KARAMAN'DAKİ HALI MOBİLYA VE BEYAZ EŞYA SATIŞLARI YÜZDE 15 AZALDI

TAKİP ET

Karaman’da halı, mobilya ve beyaz eşya satışları 2018 yılında yüzde 10 – 15’lik değer kaybetti. Bu değer kaybını gazetemize gerekçeleriyle açıklayan halı, mobilya ve beyaz eşya üzerine faaliyet gösteren Genç Karagözler Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akif Karagöz, “Bu yıl ticari girdilerimizin maliyeti yükselirken karımız yükselmedi. Ürünlerimizin ham maddesinin dolar üzerinden ticari işlem gördüğü ve doların da şu anda tarihi zirvelerde olduğu temel alındığında maliyetin de artması kaçınılmaz olurken, artan maliyet vatandaşın alım gücünü olumsuz etkiliyor. Dolardaki yükseliş ve zikzaklar devam ettiği sürece Karaman’daki ticari ilişkilerde durgunluk devam edecektir” dedi.

Erken seçim kararının alınmasıyla Karaman’daki vatandaşların para harcayıp harcamama konusunda tedirgin olduğuna dikkat çeken Karağöz, “Ülkemizin seçim sürecine girmiş olması da piyasadaki hareketliliğin yavaşlamasına neden oldu. Vatandaş seçim sonrasında ülkenin hangi konumda olacağını bilemediği için kötü ihtimallere karşı elindeki parayı seçim sonuna kadar tutmak istiyor. Seçim sonrasında istikrarın olduğunu düşünürse cebindeki parayı çıkaracaktır” şeklinde konuştu.

“KDV VE ÖTV İNDİRİMİ SATIŞLARI AZALTTI”

Sektördeki durağanlığın daha birçok sebebi olduğunun altını çizen Karagöz, “Evde bozulmaya yüz tutmuş beyaz eşyalar ya da artık kırılmaya başlamış mobilyalar vardı. Vatandaşımız da, ‘Birkaç yıl daha idare edelim’ diyerek yenisini almıyordu. 2017 yılında KDV ve ÖTV indirimi olunca hem yeni ev kuranlar hem de hali hazırda evde oturup bozulmaya yüz tutmuş eşyası olan vatandaşlarımız geçen sene evlerini yeniledi. Çoğu vatandaşımızın bu indirimden faydalanması sebebiyle 2018 yılı satışları biraz duraksadı. Çünkü vatandaş zaten alacağını aldı” ifadelerini kullandı.

“KONUT SATIŞLARININ AZALMASI SEKTÖRÜ DERİNDEN ETKİLİYOR”

 KDV ve ÖTV indiriminin yapıldığı 2017 yılı öncesindeki yıllar temel alındığında Karaman’daki ev eşyaları satışlarında yüzde 10 – 15’lik bir kaybın yaşandığını belirten Karagöz, “Sektördeki bu kaybın sebepleri arasında bir de Karaman’daki konut satışlarının azalmış olması var. Karaman’da konut satışlarının düşmüş olması bizim sektörü derinden etkiliyor. Yeni ev alanlar, aldıkları yeni ev ile birlikte eski eşyalarını da yeniliyordu. Fakat biraz önce dediğim gibi konut satışı az olduğu için vatandaşımız ev eşyası yenileme işini erteliyor” açıklamasında bulundu.

“ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA KONYA OLAYI BİTECEK”

Halı, mobilya ve beyaz eşya satışları konusunda Karaman’daki sektör temsilcileri adına özeleştiride de bulunan Karagöz sözlerine şöyle son verdi: “Karaman’da uzun yıllardır mobilya sektörünün bazı eksiklikleri vardı. Vatandaşı iş yerlerimize çekecek şekilde kendimizi gösteremedik, showroomlaşamadık. Bunun sonucu olarak da Karaman’daki vatandaşlarımız mobilya halı ve beyaz eşyalarını almak üzere Konya’yı tercih etti. Karaman’daki satışların az olmasının bir sebebi de Karaman’dan Konya’ya kaçırdığımız vatandaşlarımızdı. Fakat son birkaç yılda Karaman’daki sektör temsilcileri bu durumu değiştirerek yeni ticari imajlarıyla markalaşma yoluna giderek vatandaşın gönlünü okşamayı başardı. İnşallah önümüzdeki yıllarda atılacak yeni adımlarla Konya olayı bitecek.”