KARAMAN'DAKİ GİYİM ESNAFI BAYRAM HAFTASINI BEKLİYOR

TAKİP ET

Konfeksiyon ve ayakkabı gibi giyim ürünlerinin ham maddesi ve üretim parçalarının dolar üzerinden alınması ve doların son günlerde tarihi zirvelere çıkıp inmesi her iki sektörü de olumsuz etkiledi. Bir yandan dolardaki yükseliş diğer yandan da Ramazan ayının girmesi konfeksiyon ile ayakkabıcılık sektöründe satışların yavaşlamasına neden oldu.

Dolardaki yükselişin henüz ayakkabı sektöründe etkisini göstermediğini dile getiren Karaman Böcüler Ayakkabı işletmecisi ve sahibi Musa Böcü, “Dolar kuru biran evvel sabitlenmezse ayakkabı yapımında kullanılan ham maddelerin ya da ülke dışından alınan parçaların maliyetinde yaşanacak artış ürünün kendisine de yansıyacak ve vatandaşın alım gücü düşecektir” dedi.

“AYAKKABI SEKTÖRÜNDE SATIŞLAR NORMAL”

Orucun ilk haftalarında vatandaşın pek fazla evinden çıkmak istemediğini kaydeden Böcü, “Şu sıralar ayakkabı sektöründe satışlar yavaşladı. Bu durağanlık hem orucun ilk haftalarında vatandaşın evinden çıkmak istememesinden, hem de ihtiyaçlar bayramdan bir hafta önce alınmaya ertelenerek bayram alışverişiyle birleştirilmesinden kaynaklanıyor. Yani şu anda ayakkabı sektöründeki satışlarda ciddi bir sorun yok. Fakat dolar kurundaki dalgalanmanın devam etmesi halinde korkarım bu durum değişecektir” şeklinde konuştu.

“DÖVİZ ÇİLESİNE ‘ARTIK YETER”

Üst giyim sektöründe de durumun aynı olduğuna dikkat çeken konfeksiyoncu Kadir Öztürk, “Dolardaki artışın ve dalgalanma her hafta tezgah açtığımız Karaman Kent Pazarlarındaki eşofman, t-shirt, pantolon gibi giyim ürünlerine yansımadı. Ancak dolardaki huysuzluk devam ederse fiyatların artacağı aşikardır. Dövizden dolayı çektiğimiz bu sıkıntıların son bulması için bir an önce gıdada giyimde ev tekstilinde kendi ham maddemizle kendi üretimimizi yapmamız gerek. Döviz çilesinden kurtulmanın zamanı geldi de geçiyor. ”  ifadelerini kullandı.