ve kümeleşmiş üretim şehriyiz. İstanbul Ticaret Odası'nın (İSO) yapmış olduğu araştırmalardaki en büyük sanayi kuruluşlarında ilk 500’de bir firmamız ikinci 500’de 3 firmamız olmak üzere OSB’de ciddi ve bunların hepsi de gıda üzerine olan firmalar. Aynı zamanda dünyanın en büyük yüz şekerleme firması içinde bulunan Türkiye’de 4 firmadan biri de Karaman firmasıdır. Önümüzdeki bu yıllarda bu sayı artacak. Hedeflerimiz bunlar." diye konuştu.

"2021 YILININ İLK SEKİZ AYINA GELİNDİĞİNDE 164 MİLYONLUK BİR İHRACATIMIZ GERÇEKLEŞTİRİLDİ"

ihracat rakamlarından bahseden Alkan, "Geçtiğimiz pandemi sürecinde 2019 yılının sonunda dünyada başlayan pandemi salgınıyla beraber ilk başlarda tedarik de hammadde tedarikinde yaşanan sıkıntılar sonrasında dünya ticaretinin dengesinin bozulmasıyla konteynır problemiyle kısmen de olsa ihracatımız etkilendi. Sipariş noktasında bir sıkıntı olmadı ama ürettiğimiz ürünlerin ulaştırmak noktasında sıkıntılarımız oldu. Bu da ihracat rakamlarımıza yansıdı. 2020 yılını 250 milyon dolarlık bir ihracatla kapattık. 2021 yılının ilk sekiz ayına gelindiğinde 164 milyonluk bir ihracatımız gerçekleşti. Yılsonu itibariyle 2020 ihracat rakamlarını geçmiş olacağız." ifadelerini kullandı.

PANDEMİ SÜRESİNCE FİRMALAR ETKİLENMEDİ

Alkan, pandemi süresince OSB'deki firmaların etkilenmediğini belirterek, şunları söyledi:

"Pandemi sürecinde biz gıda üretimi yaptığımız için gıda ve üretim güvenliği ön planda olduğu için zaten hijyen noktasında üretimde çalışanların sağlığı noktasında üst seviyede önlemlerimiz vardı. Bundan dolayı hiçbir firmamız olumsuz etkilenmedi, kapanan karantinaya alınan bir firmamız olmadı. Dünyada bu süreçte gıdanın ön plana çıkmasıyla Karaman’da olumlu yönde imalat sektörüne olumlu yönde yansıdı bu. İlimizde imalat sektöründe 469 adet firmamız 19 bini geçkin istihdam sağlamaktadır."







karaman karaman haber ekonomi karaman ihracat ihracat